O Πρόεδρος του ΕΛΓΟ, η παραίτηση και το σύστημα “ημετέρων” που επιβραβεύονται με απευθείας αναθέσεις

Την παραίτησή του στην διάθεση του πρωθυπουργού έθεσε μέσω επιστολής ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα», Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Σύμφωνα με το documentonews, το οποίο δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή (η οποία εστάλη στις 12 Μαϊου), καταγγέλλει -μεταξύ άλλων- πως του «ζητείται επιτακτικά με βάση ποικίλες προφάσεις» η υπογραφή απευθείας αναθέσεων έργων, κάτι που αδυνατεί να συνεχίσει να κάνει.

Εξαπολύει πυρά κατά του Λευτέρη Αυγενάκη, τονίζοντας ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον έχει παραγκωνίσει επειδή δεν ανήκει στον «κύκλο του “φίλων” του», γεγονός που οδήγησε ακόμα και στην ανάθεση της εποπτείας «μιας Γενικής Διεύθυνσης που δεν υφίσταται».

«Το σκηνικό θυμίζει τη συνομιλία που είχα με τον Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο όταν παρέδιδα το 2015 μου είχε πει: “Είσαι πολύ καλός αλλά δεν είσαι δικός μας”. Την ίδια αντιμετώπιση έχω και σήμερα, επειδή δεν ανήκω στον κύκλο των “φίλων” του κ. Υπουργού, με τον οποίο ουσιαστικά δεν έχω καμία επαφή ή συνεργασία το τελευταίο οκτάμηνο…» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ και καθηγητής Χημείας, παραθέτοντας -επειδή αντιλαμβάνεται ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η παραγωγή έργου και όχι η προώθηση ημετέρων»- ένα προς ένα τα παρεπόμενα του ελλείμματος συνεργασίας με τον Λ. Αυγενάκη.

Ειδικότερα, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

1. Μη έκδοση Υπουργικής Απόφασης εδώ και έναν χρόνο για την ενεργοποίηση του Ψηφιακού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0», το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη της ελληνοποίησης γάλακτος.

2. «Ο κ. Υπουργός δεν έχει δεχθεί να ασχοληθεί με το θέμα» της μελέτης που έχει εκπονήσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ δικαιώματα του διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύουν οι πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες και τα οποία «μπορούν να διαπραγματευτούν στην εθελοντική αγορά ρύπων αποφέροντας ετησίως περίπου 120 με 150 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές». «Λυπάμαι που η στάση του κ. Υπουργού στερεί τους Έλληνες αγρότες από ένα σημαντικό επιπλέον εισόδημα σε ένα αντικείμενο που συνάδει με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και ευνοεί τις φιλο-περιβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

3. Ο κ. Αυγενάκης τον «επέπληξε έντονα» επειδή πήρε την πρωτοβουλία να αναζητήσει τη συνεργασία υπουργών της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εκπόνησης σχεδιασμού για την εύρεση αλλοδαπών εργατών γης.

4. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα υιοθετήσει (χρειάζεται Υπουργική Απόφαση) την ηλεκτρονική έκδοση των CMR (Δελτίων Αποστολής) που συνοδεύουν το εισαγόμενο γάλα. Έτσι, ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται χειρόγραφα δελτία με ό,τι αυτό συνεπάγεται» εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας: «Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να γίνω δεκτός από τον κ. Υπουργό για να εκθέσω την κατάσταση αυτή. Παράλληλα, είναι λυπηρό να εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2023 η έκδοση Υ.Α. για τη σύσταση Επιτροπής που θα προσδιορίσει το ποσό του γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή ενός κιλού φέτας (σήμερα δηλώνονται από 2,4 έως 4 κιλά, ανάλογα με την τιμιότητα του παρασκευαστή)».

5. Παρά το γεγονός ότι «ένα σημαντικό ποσοστό του μελιού που διακινείται στην Ελλάδα δεν είναι ελληνικό (προέλευση Κίνα, Ουγγαρία κλπ)» και -κατά τον κ. Χαρουτουνιάν- δεν είναι καν μέλι αλλά «επεξεργασμένα σάκχαρα», ο υπουργός δεν έχει δώσει «καμιά απάντηση» στην εισήγηση του «να ενταχθεί το μέλι στο ελληνικό σήμα προκειμένου να ελέγχεται αποτελεσματικά» από τον ΕΛΓΟ.

6. «Είχα εκφράσει σε όλους τους τόνους την πεποίθηση ότι μετά την καταστροφή οι αγρότες θα πρέπει να βοηθηθούν με την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις (κατανομή κλήρου, είδος καλλιεργειών, κλιματική κρίση κλπ) και τις προοπτικές (εξαγωγικές δυνατότητες, τουρισμός κλπ) για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μελλοντικές κρίσεις. Επιλέχτηκε η τακτική των επισκέψεων στο πεδίο για λήψη φωτό και έκδοση πέντε δελτίων τύπου ανά ημέρα, η οποία δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα βοηθητική για τους αγρότες…» επικρίνει ο κ. Χαρουτουνιάν.

«Μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις»

Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ αποκαλύπτει ότι του ασκούνται πιέσεις για να υπογράφει απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν είναι απόρροια έκτακτων αναγκών αλλά «προφάσεων». «Όπως καταλαβαίνετε είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μου δεν μπορώ πλέον να φανώ όσο χρήσιμος επιθυμώ και δύναμαι. Παράλληλα, μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων, όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις» γράφει και καταλήγει θέτοντας στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτηση του:

«Επιθυμία μου είναι να είμαι χρήσιμος με βάση τα προσόντα και τις εμπειρίες μου και όχι ένας απλά μισθοδοτούμενος Πρόεδρος Οργανισμού. Παραθέτω τα παραπάνω στοιχεία με την παράκληση, εάν πιστεύετε ότι η παρουσία μου δεν είναι πλέον χρήσιμη για την Κυβέρνηση, να θεωρήσετε δεδομένη και στη διάθεσή σας τη παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».