Άχυρα και γάλα

Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Κι εδώ τα ίδια και τα ίδια, με τις αυτές επικοινωνιακές εικόνες πεταγμένων άχυρων και χυμένου γάλατος, χωρίς ουσιαστική έκφραση προβλημάτων, μα ευκαιριακό ρεπορτάζ για μάζες. Κι εδώ έλλειψη θάρρους, έλλειψη δράσης, έλλειψη φαντασίας.

Φασαρία, τρακτέρ με άδεια ρεζερβουάρ, κορναρίσματα, μεγάλα στείρα λόγια και λίγο μπούγιο σαν σε πανηγύρι και όχι σε αγώνα διεκδίκησης για επιβίωση. Δεχόμενοι και “επιβάτες” λογής πολιτικής απόχρωσης, σε κούρσα συγκρουόμενων θαρρείς, πρόσκαιρων συμφερόντων πίστας lnua park.

Με άχυρα στο μυαλό και γάλα στις φλέβες, διαμαρτύρονται σε λάθος σημεία, με λάθος τρόπο, σαν έτοιμοι από καιρό να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό που τους έκλεισε ραντεβού επιτέλους και θα δεχθεί αντιπροσωπεία, ποια και από ποιους συγκροτημένη άγνωστο. Καθώς δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός τα προβλήματά των τάχα και θα δεχθεί την συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών, που πιθανό να τα κατέχουν. Α, πάνω απ’ όλα και πρώτα ο “δημοκρατικός” διάλογος. Δεν είναι δυνατόν να παλεύουν οι αγρότες δίκαιο αγώνα, αν πρώτα δεν εκφράσουν τα αιτήματά των. Επίσης δεν είναι πάλι δυνατόν να λάβει ανακουφιστικά μέτρα υπέρ των η “δημοκρατική” κυβέρνηση, που έχει ψηφιστεί από τους ίδιους, αλίμονο, αν δεν κατανοήσει πλήρως και εντελώς τα αιτήματά των.

Ένα πρώιμο καρναβάλι δηλαδή, μην μας χαρακτηρίσουν  και οι ευρωπαίοι συνάδελφοι ατάλαντους. Επιπροσθέτως, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες θα μεταβούν στον πρωθυπουργό για διαπραγματεύσεις, γιατί αυτοί έχουν και το εφετινό “έκτακτο” πρόβλημα και όχι ο πρωθυπουργός ε; Γιατί αν είχε αυτός το πρόβλημα, τότε θα τους επισκεπτόταν ο ίδιος και πάλι ε; Ήδη έχουν μαρτυρήσει πηγές του πως θα προσφέρει νωρίτερα κάποιες βελτιώσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα και ως εκεί, μια και τα δημόσια οικονομικά (δανεικά με τόκους) εξαντλούνται σε αεροπλάνα και φρεγάτες.  

Το “No farmers no food”, δεν ισχύει δυστυχώς όταν οι “farmers” είναι προσκείμενοι στην σκληρή δεξιά, από συνήθεια και όχι μόνο. Αυτό από μόνο του, προδικάζει μια ακόμη υποχώρηση με μηδαμινά κέρδη, που θα παρουσιασθούν ως νίκη των αγροτών, για να είναι πανέτοιμοι για νέους αγώνες την επόμενη χρονιά, πάλι με πεταμένα άχυρα και χυμένο γάλα, όμοια με τα πεταμένα και χυμένα όνειρά των, μαζί με του λαού, στον δρόμο για λύπηση. Ο εκπρόσωπος των αγροτών κος Βαφειάδης, σημείωσε: “Μα δεν κλείνουμε τους δρόμους, ούτε και δημιουργούμε ταλαιπωρία στους πολίτες ( δικό μου, να αγοράζουν οι ταλαίπωροι πανάκριβα τα προϊόντα μας, από μεσάζοντες) και γι’ αυτό η πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στηρίζει τον αγώνα μας”.

Μα αν δεν ενοχλήσεις πιέζοντας και προβληματίζοντας την κοινωνία, πως θα μεταφερθεί αυτή η πίεση στην κυβέρνηση σαν προειδοποίηση και απειλή; Δεν αρκούν τα πεταμένα άχυρα και το χυμένο γάλα, μια και πρέπει να σπάσουν “αυγά” και πολλά μάλιστα, μαζί και οι κτηνοτρόφοι. Δεν θα συμβεί αυτό όμως παρατάσσοντας στην άκρη του δρόμου λίγα τρακτέρ, που δεν θα “ταλαιπωρήσουν” τους μη ταλαιπωρημένους. Και του χρόνου.