FRESH

Βίντεο συνεδριάσεων της Novartis: Το 2011 θα είναι η καλύτερη χρονιά μας

Το υλικό της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βίντεο από συσκέψεις στελεχών της ελεγχόμενης για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, πολλά εκ των οποίων απομαγνητοφωνημένα έχουν αποσταλεί στην Βουλή. Το υλικό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό από την ομάδα των Εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση, ενώ είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που η ίδια η εταιρία αξιολογούσε το περιβάλλον αλλά και τον ανώτερο υπάλληλο της, κατηγορούμενο ήδη για ενεργητική δωροδοκία, Κωνσταντίνο Φρουζή.

Στα επίμαχα βίντεο που αφορούν το έτος 2011, η ομάδα στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, και κυρίως οπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, συγχαίρουν τον τότε αντιπρόεδρο κ. Φρουζή γιατί ως επικεφαλής του τμήματος Πρόσβασης στην Αγορά (market Access) πέτυχε «την προστασία των τιμών των φαρμάκων της Novartis από τις τιμές που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη αγορά φαρμάκου». Προκύπτει επίσης η ιδιαίτερη σημασία που είχε για την φαρμακοβιομηχανία συγκεκριμένο σκεύασμα σε μορφή χαπιού για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Το εν λόγω φάρμακο, ένα από αυτά που κατά τους Εισαγγελείς πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Λοβέρδος, ήταν στρατηγικής σημασίας για την κερδοφορία της εταιρίας, κάτι που και στα εν λόγω βίντεο αναφέρει ο διευθύνων Σύμβουλός της με την χαρακτηριστική φράση «το Gilenya αποτελεί την υψηλότερη προτεραιότητα». Στην επίμαχη καταγραφή, με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2011, ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής αναφέρεται και σε ένα ακόμα από τα «επίδικα» ακριβά φάρμακα, το Lucentis, που αφορά σοβαρή πάθηση όρασης, λέγοντας ότι επεκτάθηκε η αποζημίωση για τους ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ από 2 σε 3 έτη, γεγονός που χαρακτηρίζει «μία πολύ μεγάλη νίκη». Όπως αναφέρει «οι αρχές μας ακούνε. Και ακόμη και με την έννοια ότι θεωρούμαστε όλο και περισσότερο από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας ως ένας προτιμώμενος συνεργάτης για να συζητάει, αντί για άλλες εταιρίες ή την ένωση». Και συνεχίζει εν μέσω χειροκροτημάτων: «Ευχαριστώ την ομάδα Πρόσβασης στην Αγορά.. Είναι εξαιρετικό που το έχετε πετύχει όλο αυτό».Βίντεο συνεδριάσεων της Novartis: Το 2011 θα είναι η καλύτερη χρονιά μας

«Το καταχωρήσαμε σε χρόνο ρεκόρ»

Στο ίδιο βίντεο, ο επικεφαλής της θυγατρικής εταιρίας τονίζει, επανερχόμενος στο χάπι για την σκλήρυνση κατά πλάκας, πως κατάφεραν να το καταχωρήσουν σε χρόνο ρεκόρ «όχι μέσα σε μήνες, αλλά σε μόνο σε τρεις εβδομάδες» και μάλιστα με προβλεπόμενη τιμή «ώστε να μπορούμε ήδη να ξεκινήσουμε να πουλάμε και να μην πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο ανώτατο όριο τιμών». Στην συνέχεια αναφέρει «Πριν δώσει η περιφέρεια (σ.σ. η μητρική) περίπου δύο εκατομμύρια επιπλέον επενδύσεις για κάτι, θα πρέπει να είναι πραγματικά σπουδαίο. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σπουδαίο πρόκειται να γίνει το Gilenya. Η σημασία του για το κοντινό μέλλον είναι πολύ μεγάλη.. Μέχρι το 2016 θα φθάσει τα 62 εκατομμύρια άρα θα είναι μία πολύ μεγάλη μάρκα για εμάς. Χάρη στο Gilenya θα έχουμε απότομη αντί για γρήγορη ανάπτυξη».

Σε κατάθεση, που έχει δώσει στους Εισαγγελείς, στέλεχος φαρμακευτικής, ανταγωνίστριας εταιρίας της ελεγχόμενης, αναφέρει πως το συγκεκριμένο φάρμακο «έλαβε τιμή με διαδικασία η οποία ήταν με πολλά ερωτηματικά, διότι πήρε τιμή μέσα στο καλοκαίρι (σ.σ. 2011) σε περίοδο που υπήρχε ανακοστολόγηση παλαιών φαρμάκων και εμβόλιμα ένα νέο φάρμακο (σ.σ. το Gilenya) πήρε τιμή και στην συνέχεια αποζημίωση (λίστα φαρμάκων) στις αρχές Σεπτεμβρίου.. Στο θέμα της τιμολόγησης υπήρξε παρατυπία, γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία τιμολόγησης νέων φαρμάκων, αλλά μπήκε εμβόλιμα σε διαδικασία ανακοστολόγησης».

Ο μάρτυρας τονίζει πως όταν είδε στη Διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας το πρωτότυπο δελτίο τιμών γραμμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρόσεξε ότι το Gilenya και η τιμή του, είχαν προστεθεί χειρόγραφα. Αναφέρει επίσης πως επί σχεδόν δύο και πλέον χρόνια το φάρμακο της Novartis είχε «μονοπωλιακή και προνομιακή θέση στην αγορά» αν και στο μεταξύ είχαν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων άλλα δύο σκευάσματα χαπιών πολύ φθηνότερα από το επίμαχο, γεγονός που «ευνόησε την Novartis και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ομάδα του κ. Φρουζή έλαβε το 2011 βραβείο από την εταιρία η οποία αύξησε τα κέρδη της χάρη τις ενέργειες τους καθώς είχαν ενεργό εμπλοκή στην απευθείας επικοινωνία με την κυβέρνηση ή μέσω Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Σε ένα από τα επίμαχα βίντεο του 2011, ο τότε πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής, αφού συγχαίρει την ομάδα Φρουζή τονίζει επίσης πως «ευτυχώς εμείς έχουμε ένα ευρύ δίκτυο διαμορφωτών γνώμης».

Η αγωγή Φρουζή σε βάρος συγγενών του για 1 εκατομμύριο μετρητά που χάθηκαν

Οι Εισαγγελείς, ανάμεσα στα στοιχεία που απέστειλαν στη Βουλή, έχουν συμπεριλάβει και μία αγωγή του κ. Φρουζή προς συγγενικά του πρόσωπα. Η αγωγή κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2017 και αφορά περιστατικό που κατά τον ενάγοντα έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2017. Στην αγωγή, ο κ. Φρουζής αναφέρει πως παρέδωσε στους εναγόμενους σε μετρητά, ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ μέσα σε τρία σακίδια, προκειμένου να τα φυλάξουν για τέσσερις ημέρες που θα ταξίδευε στην Κύπρο. Τα χρήματα ωστόσο κατά τους ενάγοντες τα λήστεψαν άγνωστοι, με αποτέλεσμα ο κ. Φρουζής, που θεωρεί πως τα καρπώθηκαν οι αντίδικοι του, να τα διεκδικεί στα δικαστήρια.

Να σημειωθεί πως η έρευνα για τη Novartis ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με τους εισαγγελείς να ξεκινούν τις «εφόδους» στην εταιρία τον Ιανουάριο του 2017.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS