Toυ Γ. Λακόπουλου
Από τον περασμένο Νοέμβριο ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει στην καμπούρα του κάτι που κανείς δημόσιος άνδρας δεν θα ήθελε: δίωξη από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για το κακούργημα της «δωροδοκίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση». Είναι η πιθανολογούμενη συμμετοχή του στο σκάνδαλο Novartis.
Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να αντιστρέψει τους ρόλους: «Θα τιμωρηθούν για τα κακουργήματά τους όπως ο ποινικός κώδικας ορίζει». Ποιοι θα τιμωρηθούν; Προφανώς πρώτη και καλύτερη η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη. Νέοι καιροί, νέα ήθη.
Ως κατηγορούμενος έχει ασφαλώς δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Αλλά τα επίσημα χαρτιά γράφουν ότι η αρχή της ελληνικής Πολιτείας με την επωνυμία «Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς» τον παραπέμπει για δωροδοκία, μετά από νόμιμη έρευνα. Εκεί βρισκόμαστε τώρα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος. Η αρμοδιότητα επ’ αυτού ανήκει στο Δικαστήριο και στην τελική κρίση της Δικαιοσύνης. Έχουμε καιρό ως τότε. Προς το παρόν δυο φαινόμενα κάνουν εντύπωση:
Το πρώτο είναι η αφασία της Φώφης Γεννηματά. Ο Λοβέρδος, με μια ταπεινωτική παραπομπή στην πλάτη του εξακολουθεί και είναι κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος. Σε ένα κανονικό κόμμα μιας κανονικής χωράς θα του είχε επιβληθεί αναστολή του ρόλου του, μέχρι να κριθεί αρμοδίως.
Το δεύτερο φαινόμενο είναι ο θράσος του πρώην υπουργού. Έχει ξεπεράσει και τον Σαμαρά και τον Άδωνι στην σκευωρολογία και το υβρεολόγιο κατά των δικαστικών λειτουργών. Με τον πέλεκυ πάνω από το κεφάλι του συνεχίζει. Ίσως είναι το μόνο που του έχει απομείνει.
Το τελευταίο κρούσμα αποθράσυνσης του κατηγορουμένου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινάλ είναι η νέα επίθεση στην εισαγγελέα Τουλουπάκη.
Την κατήγγειλε διαψεύδοντας ότι συνταξίδεψε με τον- γνωστό και μη εξαιρετέο -αντιεισαγγελέα Αγγελή από Βιέννη προς Αθήνα- μετά από μια ελληνοαμερικανική συνάντηση για την Νοβάρτις.
Το περίεργο είναι ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν προσκόμισε η ίδια αυτή την πληροφορία. Την ανέφερε ως προερχόμενη από τον Αγγελή.
Αντί να διαψεύσει τον αντιεισαγγελέα ο Λοβέρδος άρχισε τα ίδια:
«Οι εμπλεκόμενοι στην κατά τον Ποινικό Κώδικα σχετική συμμορία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον τα αμείλικτα ερωτήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της δεινής θέσης που έχουν περιέλθει και προσπαθούν να αποσείσουν τις πάσης φύσεως ευθύνες τους με ψευδείς ισχυρισμούς που αναδεικνύουν την εσχάτη ένδεια των υπερασπιστικών τους θέσεων για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει στη συγκεκριμένη υπόθεση»
Η Τουλουπάκη τον έβαλε στη θέση του: “ Έλαβα γνώση της συνάντησης των κ.κ. Λοβέρδου και Αγγελή στην πτήση από τη Βιέννη από την κατάθεση του κ. Αγγελή ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής». Πιο απλά: ο Αγγελής τα είπε, εμένα διαψεύδεις;
Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο βουλευτής του Κινάλ, θα διέψευδε και την ίδια την ύπαρξή του.
Κάθε σώφρων άνθρωπος που κήδεται για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος εύχεται να τον απαλλάξει το Δικαστήριο και να συνεχίσει την πολιτική σταδιοδρομία του. Αλλιώς θα μπει κι αυτός στη χειρότερη λίστα που μπορεί να μπει πολιτικός.
Επ’ αυτών θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Συνηθίζεται στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία να μην αποφασίζει ο ύποπτος για την παραπομπή του και ο κατηγορούμενος για την αθωότητά του.
Ως νομικός ο Ανδρέας δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι το ασφαλέστερο για τον ίδιο σ’ αυτή τη φάση είναι να βρει έναν καλό δικηγόρο.