Γιώργος Γεραπετρίτης: Υποψίες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Oρισμένοι εκλαμβάνουν το χρίσμα στον Τζιτζικώστα, όχι ως αθέτηση υποσχέσεων στον Γεραπετρίτη.    

Πρώτα η παραπολιτική. Ο ενδοκυβερνητικός μύθος για το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις εκλογές του 2023 αναφέρει ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης μόλις θα έκλειναν τα ελληνοτουρκικά, θα παρέδιδε το υπουργείο Εξωτερικών στην υφυπουργό Παπαδοπούλου – στην οποία έσπευσε κιόλας να εκχωρήσει τις υπουργικές αρμοδιότητες – για να υπογράψει τα συμφωνηθέντα. Ο ίδιος θα αναχωρούσε για την Εσπερία, ως επίτροπος.

Οι παροικούντες στα διπλωματικά στέκια, εκλαμβάνουν το χρίσμα στον Τζιτζικώστα, όχι ως αθέτηση υποσχέσεων στον Γεραπετρίτη, αλλά ως τεκμήριο ότι ο χάρτης πορείας που σχεδιάζουν Μητσοτάκης και- Ερντογαν- αυστηρά «σε επίπεδο δυο ανδρών»- υπό αμερικανική επίβλεψη, δεν προχωράει.

Η συμφωνία- την οποία ορισμένοι ανάμεναν για το προσεχές φθινόπωρο, στη νέα ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, δεν βγαίνει. Κυρίως γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να την επωμισθεί.
Υπάρχουν όμως τα επιμέρους στοιχεία της, όπως έδειξε η σιωπή Μητσοτάκη, στο πρόσφατο κρεσέντο επιθετικότητας του Ερντογάν για το Κυπριακό.

Περισσότερο όμως φάνηκε στο μυστηριώδες περιστατικό της Κάσσου. Τον χειρισμό του οποίου έσπευσε να χειριστεί ο – σχεδόν άνευ χαρτοφυλακίου- Γεραπετρίτης, σε εντελώς σε διαφοροποιημένε πνεύμα, από τον – και σ αυτό αποστασιοποιημένο- υπουργό Άμυνας.

Με αυτή την εισαγωγή, να περάσουμε η σκληρή πολιτική με το ερώτημα: Τι ακριβώς συνέβη στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, νοτίως των νησιών Κάσου και Καρπάθου;

Ξέρουμε ότι εμφανίσθηκε ιταλικό πλοίο – σε συνεννόηση με την Ελλάδα προκειμένου να διενεργήσει έρευνες. Αλλά παραδόξως όταν τουρκικά πολεμικά πλοία έσπευσαν να το εμποδίσουν, η ελληνική πλευρά έδειχνε να εχει ρόλο …ενδιάμεσου -και τελικά η Τουρκιά ευχαρίστησε για την ελληνική και ιταλική συνεργασία μαζί της.

Στο παρασκήνιο οι φήμες οργίασαν: οι ευχαριστίες υποδηλώνουν ότι ζητήθηκε άδεια και από τις τουρκικές Αρχές- κάτι που η ελληνική πλευρά αρνείται- έστω και αν πρόκειται απλώς για «ενημέρωση», που έκανε το ιταλικό σκάφος σε τουρκικά, ως μη όφειλε;

Επειδή οι ταυτίσεις της εξωτερικής πολιτικής του Μητσοτάκη και του Σημίτη πληθαίνουν, πολλοί διέκριναν ότι διαμορφώνονται όροι για «νέα Ίμια».- με την γκριζοποίηση μιας ακόμη περιοχής, επί της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα και η ελληνική κυριαρχία είναι κεκτημένα.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, στις μέρες των «ήρεμων νερών» της «συμφωνίας των Αθηνών», που η Άγκυρα αξιώνει να ερωτάται για συγκεκριμένες δράσεις στο Αιγαίο.

Στον Γ. Γεραπετρίτη καταλογίζεται ότι αποκρύπτει «πτυχές» του τριημέρου και αποπροσανατόλισε τη συζήτηση που προέκυψε σε «απλοϊκό και επικίνδυνο χόμπι κάποιων να παρακολουθούν τις κινήσεις πλοίων μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών»- αναφερόμενος υποτιμητικά σε γνωστό σύστημα

Η στάση του προκαλεί υποψίες, όταν πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, την οποία η Τουρκία εντάσσει σε διευθετήσεις της με τη Λιβύη.
Ο υπουργός λέει ότι «δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος επεισοδίου », αλλά αυτό αντιφάσκει με την διαβεβαίωσή του ότι «λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας, έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί η ένταση και να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία ».

Η δήλωση «δεν υπήρξε καμία άμεση, έμμεση αναγνώριση τουρκικής αξίωσης» είναι διάτρητη στο συγκεκριμένο περιστατικό. Ακριβώς επειδή την εκφέρει ο ίδιος, που είχε αποφανθεί ότι «η κόκκινη γραμμή της χώρας είναι στα έξι ναυτικά μίλια»
Καλύτερα να πήγαινε επίτροπος…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR