Πώς θα κρατήσει ο Τσίπρας τα πολιτικά κέρδη του: Ώρα να αποσυρθούν τα “βαρίδια” και να βγουν επί σκηνής νέα πρόσωπα

Του Γ. Λακόπουλου

Όπως θα λέγαμε στο ποδόσφαιρο “πρωταθλητής χειμώνα” είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωταθλητής του θέρους. Αυτό το καλοκαίρι του έφερε πολιτικά κέρδη.

Η αποκάλυψη της δραματικής ανεπάρκειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της αλαζονικής συμπεριφοράς του, η ανικανότητα των υπουργών του, οι σκιές για τις επιλογές του και η χρεοκοπία του επιτελικού κράτους του, ήταν βούτυρο στο ψωμί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο “δημοσκοπικός παράγοντας” που χρησιμοποιεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις Μητσοτάκης, δεν μπορεί να τον βοηθήσει.

Η πολιτική λειτουργία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στις εξελίξεις υπήρξε αποδοτική, γιατί κινήθηκε με σοβαρότητα σε κάθε πρόβλημα που ανέκυπτε. Ήταν παρών στα μέτωπα της και υπήρξε πήρε το παιχνίδι πάνω του.

Τα κομματικά στελέχη που συνήθως θολώνουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απομακρύνθηκαν από το προσκήνιο.

Αυτό ενίσχυσε το ηγετικό πρεστίζ του Τσίπρα, αλλά και συνολικά την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως εναλλακτικής λύσης.

Η συμπεριφορά του “κομματικού” ΣΥΡΙΖΖΑ ετέθη υπό έλεγχο αυτή τη φορά. Όταν ο επικίνδυνος Πολάκης συνέχισε την καταστροφική δράση του, τον μάζεψαν χωρίς πολλές κουβέντες

Δεν είναι τιμητικό για ολόκληρο κόμμα να οργανώνει συνεδριάσεις κατευνασμού ενός βουλευτή του, αλλά εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση έχασε έναν ισχυρό σύμμαχο.

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα βγήκε ενισχυμένο ακριβώς επειδή ο Αλέξης Τσίπρας λειτούργησε ως το δυνατό χαρτί του.

Ο Μητσοτάκης του έκανε δώρο τον ανασχηματισμό, με την υπουργοποίηση του Πλεύρη και του Αποστολάκη και τη διατήρηση της Κεραμέως. Παράλειψή του αν δεν του έστειλε λουλούδια.

Αλλά στην πολιτική εύκολα μπορείς να χάσεις όσα κέρδισες. Αυτό είναι το ζητούμενο για τον Τσίπρα αυτή τη στιγμή. Πώς θα κεφαλαιοποιήσει ότι του απέφερε η προσωπική παρουσία του στην πρώτη γραμμή το καλοκαίρι.

Είναι προφανές ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για τις ανατροπές που περιμένει η λαϊκή βάση της Δημοκρατικής Παράταξης για να εκδηλωθεί μαζικά υπέρ του: αλλαγές, που θα αναδείξουν τη μέλλουσα κυβερνητική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Να αναδείξει με ποια πολιτική και ποια πρόσωπα θα ζητήσει τη συγκατάθεση των ψηφοφόρων για να ξανακυβερνήσει. Με τους παλιούς, είναι καλυτέρα να το ξεχάσει.

Δεν μπορεί να προχωρήσει με συγκεκριμένα στελέχη στη πρώτη γραμμή. Δεν είναι μόνο ο Πολάκης είναι 5-6 ακόμη που θεωρούνται καμένα χαρτιά.

Η ιδέα ότι μπορεί να διεκδικούν ρόλο σε μια νέα κυβέρνηση Τσίπρα κάποια στελέχη- με συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, με αποτυχίες ή παρακμιακή παρουσία- εξαγριώνει τους πολίτες.

Π.χ. δυο από αυτά τα στελέχη που έκαναν τις τελευταίες μέρες περιοδεία στην Πρέβεζα και την Άρτα. Οι εντυπώσεις που άφησαν πίσω τους δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες.

Όσοι ανήκουν σ’ αυτόν τον κύκλο προκαλούν εμφανιζόμενοι στο προσκήνιο, ως ηγετικά στελέχη με κυβερνητική προοπτική.

Υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν προϋποθέσεις που να δικαιολογεί ρόλο σε ηγετική ομάδα. Αλλά απλώς αξιολογούνται αρνητικά- δεν βαρύνονται με κάτι που προκαλεί. Οι 5-6 “καμένοι” όμως δεν χωρούν στην εμπροσθοφυλακή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πλέον να πατήσει στο έδαφος που δημιούργησε η δημόσια παρουσία του το καλοκαίρι, να παραμερίσει τα βαρίδια και να εμφανίσει νέα πρόσωπα στο προσκήνιο.

Δεν χρειάζεται να είναι γνωστοί και επώνυμοι. Απλώς να είναι νέοι άνθρωποι, με προσωπική καταξίωση και επάρκεια στο δημόσιο χώρο.

Αυτό από μόνο του αρκεί για να δώσει το προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι ψηφοφόροι.