Mια καταγγελία για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Του Ιωάννη Παπαδάκη

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ- ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ;

Καλημέρα σας.Επειδή σας θεωρούμε αξιόπιστους και ότι δεν κρύβετε τίποτα, ούτε καλύπτετε κανένα, σας προωθούμε εν όψει του συνεδρίου της ΝΔ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ να δημοσιοποιήστε και το παρακάτω σοβαρό θέμα, διότι μας εκθέτει αλλά και γιατί έχει σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις, ειδικά επειδή μιλάμε για έναν Οργανισμό που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό κράτος και πολλά ακόμα εκατομμύρια από το εξωτερικό.

Και όχι μόνο εκεί. Στη ΔΕΗ Διευθύντρια Επικοινωνίας ανέλαβε γνωστή δημοσιογράφος, χωρίς να κληθούν άλλοι υποψήφιοι που είχαν τα τυπικά προσόντα. Στον ΕΔΟΕΑΠ η εταιρεία που είχε αναλάβει τον σχετικό διαγωνισμό πρότεινε για συνέντευξη συγκεκριμένο υποψήφιο που δεν κλήθηκε καν από το Δ.Σ. Εκτιμούμε ότι αυτά πρέπει να δημοσιοποιούνται για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα σε αυτή την χώρα.Περιμένουμε λοιπόν την βοήθειά σας.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και σας δημοσιοποιούμε την κατάσταση, ελπίζοντας, πριν διαρρεύσει στα ΜΜΕ και εκτεθούμε.

Αναγκαζόμαστε να σας ενημερώσουμε εκτάκτως για τα σοβαρά θέματα λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με ευθύνη του Προέδρου του.

Επιτρέψτε μας να σας αναφέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει κατ αρχήν ως ενεργοί πολίτες που συμμετέχουμε ως εθελοντές στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και ως εκπρόσωποι κάποιων μελών του Δ.Σ, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο προεδροκεντρικά συνεδριάζοντας μία μόνο φορά κάθε μήνα, όπως προβλέπεται τυπικά μεν, αλλά όπως δε θα έπρεπε σε περιόδους κρίσεως του προσφυγικού και μεταναστευτικού.

Πολύ δε περισσότερο που υπάρχουν σοβαρά θέματα λειτουργίας και έχει παρέμβει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στον οποίο υπάρχει αναστολή λειτουργίας μέλους για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να αποφασιστεί αν θα επανενταχθεί ή θα συνεχίσει η αναστολή λειτουργίας και η τελική οριστική έξοδος.

Την αποκλειστική ευθύνη έχει σήμερα ο κ.Αυγερινός, ο οποίος δεν ενημερώνει κανέναν, και λειτουργεί αποκλειστικά για δικό του όφελος. Μιλάμε εδώ ως άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

 Ακούστε λοιπόν τώρα τι έκανε ο κ.Αυγερινός.

Επειδή ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτός των άλλων στον Οδικό Χάρτη που έχει επιβάλλει, ζήτησε να μην γίνεται η διαχείριση από την διοίκηση, επέβαλε εκτός των άλλων να γίνει πρόσληψη γενικού διευθυντή.Όμως παράλληλα ο Πρόεδρος κ.Αυγερινός, προχώρησε ο ίδιος πονηρά στην πρόσληψη προσωρινού γενικού διευθυντή από τον χώρο των φαρμάκων από τον οποίο προέρχεται και ο ίδιος, ενός χημικού ο οποίος ήταν εκτός αγοράς εργασίας τα τελευταία 3-4 χρόνια, έχει εκπαιδευτική μόνο εμπειρία, τον έβαλε δε και αυτόν να πάρει μέρος στην υποτίθεται αξιοκρατική διαδικασία που μάλιστα έκανε εξωτερική εταιρεία συμβούλων.

Όταν όμως αποφασίστηκε η διενέργεια συνεντεύξεων με το Δ.Σ κατόπιν υποδείξεως της τελικής short list από την εταιρεία που έκανε την αξιολόγηση, ¨καθάρισε¨με συνοπτικές διαδικασίες όλους τους υποψήφιους όπως ήταν φυσικό αφού γνώριζε από μέσα τα του Οργανισμού. 

Όλους πλην ενός υποψηφίου απ’ ότι μάθαμε, ο οποίος για κακή τύχη του Προέδρου είχε το καλύτερο βιογραφικό από όλους τους υποψηφίους, είχε διατελέσει απ ότι μας είπαν γενικός διευθυντής σε ίδρυμα ατόμων με ειδικές ανάγκες to 2016, είχε τεράστια εμπειρία από Διοίκηση σε Οργανισμούς, είχε συστατικές επιστολές, δεκάδες σεμινάρια, συμμετοχή σε ημερίδες, είχε μιλήσει σε εκδήλωση στη Γερμανία για λογαριασμό του ιδρύματος Αντενάουερ, είχε επισκεφθεί ως προσκεκλημένος την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  είχε φτάσει ένα βήμα πριν την θέση του υποδιοικητή σε νοσοκομεία to 2018, κλπ, κλπ.

 Όχι μόνο αυτό. Ήταν ο ίδιος μέλος Επιτροπής βράβευσης manager πριν χρόνια, η επιχείρηση στην οποία προΐστατο παλαιότερα είχε λάβει πολλές διακρίσεις, είχες πλήθος συμμετοχών σε επιτροπές αξιολόγησης κλπ, κλπ, πτυχιούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πιο συγκεκριμένα της Σχολής Οικονομικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης με βαθμό λίαν καλώς κλπ, κλπ.

Εάν δεν τον βρίσκαμε δηλαδή έπρεπε να τον εφεύρουμε.

Όπως είδαμε στο συνοδευτικό σημείωμα που είχε μαζί με το βιογραφικό του και τα οποία αμφιβάλλουμε εάν τέθηκαν υπ όψιν του Διοικητικού Συμβουλίου, μετεκπαιδεύτηκε στο «FC COMETT TRAINING PROGRAMME» (Δουβλίνο, Ιρλανδίας), ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1990 στο Jeagasc – Agriculture & Food Development Authority (Δουβλίνο) ασχολούμενος με οικονομικές και άλλες έρευνες σχετικές με τη θέση της Ιρλανδίας στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της κοινότητας.

Αναμίχθηκε σε ζητήματα εμπορικών δραστηριοτήτων, διαπραγματεύσεων και  εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας οργανώνοντας και διαμορφώνοντας νέες πολιτικές και πρακτικές και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την πραγματοποίηση της στρατιωτικής του θητείας, εργάσθηκε ατομικά ως σύμβουλος επιχειρήσεων, παράλληλα με την συνεργασία του ως εκπαιδευτής ενηλίκων δημοσίων και ιδιωτικών Κέντρων και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Από το 2002 ήταν ενταγμένος στο Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Απασχόλησης. Με την ιδιότητά του αυτή είχε πλήθος διαπραγματεύσεων σε προγράμματα αξιολογήσεων και συμμετοχών σε συνεδριάσεις επιτροπών. Το 2002 η παρουσίαση της προσωπικής του εμπειρίας για τα οφέλη που αποκόμισε από την χρήση του ηλεκτρονικού επιχειρείν στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης που συμμετείχε τότε, επιβραβεύτηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας. 

Το 2006 είδαμε ότι συμμετείχε σε ενημερωτική επίσκεψη της Τράπεζας της Ελλάδος στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, το 2007 πιστοποιήθηκε εκ νέου από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης ως Εκπαιδευτής Ενηλίκων, ενώ το 2005 εντάχθηκε στο Μητρώο Αξιολογητών του Γραφείου Πιστοποίησης και Πολυμέσων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση προτάσεων στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΙ». 

Η ενασχόλησή του με τον Δημόσιο τομέα του έδωσε μεγάλη εμπειρία στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια. Σε ότι αφορά τις τελευταίες επαγγελματικές του εμπειρίες, τα τελευταία 12 και πλέον χρόνια, εργάστηκε σε θυγατρικές τραπεζών που είχαν σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό (Εκπαιδευτικό Κέντρο Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος), με τα συνέδρια και την εκπαίδευση,  τις πωλήσεις (Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητα Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς), και την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων. 

Το 2011 και το 2012 εκπροσώπησε την εταιρεία που ήταν, στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών και συμμετείχε ως κριτής στην κριτική επιτροπή, στην κατηγορία Μάνατζερ της χρονιάς στην εξυπηρέτηση πελατών μεγάλης εταιρείας. Επίσης συμμετείχε το 2013 στην πιλοτική εκπαίδευση Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε δεξιότητες μέντορινγκ για επιχειρηματίες η οποία διοργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου mENTERing. Από τον Ιανουάριο του 2016 ήταν  Γενικός Διευθυντής σε Ίδρυμα ατόμων με ειδικές ανάγκες. 

Από τον Ιούνιο του 2017 είναι Γενικός Διευθυντής με καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου,  σε ιδιωτική εταιρεία μάλιστα. Επίσης έχει συνεργαστεί με την Κ.Ε Επιμελητηρίων, την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και άλλους φορείς με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Αυτός ο άνθρωπος δέχθηκε να είναι υποψήφιος!

Ο προσωρινός γενικός διευθυντής από την άλλη και εκλεκτός του Προέδρου,  ήταν στο Δ.Σ του Ε.Ο.Φ μαζί με τον κ.Αυγερινό, άρα προκύπτει μείζον θέμα. Ο δε συνυποψήφιός του, ο ανωτέρω περί ου ο λόγος, μας γνωστοποίησαν έχει καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης και μάλιστα από οικογένεια που γνωρίζει και ο Πρωθυπουργός πολύ γνωστή!!Ο ίδιος δε διανοήθηκε ποτέ φυσικά να πάρει ούτε καν τηλέφωνο για να προωθήσει την υποψηφιότητά του, αφού η αιτία που έκανε αίτηση ήταν για κοινωνικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με την ευαισθησία του αφού έχει παιδί με συναισθηματική ανωριμότητα και πολύ ελαφριά νοητική υστέρηση, αλλά αυτό σας παρακαλούμε να μην το αναφέρετε.

Μιλάμε δηλαδή για στέλεχος από αυτά που χρειαζόμαστε, αφού ο Ερυθρός Σταυρός παίρνει από τον προυπολογισμό του κράτους πάνω από 12-13 εκατομμύρια ευρώ και θα διαχειριστεί τις δομές των ανηλίκων ασυνόδευτων προσφύγων.

Στον Ερυθρό Σταυρό, ο κ.Αυγερινός αφού τοποθέτησε τον δικό του προσωρινό γενικό διευθυντή που ¨έμαθε¨τα κόλπα στους 3-4 μήνες που είναι, τον έβαλε στην διαδικασία αξιολόγησης με όλους τους υπολοίπους και παρόλα αυτά ο έτερος υποψήφιος που μπήκε έστω κι έτσι στην τελική δυάδα μαζί του είχε καλύτερη απόδοση. Μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, γνωστή καθηγήτρια πρώην Α Αντιπρόεδρος στο ΔΣ με μεγάλο κύρος είπε χαρακτηριστικά όταν ερωτήθηκε για την αξιολόγηση του συγκεκριμένου υποψηφίου χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ότι, ¨με συγκίνησε¨.

Ο κ.Αυγερινός αφού κορόιδεψε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού, λέγοντας ότι θα πάρει προσωρινό γενικό διευθυντή για να κινήσει τις διαδικασίες πρόσληψης οριστικού γενικού διευθυντή, κοροϊδεύει πλέον και την Διεθνή Ομοσπονδία, αφού έκανε μία σικέ-μαϊμού διαδικασία για να μονιμοποιήσει και να νομιμοποιήσει τον εκλεκτό του. Στο ΔΣ που έγινε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, εισηγήθηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσληψης την πρόσληψη του εκλεκτού του και φυσικά ουδείς τόλμησε να αντιδράσει. Ελπίζαμε ότι την ύστατη στιγμή θα κάνει πίσω και θα τηρούσε έστω τα προσχήματα, καλώντας τους υποψηφίους στο Δ.Σ, να αποφασίσει το ίδιο. Παρότι είχε ενημερωθεί, αυτός προτίμησε για μία ακόμη φορά να κάνει ότι ήθελε. Βγαίνουμε λοιπόν τώρα εμείς δημόσια και ζητάμε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και είτε να τον αποπέμψει, είτε δικαίως αυτή τη φορά, να έχουμε τερματισμό του αυτοδιοίκητου του Ερυθρού Σταυρού, ζητώντας κατάργηση του Δ.Σ και τοποθέτηση νέου Δ.Σ.

Την ίδια ώρα στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό εκκρεμεί καταγγελία, γιατί ο κ. Αυγερινός ο οποίος κάνει προσωπική πολιτική και κάθε μέρα επισκέπτεται και από έναν υπουργό και υφυπουργό της Νέας Δημοκρατίας, με ανακοινώσεις του λέει ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα δεχτεί και πάλι στους κόλπους του τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό κλπ, κλπ, πράγμα που δεν προκύπτει από πουθενά.

Ο κ. Αυγερινός, προσέλαβε έναν άνθρωπο σε μία στημένη διαδικασία και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας τα μέλη του ΔΣ, αφού απ ότι είδαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο τίτλος ήταν  ¨επικύρωση απόφασης πρόσληψης στη θέση του γενικού διευθυντή ,σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής πρόσληψης του κ.Καραφύλλη (αυτός ήταν ο εκλεκτός του).

Υπέκλεψε την ψήφο των Συμβούλων βάζοντας το θέμα με τον παραπλανητικό αυτό τίτλο.

Δηλαδή έκανε εκτός των άλλων και κάτι πρωτοφανές, δεν άφησε καν περιθώριο επιλογής στο ΔΣ που είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης, αφού αναφέρθηκε μόνο στον ένα εκ των δύο υποψηφίων στην επιλογή, στηριζόμενος στην εισήγηση της επιτροπής πρόσληψης στην οποία ο ίδιος προΐστατο και η οποία και με την δική του ψήφο αποφάσισε την συγκεκριμένη επιλογή.Δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ.Αυγερινός ήταν έτοιμος και πριν ένα μήνα να προχωρήσει στην επιλογή του δικού του ανθρώπου, αλλά του έγιναν αυστηρές συστάσεις και υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί. Όμως ούτε αυτό έγινε, πέρασε ο μήνας και πλέον επειδή δεν μπορούσε άλλο να περιμένει, αφού η επιτροπή συμμόρφωσης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού είχε  ζητήσει άμεσα την πρόσληψη του Γενικού Διευθυντή, πρότεινε τον δικό του άνθρωπο.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται λόγω συμφερόντων. Ούτε θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ.Αυγερινός υποστηρίχθηκε και από συγκεκριμένη Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, από την οποία υπήρχαν υποψήφιοί της στο ψηφοδέλτιό του στις εκλογές. Γιατί έτσι συμπεραίνεται πολύ εύκολα ότι υπάρχει μεθόδευση.

 Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική αντίδραση, στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ θα γίνει πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου και θα τον καθαιρέσουμε.Στο Δ.Σ του Ερυθρού Σταυρού υπάρχουν προσωπικότητες οι οποίοι αντιδρούν έντονα στις μεθοδεύσεις του κ.Αυγερινού, ο οποίος ελέγχει οριακά αυτή την στιγμή το Δ.Σ. Ελπίζουμε ότι θα παρέμβουν κάποιοι για να μην προχωρήσει η επιλογή του κ.Αυγερινού.

Στον Ερυθρό Σταυρό αυτή την στιγμή έχουμε πολλά θέματα και οικονομικά με προμήθειες και άλλα, ο Οργανισμός δε, διαχειρίζεται δε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ..

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε τέλος ότι είναι κομβική η θέση του γενικού διευθυντή και πρέπει να την πάρει ο άνθρωπός μας που είναι μέλος στο μητρώο μας. Δεν είναι δυνατόν να την καταλάβει κάποιος που είναι εκτός αγοράς εδώ και χρόνια, δεν έχει εμπειρία διοίκησης τέτοιων οργανισμών, δεν γνωρίζει από μάνατζμεντ αλλά κυρίως πήρε τη θέση μέσα από μία μη αξιοκρατική διαδικασία, μη διάφανη, στημένη και σικέ. Η ενημέρωση που είχαμε στο προτελευταίο Δ.Σ του Ιουλίου ήταν ότι προσλήφθηκε προσωρινός γενικός διευθυντής για να κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη οριστικού γενικού διευθυντή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έγινε συνεργασία με εταιρεία επιλογής προσωπικού που συνέλεξε τα βιογραφικά, τα αξιολόγησε και προέκρινε στην διαδικασία τους τελικούς υποψήφιους. Μάλιστα στην 1η συνέντευξη στο Δ.Σ του Ερυθρού Σταυρού υπήρχε και εκπρόσωπος της εταιρείας, αλλά στην δεύτερη όχι.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιο μαγείρεμα και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας που είναι υπεύθυνος όπως και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην παρεμβαίνει.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η πρώην Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθηγήτρια κυρία Μαρούδα, όσο και ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ και ψυχή του Ερυθρού Σταυρού κ.Μαμαντόπουλος, όπως και άλλα μέλη του Δ.Σ όπως ο κ.Μαρκουίζος κλπ, κλπ, εξεπλάγησαν από την ενέργεια του Προέδρου του Δ.Σ κ. Αυγερινού και δεν κρύβουν την ενόχλησή τους.
Καταφέραμε και μάθαμε επίσης ότι ο υποψήφιος μας είναι άνθρωπος που στα Χανιά τον γνωρίζουν όλοι, αφού ήταν υποψήφιος παλαιότερα για την θέση του Συνήγορου του Δημότη και των Επιχειρήσεων στο Δήμο Χανίων, ενώ ήταν και υποψήφιος Γενικός Διευθυντής στην Ελληνική Εταιρεία προστασίας της Φύσης το καλοκαίρι.

Όμως αυτή την φορά ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δε θα κάνει άλλη υπομονή και θα μας αποβάλλει οριστικά από τους κόλπους του.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του κ.Κικίλια και του Πρωθυπουργού για να αποπεμφθεί ο κ.Αυγερινός και να οριστεί νέος Δ.Σ, άλλως δε είτε θα πάμε στο Δικαστήριο να ορίσει προσωρινή διοίκηση, είτε θα κάνουμε πρόταση μομφής στο επόμενο Δ.Σ του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι ο κ.Αυγερινός είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Novartis, αφού ο μάρτυρας πριν και κατηγορούμενος τώρα κ.Μανιαδάκης τον είχε αναφέρει σε κατάθεσή του χωρίς ποτέ ο κ.Αυγερινός να κληθεί να καταθέσει, ενώ ήταν στο Δ.Σ του Ε.Ο.Φ επί Σαμαρά (ως εκλεκτός του κ.Γεωργιάδη) και μάλιστα ήταν και στην Επιτροπή τιμών του υπουργείου που διαμόρφωνε τις τιμές των φαρμάκων.


Άλλη λύση δεν έχουμε.
Σας ευχαριστούμε θερμά και πάλι και συγχαρητήρια για το έργο σας 

Με εξαιρετική εκτίμηση

Ιωάννης Παπαδάκης