Αναγκαία και επιβεβλημένη η διεξαγωγή κανονικού συνεδρίου

Του Χάρη Τσιόκα 

1 . Η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να σκεπαστεί από την ψευδεπίγραφη και ανέξοδη για το σύστημα «αριθμολαγνεία» των ημερών…

Αντιθέτως, παρέχει τα ερείσματα για να ανοίξει επιτέλους, πολιτικά και κοινωνικά, ο δρόμος της τεκμηριωμένης αντιπαράθεσης προγραμμάτων για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου – ενός μοντέλου που παράγει γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες, συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγική βάση και καθιστά τη χώρα (άνευ όρων) δεδομένο σύμμαχο στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι καταγράφεται ρεκόρ κερδών δισεκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνο από στις συστημικές τράπεζες και τις περισσότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, αλλά και στα μερίσματα από τα bonus των μεγαλομετόχων εταιρειών! 

Την ίδια στιγμή, η εγχώρια παραγωγική βάση, για παράδειγμα οι περίπου 700 χιλιάδες μικρομεσαίοι και άλλοι τόσοι αγρότες, συνθλίβονται στις συμπληγάδες του τραπεζικού συστήματος (που οι ίδιοι αναδιάρθρωσαν από το υστέρημα τους) βρίσκοντας ανυπέρβλητα τείχη πρόσβασης στα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις. 

Η εργασία έγινε επισφαλής απασχόληση, οι δικηγόροι καλούνται απ την κυβέρνηση να γίνουν «ντελιβαράδες», η ελληνική οικογένεια ζει με εισοδήματα 25 και κάτω ημερών κι η νέα γενιά φεύγει γιατί δε μπορεί ούτε να ονειρεύεται…

Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, ο κοινωνικός και οικονομικός διχασμός διαμορφώνει μια πλειοψηφία που έχει ανάγκη από οξυγόνο δημοκρατίαςΤης ύπαρξης δηλαδή, σοβαρών εναλλακτικών κομμάτων εξουσίας ώστε να τερματισθεί η ασυδοσία μιας ανεξέλεγκτης κυβέρνησης λίγων και ημέτερων. 

  Δεν αρκεί ο αντικυβερνητισμός του διαδικτύου. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να αφεθεί χώρος όπως έχει συμβεί στην Αμερική ή στη Γαλλία, για κόμματα που ανταγωνίζονται απλώς στη διαχείριση πολιτικών οι οποίες  οξύνουν ανισότητες…

Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση διέρχεται μια άνευ προηγούμενου κρίση εσωστρέφειας. Δεν υπάρχει όμως η πολυτέλεια του χρόνου. 

Γίνεται έτσι αδήριτη ανάγκη, με συντεταγμένη πορεία προέδρου και συλλογικών οργάνων, η αλλαγή της πολιτικής  ατζέντας με κοινωνικούς όρους. 

Αυτό ακριβώς καθιστά καθαρή οριογραμμή την αποστολή του πολιτικού φορέα, να μην αφήσει χώρο προς 4η αναβολη  των κανονικών συνεδριακών διαδικασιών .

Διαδικασιων  που θα καταστήσουν ενεργά περίπου 150 χιλιάδες μέλη τα οποία  συμμετείχαν στην εκλογή προέδρου και θα διαμορφώσουν δεσμούς βιώσιμης κοινωνικής συμπόρευσης με την πλειοψηφία. Έναν λαό που διεκδικεί αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών.

3  Ο Συριζα ΠΣ κατέκτησε να είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ας μη μεταλλαχθει σε κόμμα διαμαρτυρίας ή διαχείρισης των υφιστάμενων πολιτικών. 

Απαιτούνται τώρα εξωστρεφείς διαδικασίες σύνθεσης και υπέρβασης για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της συμβολής και συμπόρευσης όλων των ρευμάτων του προοδευτικού χώρου, με σύγχρονες αντιπροσωπευτικές συνθέσεις στα όργανα, με πολιτική και προγραμματική ενότητα.

 Μπορούμε και πρέπει να καταστήσουμε διακριτή, με ποιά κοινωνική και πολιτική Συμμαχία συμπορευόμαστε προκειμένου στη δημοκρατία μας να γνωρίζει ο πολίτης τον εναλλακτικό δρόμο έχοντας δυνατότητα συμβολής και συνδιαμόρφωσης!

  Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια πρέπει να ακολουθήσουν για να μη εκφυλιστούν σε απλές εκδηλώσεις συγκέντρωσης αιτημάτων, αλλά με πλαίσια συνεδριακού διαλόγου να αναβαθμιστούν σε συναντήσεις συνδιαμόρφωσης εναλλακτικών τεκμηριωμένων προτάσεωνπαράγοντας την προοδευτική πολιτική πρόταση των επόμενων δεκαετιών.

Εκπαιδευτικός, πρώην βουλευτής , ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ