Νέο τοπίο στην αντιπολίτευση δείχνουν οι νέες μετρήσεις: Το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται δεύτερο, το ΚΚΕ θα παλέψει για την τρίτη θέση!

Του Βασίλη Σκουρή

Συνεχίζεται η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ-Μικρή φθορά της κυβέρνησης- Απέχει πολύ το ΠΑΣΟΚ από το να χαρακτηριστεί ως δεύτερος πόλος του δικομματισμού!

Τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης πέντε μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις που βρίσκονται εν εξελίξει μετά τη διπλή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να έχει μετρηθεί η δύναμη όσων αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου και συγκροτούν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα υπό την προεδρία του Αλέξη Χαρίτση.

-Το ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις μετρήσεις που διεξάγονται αυτό το διάστημα, βγαίνει δεύτερο, με τη διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνάει πλέον το πάνω όριο του στατιστικού λάθους. Το πρόβλημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι αν και στην εκτίμηση ψήφου προσεγγίζει ή ξεπερνάει έστω και ελάχιστα το 15%, με αποτέλεσμα να μην αποκτά δυναμική απειλής για τη Νέα Δημοκρατία και να μην μπορεί έτσι να αναδειχθεί σε πόλο του δικομματισμού. Αυτό, άλλωστε, είναι και το στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη έως τις ευρωεκλογές: Ένα ποσοστό που να αγγίζει ή και να ξεπερνάει το 20%, γεγονός που αν συμβεί θα δώσει άλλη δυναμική στο ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο καθώς έως τις εθνικές εκλογές θα απομένουν τρία περίπου χρόνια.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί την πτωτική του πορεία, γεγονός που αν δεν αντιστραφεί άμεσα δεν αποκλείεται να δημιουργήσει και εσωτερικές εξελίξεις μετά τον Ιούνιο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις μετρήσεις, κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση, ενώ παίζεται και η τρίτη!

-Το ΚΚΕ, σε όλες τις μετρήσεις, δείχνει να συγκεντρώνει καθαρό διψήφιο ποσοστό. Εφόσον δε οι μετρήσεις δεν διαψευστούν, το ΚΚΕ δείχνει ικανό τουλάχιστον για την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές καθώς η ψήφος στη συγκεκριμένη κάλπη είναι χαλαρή και ο Περισσός διαθέτει συμπαγές εκλογικό ακροατήριο.

-Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό τον Αλέξη Χαρίτση, δεν μετριούνται (και σωστά) στις υπό διεξαγωγή δημοσκοπήσεις καθώς δεν έχουν συγκροτήσει ακόμα κόμμα. Εφόσον μετρηθούν, πέραν του ποσοστού που θα λάβουν, θα έχει ενδιαφέρον αν κόβουν περαιτέρω ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν αποτελούν “ανάχωμα” για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Από τα ευρήματα των ερευνών, που άλλες ίσως δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες και άλλες όχι:

-Η ΝΔ έχει μικρές απώλειες, οι ποιοτικοί δείκτες όμως αρχίζουν και βαρούν καμπανάκια στο μέγαρο Μαξίμου ενόψει των ευρωεκλογών.

-Τα κόμματα της ακροδεξιάς εμφανίζουν μια σχετική στασιμότητα, αλλά όλα έχουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στο χώρο.

Επιπλέον, το ΜέΡΑ25 δείχνει δυναμική επανόδου, καθώς εμφανίζεται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να εκλέξει ευρωβουλευτή!

ΑΠΟ ΤΟ IENERGEIA.GR