Έντονη αμφισβήτηση

Του Ιωάννη Δαμίγου

Στενεύουν τα …περάσματα. Δεν περνά ημέρα που να μην υπάρχουν παραδοχές και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, πως η αμφισβήτηση των ΗΠΑ είναι τόσο έντονη, που οι απειλές εκτοξεύονται ευθέως. Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της JP. Morgan κυρίου Jamie Dimon, πως “Όσα έρχονται θα επισκιάσουν οτιδήποτε συνέβη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο” καταδεικνύει την δυσχερή θέση, που ήδη βρίσκονται οι ΗΠΑ. 

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ενώ αναμένει οικονομική ανθεκτικότητα στις ΗΠΑ (και υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια) και παρότι είναι αισιόδοξος χάρη στις ευκαιρίες μετασχηματισμού που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ανησυχεί για γεωπολιτικά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Όπως λέει, «Η παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής αμφισβητείται… Σε ολόκληρο τον κόσμο, το 2023 ήταν μια χρονιά σημαντικών προκλήσεων: από τον τρομερό πόλεμο και τη βία στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έως την αυξανόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα και τις γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως με την Κίνα. Καθώς αυτά τα γεγονότα εξελίσσονται, ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Αμερικής αμφισβητείται στο εξωτερικό από άλλα έθνη και στο εσωτερικό από το πολωμένο εκλογικό μας σώμα. Πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να εργαστούμε σε συνεργασία με άλλα δυτικά έθνη στο όνομα της δημοκρατίας.” 

Και ο Dimon καταλήγει: «Όταν συμβαίνουν τρομερά γεγονότα, τείνουμε να υπερεκτιμούμε την επίδραση που έχουν στην παγκόσμια οικονομία. Τα πρόσφατα γεγονότα, ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να δημιουργούν κινδύνους που θα μπορούσαν να επισκιάσουν οτιδήποτε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – δεν πρέπει να τα πάρουμε ελαφρά». Σαν μοναδικό θετικό στοιχείο ο CEO του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ, προσβλέπει στην εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία του, δηλώνοντας  “Προϊόντος του χρόνου, αναμένουμε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από εμάς θα αυξήσει την παραγωγικότητα, καθώς και θα επηρεάσει τη σύνθεση του εργατικού μας δυναμικού. Μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες θέσεων εργασίας ή ρόλους, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και άλλες.”

Η ασφυκτική πλέον πίεση που ασκεί ο συνασπισμός των BRICS και των εταίρων του, εξαναγκάζει τις ΗΠΑ να βρυχάται και να απειλεί με αιματοκύλισμα όχι μόνο την Ευρώπη. Σίγουρο είναι πως θα φτάσουν στα άκρα, υπερασπιζόμενες την εκμετάλλευση παντοιοτρόπως της Ευρώπης. Είχαν και έχουν τους μισθοφόρους των από πάντα, σε ηγετικές θέσεις ώστε να εξασφαλίζουν την υποτέλεια της γηραιάς ηπείρου.

Τα πολλά και άλυτα προβλήματα, που δημιούργησαν, ο ξέφρενος και ανεξέλεγκτος εκούσια καπιταλισμός, σε συνδυασμό με την άπληστη και ακόρεστη επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, προκαλώντας ευθέως την Ρωσία μέσω της θυσίας της Ουκρανίας, αλλά και με την πολεμική, πέρα της πολιτικής, προσάρτηση Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ίσως αποτελούν την αναπόφευκτη ¨λύση”,  προμηνύοντας το δύσκολο σήμερα και αύριο της Ευρώπης.

Η έντονη αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγετικής, οικονομικής και πολεμικής δύναμης των ΗΠΑ, από το θεωρητικό μέχρι πρότινος επίπεδο, περνά τώρα και στο πρακτικό. Δημιουργώντας ανησυχία και αγωνία στους κόλπους της Δυτικής συμμαχίας, που θα κληθούν για μια ακόμη φορά να πληρώσουν το ακριβό αντίτιμο των επιλογών των. Με την Ευρώπη, στα χέρια φερέφωνων εμπόρων των εθνών, να προσφέρεται πάλι “έμπειρη” και αμετανόητη, ως θέρετρο φρικαλέων πράξεων, προς τέρψη τρίτων.  

Πηγή FORTUNE GREECE.