Αναβρασμός στα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Επεκτείνεται όσο περνούν οι μέρες ο αναβρασμός σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων φοιτητών που εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πολιορκημένους της Γάζας.

Φοιτητές ανά τη χώρα διαμαρτύρονται ενάντια στον πόλεμο και σε αρκετές περιπτώσεις ζητούν από τα πανεπιστήμιά τους –μεταξύ των οποίων κάποια από τα πιο φημισμένα διεθνώς, όπως το Κολούμπια, το Yale, το MIT κ.ά- να υποστηρίξουν το αίτημα για κατάπαυση του πυρός και να αποσυνδεθούν από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ.

Την Τρίτη, το Κολούμπια της Νέας Υόρκης αποφάσισε για το υπόλοιπο της φετινής ακαδημαϊκής περιόδου τα μαθήματα να γίνονται μόνο εξ αποστάσεως. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος του Ιδρύματος, Νεμάτ Σαφίκ, κάλεσε να «προχωρήσει σχέδιο διάλυσης» της κατάληψης με σκηνές στην πανεπιστημιούπολη, τονίζοντας ότι έθεσε προθεσμία για συμφωνία στους διοργανωτές μέχρι τα μεσάνυχτα, η οποία μετατέθηκε για τις 8 το πρωί, τοπική ώρα (3 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Συγκέντρωση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ASSOCIATED PRESSάν οι συζητήσεις μεταξύ πανεπιστημίου – φοιτητών αποτύχουν, απείλησε η Σαφίκ, το Κολούμπια «θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για την εκκαθάριση του West Lawn και την αποκατάσταση της ηρεμίας στην πανεπιστημιούπολη». Εκπρόσωπος του Κολούμπια, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η διοίκηση θα λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των διαδηλωτών ή ποια μορφής θα είναι αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στη Γάζα συνελήφθησαν στο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα, αφού η Σαφίκ κάλεσε την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη σε αυτό που περιέγραψε ως «μια έκτακτη απόφαση» για να κρατήσει την πανεπιστημιούπολη ασφαλή. Η κίνηση να καλέσει την αστυνομία επικρίθηκε εντόνως από φοιτητικές οργανώσει και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.