Έρευνα Kapa Research: Η ακτινογραφία της αποχής: “Η οικονομία ευνοεί τους πλούσιους, σχεδόν όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπους σαν κι εμένα”

Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης του Ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ», που υλοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ Research με θέμα την ακτινογραφία της αποχής από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. 

Το 99% όσων απείχαν πιστεύει ότι τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την αλήθεια όπως τα συμφέρει, το 94% ότι η ελληνική οικονομία ευνοεί τους πλούσιους και τους δυνατούς και το το 84% ότι “τα κόμματα και οι
πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπους σαν κι εμένα”.

Η διαφθορά αφορά όλους τους πολιτικούς χώρους και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι πιστεύει το 69% και ‘τα περισσότερα θέματα στον δημόσιο διάλογο δεν με αφορούν προσωπικά” το 54%.

Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Τι οδηγεί ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στην αποχή από τις Εθνικές Εκλογές;
  • Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που ψηφίζουν και σε εκείνους που απέχουν;
  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των πολιτών για το τι πρέπει να αλλάξει ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές;

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας της Κάπα Research είναι τα εξής:

  • Η εξέλιξη της αποχής συνδέεται με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στο κομματικό σύστημα.
  • Ισχυρές τάσεις πολιτικής απάθειας, κυνισμού και δυσπιστίας απέναντι στους θεσμούς του πολιτικού συστήματος καταγράφονται και αφορούν στο σύνολο του εκλογικού σώματος.
  • Η αυξημένη ένταση της δυσπιστίας ανάμεσα σε όσους απείχαν συνειδητά φαίνεται να καθορίζει σημαντικά την πολιτική τους συμπεριφορά
  • Μια διαδικασία κάθαρσης προκρίνεται ως αντίδοτο στην αποχή, με «ενισχυτικές δόσεις» εντιμότητας, αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Στο ερώτημα «εσείς ψηφίσατε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, πέρυσι τον Ιούνιο του 2023», το 59% απάντησε «ναι ψήφισα», το 25% «επέλεξα να μην ψηφίσω», ενώ το 16% «θα πήγαινα να ψηφίσω αλλά με εμπόδισαν πρακτικοί λόγοι».

Ψηφίσαντες vs Απέχοντες από επιλογή: Δημογραφικά χαρακτηριστικά (Φύλο – Ηλικία – Εκπαίδευση – Κοινωνική τάξη – Οικονομική κατάσταση)

Στο ερώτημα «πώς κρίνετε την πορεία της χώρας μας; Θα λέγατε ότι κινείται προς την σωστή ή προς την λάθος κατεύθυνση» σε όσους ψήφισαν, το 62% απάντησαν «προς την λάθος κατεύθυνση» (39%) ή «μάλλον προς την λάθος κατεύθυνση» (23%), ενώ το 23% «μάλλον προς την σωστή» και το 14% «προς την σωστή κατεύθυνση».

Σχετικά με εκείνους που απείχαν συνειδητά, το 71% απάντησε «προς την λάθος κατεύθυνση» (45%) ή «μάλλον προς την λάθος κατεύθυνση» (26%), ενώ το 20% ««μάλλον προς την σωστή» και το 7% «προς την σωστή κατεύθυνση».

Στο ερώτημα, «σε ποιον ή ποιους τομείς από τους παρακάτω εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας σήμερα», σε όσους ψήφισαν, το 71% απάντησε η ακρίβεια, ενώ ακολουθεί με 36% η υγεία, με 33% το δημογραφικό, με 26% η οικονομία και με 25% η Δικαιοσύνη.

Σχετικά με εκείνους που απείχαν συνειδητά, το 63% απάντησε η ακρίβεια, το 33% η εγκληματικότητα, το 30% η υγεία, το 27% η οικονομία και το 26% το πολιτικό σύστημα.

Εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Οι αιτίες της αποχής

Στο ερώτημα «γιατί επιλέξατε να μην ψηφίσετε στις τελευταίες εθνικές εκλογές 2023, το 58% απάντησε «για να εκφράσω την αποδοκιμασία μου γενικότερα για το πολιτικό προσωπικό της χώρας», το 32% «γιατί οι εκλογές δεν αλλάζουν κάτι στην κατάσταση της χώρας», ενώ το 26% «γιατί κανένα κόμμα δεν εκφράζει τις ιδέες μου».

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση