Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πελέ

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ, κατά κόσμον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο με όλον τον ποδοσφαιρικό και μη, κόσμο να αποτίει φόρο τιμής στον πρώτο διδάξαντα μάγο της μπάλας.

Η Σάντος, η ομάδα στην οποία έλαμψε ως ποδοσφαιριστής ο θρυλικός Πελέ, ενημέρωσε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (29/12), πως ο «αποχαιρετισμός» στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, μέσω λαϊκού προσκυνήματος, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα (2/1), στο γήπεδό της «Vila Belmiro».

Η σορός του «βασιλιά» του ποδοσφαίρου θα μεταφερθεί απ’ το νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο στάδιο, τα ξημερώματα της Δευτέρας (2/1).

Σύμφωνα με τον σύλλογο, το φέρετρο του Πελέ θα τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου και ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό στις 10 το πρωί της Δευτέρας (2/1). Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης (3/1). Μετά την τελετή, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στους δρόμους του Σάντος, που θα περάσει απ’ το κανάλι 6, όπου μένει η Ντόνα Σελέστε, η μητέρα του Πελέ.

Η σορός του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας, θα ταφεί στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του Πελέ.Σίλβα, με ανάρτηση του στα social media αποχαιρέτησε τον Πελέ, σημειώνοντας ότι είχε το προνόμιο που δεν έχουν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: «είδα τον Πελέ να παίζει ζωντανά στο Pacaembu και στο Morumbi. Να μην παίζει. Είδα τον Πελέ να δίνει παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε στο γκολ».

Σίλβα, με ανάρτηση του στα social media αποχαιρέτησε τον Πελέ, σημειώνοντας ότι είχε το προνόμιο που δεν έχουν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: «είδα τον Πελέ να παίζει ζωντανά στο Pacaembu και στο Morumbi. Να μην παίζει. Είδα τον Πελέ να δίνει παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε στο γκολ».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Λούλα, ο Πελέ «πήγε να παίξει στον παράδεισο με τον Κουτίνιο, τον μεγάλο συνεργάτη του στη Σάντος. Τώρα έχει τη συντροφιά τόσων αιώνιων αστέρων: Ντίντι, Γκαρρίντσα, Νίλτον Σάντος, Σόκρατες, Μαραντόνα… Άφησε μια βεβαιότητα: δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά παίχτης με φανέλα νούμερο 10 σαν κι αυτόν. Ευχαριστώ, Πελέ».

Ο Εντσον Αραντες ντο Νασιμέντο, πιο γνωστός ως Πελέ, έγινε παγκόσμιο αστέρι όταν, σε ηλικία 17 ετών, βοήθησε τη Βραζιλία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία, μπαίνοντας με το ζόρι στο αρχικό σχήμα από τη φάση των νοκ άουτ αγώνων.

Πέτυχε το μοναδικό γκολ στη νίκη 1-0 επί της Ουαλίας στα προημιτελικά, ένα χατ-τρικ εναντίον της Γαλλίας στον ημιτελικό και δύο στον θρίαμβο 5-2 επί των διοργανωτών στον τελικό.

Τι έκανε τον Πελέ σπουδαίο

  • Σημείωσε 1.281 γκολ σε 1.363 αγώνες
  • Έκανε 14 συμμετοχές σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, πετυχαίνοντας 12 γκολ
  • Μόνο το 1959 σημείωσε 126 γκολ
  • Ο μοναδικός παίκτης που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα.

Μία από τις ξεχωριστές ποδοσφαιρικές στιγμές-βραδιές του Πελέ, η δική του μαγική νύχτα αλλά και της Σάντος, ήταν στην Λισαβόνα, όταν ανέβηκαν μαζί στην κορυφή του κόσμου.

Ήταν 11 Οκτωβρίου 1962, όταν η Σάντος του Πελέ κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο, νικώντας (5-2) τη Μπενφίκα, σε μια μεγάλη συνάντηση, όπου αναμετρήθηκαν Πελέ και Εουσέμπιο.

Η Σάντος, που είχε επιβληθεί με σκορ 3-2 στη Βραζιλία, ήδη μετά από είκοσι πέντε λεπτά παιχνιδιού βρέθηκε μπροστά στο σκορ με δύο γκολ του Πελέ (0-2). Τα άλλα γκολ πέτυχαν Κουτίνιο, Πελέ και Πέπε, ενώ για τη Μπενφίκα σκόραραν οι Εουσέμπιο και Σαντάνα.

H Σάντος αποχαιρετά τον Πελέ

Η Σάντος υπήρξε η μεγάλη αγάπη του Πελέ. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής έγραψε ιστορία με δύο φανέλες. Της Εθνικής ομάδας της χώρας του και της Σάντος. Δεν την εγκατέλειψε ποτέ και ποτέ δεν έπαιξε στην Ευρώπη για χάρη της. Μαζί της έφτασε και στα 1000 γκολ στην τεράστια καριέρα του.

Ο Νεϊμάρ, ο παίκτης που τώρα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 10 της Βραζιλίας που έγινε διάσημη από τον Πελέ, έγραψε στο Instagram:

Το «10» ήταν απλά ένας αριθμός. Έχω διαβάσει αυτή τη φράση κάπου, κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αλλά αυτή η φράση, όμορφη, είναι ελλιπής. Θα έλεγα ότι πριν από τον Πελέ το ποδόσφαιρο ήταν απλώς ένα άθλημα. Ο Πελέ τα άλλαξε όλα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε ψυχαγωγία Έδωσε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και κυρίως: Έδωσε ορατότητα στη Βραζιλία. Το ποδόσφαιρο και η Βραζιλία ανέβασαν το κύρος τους χάρη στον βασιλιά! Έφυγε, αλλά η μαγεία του παραμένει. Ο Πελέ είναι για πάντα!», γράφει.

Συγκινητικό είναι και το μήνυμα του Κίλιαν Εμπαπέ, του Γάλλου σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν.

«Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου μας άφησε, αλλά η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ», γράφει.

«Ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχασε έναν ήρωα»

Όλοι οι σπουδαίοι του ποδοσφαίρου, παλαιότεροι και σημερινοί, θα θαυμάζουν και θα εμπνέονται από τον Πελέ – το πρώτο πραγματικό παγκόσμιο ποδοσφαιρικό είδωλο.

Με ένα λιτό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Λιονέλ Μέσι τον Πελέ.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ», γράφει ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Παρί Σαν Ζερμέν και παγκόσμιος πρωταθλητής.