Πρακτικές μαφίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτει η Τυχεροπούλου: Απειλούσαν συνάδελφό της που ζούσε σε ένα υπόγειο από φόβο για τη ζωή του

«Το 2020 ήταν τόσο εκτεταμένη η απάτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήταν αδύνατο κάποιος να μην τη δει και να μην την εντοπίσει» κατέθεσε η βασική μάρτυρας κατηγορίας Παρασκευή Τυχεροπούλου στη δίκη με κατηγορουμένους δύο πρώην στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που δικάζονται για υπεξαγωγή εγγράφου, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η Παρασκευή Τυχεροπούλου προσκομίζοντας e-mails συνάδελφός της, ελεγκτής στην Κρήτη μόλις ενημέρωσε αρμοδίως για τα κενά που εντόπισε σε θήκες απειλές και μετακινήθηκε από τη θέση του, και εξαφανίστηκε από το οργανόγραμμα και τη λίστα των υπαλλήλων στον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ που υπάγεται πλέον στη ΑΑΔΕ.

Ο συνάδελφος της απειλήθηκε για τη ζωή του και για ένα χρονικό διάστημα ζούσε σε ένα υπόγειο και απομάκρυνε την οικογένειά του για λόγους ασφαλείας, ενώ μια άλλη φορά βρήκε σκασμένα τα λάστιχα του αυτοκινήτου του. Τελικά του επιβλήθηκε και στέρηση μισθού για ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλου επειδή είχε ενημερώσει τους συναδέλφους τους για όσα συνέβησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κ. Τυχεροπούλου κατέθεσε ακόμα πως η ίδια γραπτώς ως προϊσταμένη της διεύθυνσης ελέγχου είχε ενημερώσει για όλα τα προβλήματα εγγράφως μέσω του προέδρου του οργανισμού τους πρώην υπουργούς Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργο Γεωργαντά.

«Ήταν ενήμεροι για όλα. Ακόμα και λίγο πριν την καθαίρεση μου το 2024 έκανα έγγραφο», είπε απαντώντας στις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Το πόρισμα του 2020 και οι κατηγορίες

Η δίκη, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, αφορά τις κατηγορίες της υπεξαγωγής εγγράφου, της υπόθαλψης εγκληματία και της παράβασης καθήκοντος από κοινού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να απέκρυψαν, τον Νοέμβριο του 2020, πόρισμα στο οποίο περιλαμβάνονταν στοιχεία για εκτεταμένες παρατυπίες.

Το συγκεκριμένο πόρισμα είχε προκύψει από ελέγχους που είχε διενεργήσει η κ. Τυχεροπούλου το 2020 σχετικά με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στο πλαίσιο του Εθνικού Αποθέματος.

Κατά τη συνέχιση της κατάθεσής της, η βασική μάρτυρας κατηγορίας τόνισε ότι είχε ενημερώσει γραπτώς, μέσω του επικεφαλής του Οργανισμού, τους δύο πρώην αρμόδιους υπουργούς της περιόδου 2022-2024Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργο Γεωργαντά.

Παράλληλα, ανέφερε: «Το 2020 ήταν τόσο εκτεταμένη η απάτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήταν αδύνατο κάποιος να μην τη δει και να μην την εντοπίσει».

Η δίκη συνεχίζεται ενώ για την Τετάρτη το πρωί έχει προγραμματιστεί να καταθέσει ο πρώην διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας.