Ο Χάρης Δούκας πέτυχε το ακατόρθωτο. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο 44χρονος μηχανολόγος μηχανικός έκανε βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και κανείς δεν τον αναγνώριζε. Τώρα είναι δήμαρχος, αναφέρει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.
Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για κάποιον που είχε λίγη πολιτική εμπειρία, λίγους δεσμούς με το κεντροαριστερό κόμμα ΠΑΣΟΚ με το χρίσμα του οποίου έθεσε υποψηφιότηντα, σε ένα δήμο που ο κεντροδεξιός αντίπαλος -τον οποίο ακόμη και ο ίδιος ο Δούκας αποκάλεσε «γεννημένο νικητή»- κυριαρχούσε από το 2019.
«Ήμουν σίγουρος από την αρχή ότι ήμουν ο μόνος που θα μπορούσε να κερδίσει τον Μπακογιάννη. Είδα ότι επικρατούσε μια συγκαλυμμένη δυσαρέσκεια στην Αθήνα και υπήρχε ένας γεννημένος νικητής. Αλλά η ιστορία είναι γεμάτη από γεννημένους νικητές που τελικά ηττήθηκαν», ανέφερε ο Χάρης Δούκας σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η πορεία του όμως στο δήμο, ακόμα και μετά από μόλις δύο μήνες από όταν ανέλαβε τη δημαρχία δεν είναι στρωμμένος με ροδοπέταλα. Το Politico κάνει αναφορά στα εμπόδια που του βάζουν, τόσο η απερχόμενη αρχή όσο και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, δέχθηκε πυρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους και υποστηρικτές του δημάρχου που αντικατέστησε, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είναι απλώς ανιψιός του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η κεντρική κυβέρνηση – σε αυτό που οι ψηφοφόροι του θεωρούν πράξεις εκδίκησης – τον υποτίμησε και του αφαίρεσε εξουσίες. Ωστόσο, η πορεία του προς την εξουσία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους που θέλουν να αλλάξουν το status quo», αναφέρει το Politico.
Ο Χάρης Δούκας εκτός από άγνωστος και έχοντας περιορισμένο χρόνο για να τον γνωρίσει ο κόσμος, έπρεπε να κάνει την εκστρατεία του στα μέσα του καλοκαιριού, όταν πολλοί Αθηναίοι είναι εκτός πόλης – συνήθως κάποιο από τα νησιά της Ελλάδας. Μέσα στο περιορισμένο αυτό διάστημα, ο Δούκας έπρεπε να πείσει τον κόσμο να τρέξει μαζί του και να τους φέρει πίσω στην πρωτεύουσα για να τον ψηφίσουν.
Ο Χάρης Δούκας είναι καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και έθεσε υποψηφιότητα με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, έλαβε όμως τη στηριξη όλων των αριστερών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο και επικράτησε του Μπακογιάννη.
Κέρδισε επίσης την αποδοχή επιφανών ατόμων από τομείς όπως οι επιστήμες, οι τέχνες και η οικολογία, και έφτιαξε ένα πρόγραμμα πολιτικής που όπως είπε ήταν «πέρα από πολιτικά κόμματα και χρώματα».
Ο Δούκας εξελέγη κυρίως με οικολογική ατζέντα με υπόσχεση μείωσης της θερμοκρασίας στην Αθήνα, αύξηση του πρασίνου στην πόλη και μείωση της ενεργειακής φτώχειας, σημειώνει ακόμα το δημοσίευμα.
Καθώς η κεντροαριστερά της Ελλάδας περιμένει με ανυπομονησία κάποιον που μπορεί να ενώσει τα αποδεκατισμένα πολιτικά τους κόμματα σε εθνικό επίπεδο, ορισμένοι σκέφτονται αν ο Δούκας θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπός τους. Επισημαίνουν το παράδειγμα του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αφού πριν υπηρέτησε ως δήμαρχος της Λισαβόνας.
«Πριν από λίγους μήνες δεν ήξερα ότι θα είμαι υποψήφιος. Δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω δήμαρχος. Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον», λέει ο ίδιος.