Έρχεται η Novartis -και θα αλλάξει ο χάρτης

Του Γ. Λακόπουλου

Ο πρώτος μήνας την άνοιξης φέρνει σύννεφα στο πολιτικό σύστημα. Ακριβέστερα από στιγμή σε στιγμή θα ξεσπάσουν κεραυνοί και αστραπές πάνω από τη ΝΔ και το Κινάλ: η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη φέρεται έτοιμη να κοινοποιήσει το πόρισμά της στους προϊσταμένους της.

Ύστερα από πολύμηνη έρευνα και συνεργασία με πολλές δημόσιες αρχές -μεταξύ των οποίων και μυστικές υπηρεσίες- στην Ελλάδα και το εξωτερικό η προκαταρκτική εξέταση θεωρείται ολοκληρωμένη.

Το αμερικανικό FBI, η σημερινή διοίκηση της εταιρίας Novartis και το τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον τριών χωρών- και περισσότερες από τριάντα καταθέσεις- συγκατατάσσονται σε αυτές τις συνεργασίες. Τα στοιχεία που προέκυψαν αποσαφήνισαν σε μεγάλο βαθμό τις καταθέσεις των τουλάχιστον πέντε μαρτύρων που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας από τις ελληνικές και τις αμερικανικές αρχές.

Παρά την καθυστέρηση που επέφερε στην έρευνα η αναγκαστική αποστολή των υποθέσεων για τα πολιτικά πρόσωπα τη Βουλή, το πόρισμα που θα κοινοποιηθεί θα θεωρηθεί άρτιο και τεκμηριωμένο από νομική άποψη- με βάση την εικόνα που υπάρχει για τους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Από πολύ έγκυρες πηγές διευκρινίζεται ότι η Ελένη Τουλουπάκη περιφρούρησε αυστηρά τη δουλειά της εισαγγελίας και δεν διέρρευσαν στοιχεία από τη δικογραφία. Όσα έχουν γραφεί ως τώρα είναι συμπεράσματα πολιτικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων και όχι πραγματικά στοιχεία.

Το ακριβές περιεχόμενο της δικογραφίας, που είναι ογκωδέστερη από όσο εικάζεται ως τώρα- θα γίνει γνωστό τις επόμενες μέρες -οπότε και θα αρχίσουν τα όργανα στην πολιτική σκηνή.

Το ερώτημα σ’ αυτή τη φάση δεν είναι η ενοχή των ελεγχθέντων και ειδικά των πολιτικών προσώπων. Είναι για ποιους από αυτούς υπάρχουν δικονομικά βάσιμοι λόγοι για παραπομπή τους σε τακτική ανάκριση, από τη οποία θα αποφασιστεί αν θα καθίσουν στο εδώλιο για συγκεκριμένες πράξεις.

Για κανέναν δεν υπάρχουν αυτή στιγμή έγκυρες πληροφορίες για συναφή στοιχεία, αλλά και κανείς δεν εξαιρείται. Αντίθετα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα ενδέχεται ο κατάλογος να διευρυνθεί με τα νέα ονόματα και να υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία μέσω της Βουλής όπως για τους δέκα που ήδη γνωρίζουμε.

Νομικοί παράγοντες με εμπειρία σημειώνουν ότι είναι μάλλον αδύνατον να μην σταλούν στον ανακριτή πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν μαρτυρίες από παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Κανείς εισαγγελέας δεν θα έβαζε στο αρχείο με πρωτοβουλία του μια υπόθεση για την οποία έχουν κατατεθεί συγκεκριμένα περιστατικά ή έχουν βρεθεί έστω και αμυδρές ενδείξεις ροής χρήματος.

Το υπερασπιστικό -και κυρίως επικοινωνιακό- επιχείρημα περί “κουκουλοφόρων” και ” ψευδομαρτύρων” – στο οποίο παρέσυρε τους δέκα ένας εκ των εμπλεκομένων- δεν ευσταθεί.

Δεν υπάρχουν “κουκουλοφόροι” αγνώστων στοιχείων, αλλά κανονικοί νόμιμοι μάρτυρες τους οποίους η ελληνική δικαιοσύνη- και για τρεις περιπτώσεις και η αμερικανική- γνωρίζει τα στοιχεία τους και βρίσκονται πάντα στη διάθεσή της.

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν νοείται η καταγγελία της ψευδομαρτυρίας γιατί αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο στην τακτική ανάκριση- ή αργότερα στο δικαστήριο- και αυτά είναι που θέλουν να αποφύγουν οι ερευνηθέντες πολιτικοί.

Πολύ περισσότερο δεν νοείται “σκευωρία” και “συμμορία”, όπως πρόταξαν κάποιοι από τους δέκα με χαρακτηρισμούς για δικαστικούς λειτουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν το δικαστήριο για συκοφάντηση συγκεκριμένων υπουργών και εισαγγελέων.

Είναι προφανές ότι η διαβίβαση του πορίσματος Τουλουπάκη θα προκαλέσει σεισμικές πολιτικές εξελίξεις. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραπομπές στον ανακριτή και αντιστοίχως κλήση πολιτικών προσώπων οι επικεφαλής της ΝΔ και του Κινάλ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς πιεζόμενοι έσπευσαν να προσφέρουν αβασάνιστα την κάλυψή τους σε υποθέσεις ηθικής τάξης που έχουν αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα και δεν επιδέχονται κομματικής υπεράσπισης.

Αντιστοίχως σε δύσκολη θέση θα βρεθεί η κυβέρνηση αν από το πόρισμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς προκύψει ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω έρευνας και οι υποθέσεις για τους δέκα πολιτικούς κλείνουν. Σε αυτή την περίπτωση υπουργοί και κομματικά στελέχη που προκαταλάμβαναν εξελίξεις θα έχουν εκθέσει την κυβέρνηση και οι συνέπειες στις εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.