O Mάκβεθ στη Μανάγκουα

Του Στέλιου Κούλογλου

Eδώ στη πρωτεύουσα της Νικαράγουα, επικρατεί ασυνήθιστη ηρεμία. Τίποτα δεν θυμίζει την εξέγερση της περασμένης άνοιξης και τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με τους εκατοντάδες νεκρούς. Όσοι από τους ηγέτες αυτών που ξεσηκώθηκαν δεν το έχουν σκάσει από τη χώρα, κρύβονται σε σπίτια και παρακολουθούν μέσα από τα social media τα νέα που έρχονται κάθε μέρα: συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων καθώς και εισβολές σε γραφεία εφημερίδων, απαγόρευση λειτουργίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αποσκιρτήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο πρώην ηγετικών στελεχών των Σαντινίστας, που καταγγέλλουν την αντιδημοκρατική στροφή του καθεστώτος Ντανιέλ Ορτέγκα.

Ο τελευταίος ήταν ο ηγέτης της επανάστασης των Σαντινίστας, που το 1979 ανέτρεψαν το αμερικανόφιλο καθεστώς του δικτάτορα Σομόζα, στη πραγματικότητα μιας 42χρονης οικογενειακής δυναστείας. Μετά την επανάσταση μια σειρά από μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και καταπολέμησης του αναλφαβητισμού βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο ζωής σε αυτή την πολύ φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Αλλά οι ΗΠΑ δεν χώνεψαν ποτέ αυτή τη νέα Κούβα που πήγε να σκάσει κάτω από τη μύτη τους. Εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τους « Κόντρας » μια συμμορία κακοποιών, αντικομουνιστών και νοσταλγών του  παλιού καθεστώτος που προκάλεσε από τα μέσα της δεκαετίας του 80 έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις υποδομές της χώρας. Οι ΗΠΑ πήραν ενεργά μέρος στον πόλεμο, ναρκοθετώντας τα λιμάνια, ενέργεια για την οποία καταδικάστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το 1990, μετά από 11 χρόνια στην εξουσία, ο Ντανιέλ Ορτέγκα έχασε τις προεδρικές εκλογές από την συντηρητική αντίπαλο του Βιολέτα Τσαμόρο, που στα μάτια των πολιτών μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και να διευκολύνει την ειρήνευση. Επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τα επόμενα 16 χρόνια, ο Ορτέγκα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2006 και επανήλθε στην εξουσία, με μια πολύ πιο μετριοπαθή πλατφόρμα που προέβλεπε στενή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και την πανίσχυρη καθολική εκκλησία: ζήτησε από τον συντηρητικό καρδινάλιο συγνώμη για την προηγούμενη πολιτική της επανάστασης απέναντι στην εκκλησία και υποστήριξε έναν αναχρονιστικό νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμη και για λόγους υγείας ή για θύματα βιασμού, ανατρέποντας μια πιο ανεκτική νομοθεσία που ίσχυε στη χώρα από το 1837.

Άθεος παλιότερα, ασπάστηκε τον καθολικισμό και ζήτησε από τον καρδινάλιο να τον παντρέψει με τη σύντροφο του Ροζάριο Μουρίλλο. Η τελευταία κατέχει σήμερα τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ το προεδρικό ζεύγος, που βρίσκεται στην εξουσία για  τρίτη συνεχιζόμενη  θητεία ελέγχει όλους τους θεσμούς, από τον Στρατό και την Αστυνομία μέχρι τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Τα παιδιά Ορτέγκα ελέγχουν από τα βενζινάδικα μέχρι πολλά από τα ΜΜΕ.

Η δυναστεία Ορτέγκα ήταν μια από τις αιτίες της λαϊκής δυσφορίας που εκδηλώθηκε ανοικτά τον Απρίλιο του 2018, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει  συντάξεις και κοινωνικά προγράμματα. Τα αιτήματα των συνταξιούχων έσπευσαν να υποστηρίξουν διανοούμενοι και φοιτητές, η αναταραχή επεκτάθηκε στις λαϊκές συνοικίες σε όλες τις πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις. Πολλοί από τους 322 νεκρούς,  η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι διαδηλωτές, έχουν πυροβοληθεί εξ επαφής ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές εδώ στη Μανάγκουα, πολλοί έχουν δολοφονηθεί από ελεύθερους σκοπευτές. Περίπου 60 χιλιάδες έχουν αυτοεξοριστεί στις γειτονικές χώρες ενώ 565 βρίσκονται στη φυλακή, ανάμεσα τους και πρώην ηγετικά στελέχη των Σαντινίστας.

Αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες έχουν υποστεί βασανιστήρια, ακόμη και βιασμούς καθώς και ότι οι συνθήκες στις φυλακές είναι απαράδεκτες. Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχω ακόμη επισκεφθεί τις φυλακές, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν φυσικά το επιτρέψει η κυβέρνηση. Η τελευταία από τη μεριά της υποστηρίζει ότι η εξέγερση ήταν υποκινούμενη από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, που εξακολουθούν να κατατάσσουν την Νικαράγουα στο « τρίγωνο του κακού » μαζί με την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Με τα γεράκια του Τραμπ να υπερθεματίζουν σε επιθετικότητα, δεν είναι δύσκολο στον 73χρονο Ορτέγκα να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις για να δικαιολογήσει στους οπαδούς του τα αστυνομικά μέτρα, ως   απαραίτητο μέσο για την προάσπιση της επανάστασης. Από την πλευρά της η 67χρονη σύζυγος του αναφέρεται με θρησκευτικές όρους στους « σατανάδες» της αντιπολίτευσης και στην εκλεκτή του Θεού Νικαράγουα, ενώ οι φήμες την φέρνουν να φιλοδοξεί στις επόμενες εκλογές να αναλάβει την προεδρία καθώς επίσης και ότι είναι αυτή που ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα, ακόμη και σήμερα. Ένας πρώην επιτυχημένος πολέμαρχος που υπό την επιρροή της συζύγου του τυφλώνεται από την εξουσία, είναι σαν να έχει παίζεται ο Μάκβεθ του Σαίξπηρ, ζωντανά στη Μανάγκουα.

Πηγή: Αυγή