Αλέξης Τσίπρας: Δεσμευθείτε για παραίτηση αν αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, στρατιωτικούς

«Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από βροχή αλλά από την παράταξή σας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τα πυρά Καραμανλή – Σαμαρά για την επίκληση του απορρήτου

Με μετωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μέχρι τώρα στάση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά  λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

«Επαναλαμβάνω και θέλω απάντηση. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ όπως έκανε με τον Νίκο Ανδρουλάκη που παραδεχτήκατε, να συνέβη το ίδιο και με τον Χατζηδάκη;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός την αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Αν η απάντηση είναι όχι, σας το λέω προκαταβολικά, θα πρέπει να δεσμευτείτε και σε κάτι ακόμα. Αν ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Ούτε μια μέρα δεν θα καθίσετε στη θέση σας αν αποδειχθεί το αντίθετο. Ζητώ το αυτονόητο. Αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία».

«Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουν πού βρίσκονται. Θεσμικά θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να τις αναδείξουμε. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Με τη Δημοκρατία και την Εθνική Ασφάλεια δεν θα παίζουμε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αν είναι όλα ψέμματα και κατασκευές το κρίσιμο ερώτημα που σας απηύθυνα είναι γιατί δεν πηγαίνετε στον εισαγγελέα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες και στο σώμα της, πολύ σύντομα θα λογοδοτήσει. Και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κλείσιμο της ομιλίας του για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τοποθετώντας τον πρωθυπουργό στο επίκεντρο του σκανδάλου.

«Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος. Επι ενάμιση ο Μητσοτάκης κρύφτηκε και αρνήθηκε να έρθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε την ενοχή του και τη δειλία του. Σήμερα που εμφανίζεται στο βήμα, αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής. Το θράσος» τόνισε με έμφαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «αξιοθρήνητη» την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια. «Ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σας λένε ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αλήθεια και την παράταξή σας. «Οι σταγόνες που νιώθετε δεν είναι η βροχή και είναι από την παράταξή σας και από την ελληνική κοινωνία» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως κρύφτηκε και από την εθνική αντιπροσωπεία και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Είστε επικίνδυνος πρωθυπουργός»

Εξαπέλυσε, δε, δριμύ κατηγορώ κατά του πρωθυπουργού για τις ευθύνες του στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του Πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Και πότε; Όλως τυχαίως 10 μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ προς την εισαγγελέα Βλάχου, σχετικά με την υπόθεση του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου Κουκάκη. Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή φυλάκισης, όσους δεν τηρούν το απόρρητο; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους για το αν υπουργοί σας έχουν τεθεί σε παρακολούθηση;».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «τι δείχνουν αυτές οι αποφάσεις; Δείχνουν ένα πρωθυπουργό που δεν ήξερε τίποτα; Δείχνουν πρωθυπουργό που εξαπατήθηκε; Από ποιον; Από τον βοηθό εκπληρώσεως στον έλεγχο της ΕΥΠ; Ο ίδιος ήρθε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε και ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως και τον παρακαλούσατε να μείνει. Ποια είναι η αλήθεια;».

Και πρόσθεσε: «Τα πρακτικά, φέρτε εδώ τα πρακτικά. Θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε κι εμείς. Εδώ είναι ο πρωθυπουργός ας πει την αλήθεια επιτέλους. Η αλήθεια είναι ότι είστε εξαπατημένος; Παραπλανημένος από τον ανιψιό σας; Ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είστε ανεπαρκής. Αν όμως είστε ιθύνων νους, ο ηθικός αυτουργός τότε είστε επικίνδυνος πρωθυπουργός. Αλήθεια δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για σας».

«Αν είστε αθώος, ιδού η Ρόδος»

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως κατηγορεί ως συκοφάντες αυτούς που αποκαλύπτουν την υπόθεση. «Αν είστε αθώος, ιδού η Ρόδος. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε τι έχουν δηλώσει τόσο ο Αντώνης Σαμαράς χθες όσο και ο Κώστας Καραμανλής πριν λίγο καιρό. «Δεν τα είπα εγώ για το απόρρητο. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς αθώος αποχαρακτηρίστε το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή. Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ. Ψηφίστε μια τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης της ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο. Θα το κάνετε;» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νομοσχέδιο συγκάλυψης

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «είναι νομοσχέδιο που προσπαθεί να δώσει θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα» και το χαρακτήρισε ως «νομοσχέδιο συγκάλυψης».
«Σταματήστε τον αυταρχικό κατήφορο που βαθαίνει και επιβεβαιώνει την αντίληψή μας ότι η επιλογή σας δεν ήταν ένα ατύχημα αλλά μέθοδος διακυβέρνησης. Η άθλια πολιτική σας δεν μπορεί να στηριχθεί με άλλα μέσα. Άθλιες πολιτικές θέλουν άθλιες μεθόδους. Κάνετε μεγάλο λάθος αν πιστεύετε ότι η κοινωνία θα δεχθεί αυτή την εκτροπή» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.