FRESH

Δημ. Αβραμόπουλος: «Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα»

Υποστηρίζει ότι η Τουρκία τηρεί όλα όσα προβλέπονται από την ευρωτουρκική συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι οι ροές πριν από δύο χρόνια ήταν 13.000-15.000 άτομα την ημέρα και σήμερα μιλάμε για 50-80 άτομα την ημέρα. «Είναι πολύ διαχειρίσιμη η κατάσταση» αναφέρει, προσθέτει όμως ότι «πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των ελληνικών αρχών για να ανακουφιστούν περισσότερο τα νησιά».

Ο Δ. Αβραμόπουλος καλεί τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό «να επιδείξουν αλληλεγγύη και να επιμεριστούν τις επιπτώσεις παίρνοντας ένα μέρος όλων εκείνων που δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας». Ζητά ακόμη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν στην αλλαγή του Δουβλίνου έτσι ώστε το νέο που θα προκύψει να είναι πιο δίκαιο, πιο ισορροπημένο και βεβαίως να είναι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου καθαρά ευρωπαϊκό.

Τέλος, ο Έλληνας Επίτροπος αποκαλύπτει ότι τον Σεπτέμβριο θα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος φύλαξης των συνόρων.

Μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει και αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την σημερινή κατάσταση σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι διότι δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Όσο κυριαρχούν όροι αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή από την Τυνησία μέχρι και τη Μέση Ανατολή, θα πρέπει η Ευρώπη αυτή τη φορά να είναι καλά προετοιμασμένη και αυτό φροντίσαμε να κάνουμε τα τελευταία χρόνια. Θυμόμαστε όλοι το πώς ήταν τα πράγματα το 2015, όταν αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη, αιφνιδιάστηκαν και τα κράτη-μέλη καθώς δεν είχαν καμία εμπειρία και γνώση να το διαχειριστούν ένα τέτοιο φαινόμενο. Διότι άλλο η προστασία των συνόρων από μια εξωτερική απειλή που είναι εθνική ευθύνη, αρμοδιότητα και χρέος των εθνικών αμυντικών συστημάτων ασφαλείας και άλλο όταν έχει να κάνει με πρόσφυγες που τελούν κάτω από την προστασία του διεθνούς δικαίου. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι χώρες έχουμε συνυπογράψει και δεσμευόμαστε από τα κείμενα της σύμβασης της Γενεύης του 1952».

Στην ερώτηση του Πρακτορείου για το αν κράτη-μέλη που δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ίση κατανομή των προσφύγων μπορούν να πιεστούν και να αλλάξουν άποψη ο Έλληνας Επίτροπος σημειώνει: «Θα είμαι πιο αυστηρός στην περιγραφή. Δεν δυσκολεύονται, θα έλεγα απορρίπτουν την πολιτική που έχουμε υιοθετήσει στην ΕΕ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει και κυρίως να ανταποκριθεί και στην ανθρωπιστική διάσταση αυτής της πολύ σημαντικής υπόθεσης, αλλά και στη διαχείριση των επιπτώσεων από τις μεταναστευτικές ροές. Και εδώ θα ήθελα να κάνω μια διάκριση.

Συνήθως μιλάμε για κάποια κράτη, εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να λέμε κάποιες κυβερνήσεις, θυμίζοντάς τους ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και απέρχονται. Τα κράτη, μέλη της ΕΕ πήραν κάποια στιγμή μια απόφαση να διαβούν το κατώφλι της ΕΕ αναλαμβάνοντας μια σειρά από ευθύνες και βεβαίως ενστερνιζόμενες και υιοθετώντας την βασική αρχή της αλληλεγγύης. Η οποία (αρχή) περίτρανα διατυπώνεται στα ιδρυτικά κείμενα της Ένωσης και αποτελούσε και αποτελεί μια από τις βασικές ευθύνες όλων των κρατών. Διότι η αλληλεγγύη δεν φαίνεται μόνο όταν μοιράζουμε λεφτά μεταξύ μας αλλά κυρίως όταν έχουμε να επιμεριστούμε ευθύνες μπροστά σε κρίσιμες καταστάσεις, σαν και αυτή που αντιμετωπίσαμε. Να σημειώσω εδώ ότι σήμερα δεν είμαστε σε κατάσταση κρίσεως στην Ευρώπη.

Είναι διαχειρίσιμη αυτή η φάση της μετανάστευσης, αλλά επιβάλλεται όλοι να μοιράζονται τις ευθύνες, τα βάρη και τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της αλληλεγγύης για το οποίο σας μίλησα. ‘Αρα στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο προς τις κυβερνήσεις των λίγων αυτών χωρών που δεν δέχονται την ευρωπαϊκή πολιτική να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες και απέναντι στις χώρες τους και απέναντι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ήδη μελετούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και ελπίζω να κυριαρχήσει και η ευθύνη και η αλληλεγγύη η οποία έμπρακτα θα πρέπει να αποδειχθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Καλώ για μια ακόμη φορά τα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους και να επιμεριστούν τις επιπτώσεις παίρνοντας ένα μέρος όλων εκείνων που δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας. Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στην πολιτική της Ευρώπης προασπίζονται την Ευρώπη και τις χώρες τους, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπροστά και δίπλα στις χώρες και στους λαούς που υποφέρουν».

Επιπλέον, ο Επίτροπος Μετανάστευσης αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων υπογραμμίζει: «Το Σεπτέμβριο θα καταθέσω μια πρόταση προς συζήτηση και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μετατρέψουμε την ήδη αναβαθμισμένη ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή σε ένα ευρωπαϊκό αστυνομικό σώμα φύλαξης των συνόρων. Με προσωπικό που θα προσλαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη, θα εκπαιδεύεται, θα έχει εξειδικευμένες γνώσεις και θα έχει ως ευθύνη τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, κυρίως στα σημεία όπου ασκούνται μεγάλες πιέσεις. Την ευθύνη θα την έχει το κράτος μέλος, δεν θίγεται η κυριαρχία του κράτους μέλους, αλλά όταν μια χώρα είναι σε ανάγκη θα μπορεί να ανταποκριθεί το ευρωπαϊκό αυτό αστυνομικό σώμα φύλαξης των συνόρων σε άμεσο σχεδόν χρόνο, αφού θα έχει στη διάθεσή του τα μέσα, τις δυνατότητες και 10.000 άτομα προσωπικό, το οποίο ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να σταλεί στο σημείο που θα χρειαστεί και εφόσον βεβαίως το ζητήσει το κράτος μέλος. Αν αυτά είχαν γίνει πριν από τέσσερα χρόνια δεν θα είχαμε αντιμετωπίσει καταστάσεις σαν αυτές που όλοι θυμόμαστε».

Μιλώντας για την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο τονίζει: «Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι το Δουβλίνο όπως το γνωρίζαμε στην Ευρώπη «έχει πεθάνει». Βεβαίως υπάρχει στα χαρτιά, διότι είναι ένα ζωντανό νομικό κείμενο. Καλούμε τα κράτη -μέλη το συντομότερο δυνατό να συμβάλλουν στην αλλαγή του Δουβλίνου έτσι ώστε το νέο που θα προκύψει να είναι πιο δίκαιο, πιο ισορροπημένο, να μην πέφτει δηλαδή όλο το βάρος στα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής και βεβαίως να είναι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου καθαρά ευρωπαϊκό. Διότι θα πρέπει και αυτή είναι η απόφασή μας, να δίνουν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα. Αυτή τη φορά η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη και οι χώρες που δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το πόσο σημαντικά είναι τα βήματα που κάναμε εύχομαι να μην το αντιληφθούν κάτω από πίεση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία λειτουργεί, σημειώνει: «Είμαι πεπεισμένος ότι λειτουργεί σωστά. Η Τουρκία τηρεί τα όσα προβλέπονται από την ευρωτουρκική συνεννόηση με βάση την κοινή δήλωση που έχουμε κάνει. Απόδειξη είναι οι ροές. Θυμίζω ότι πριν από ενάμιση, δύο χρόνια είχαμε 13.000-15.000 διελεύσεις την ημέρα, διότι ακριβώς η Τουρκία λειτουργούσε και ως δίαυλος. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι αριθμοί έχουν πέσει εντυπωσιακά. Μιλάμε για 50-80 άτομα την ημέρα. Είναι πολύ διαχειρίσιμη η κατάσταση. Έχει σημασία πώς διαχειριζόμαστε αυτές τις μικρές ροές, γι΄αυτό σας είπα ότι πρέπει να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες αξιολόγησης των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται στα hot spots στα νησιά έτσι ώστε με γρήγορους ρυθμούς να διεκπεραιώνονται. Και όσοι δικαιούνται επιεικούς προστασίας να παίρνουν το δρόμο προς την Ευρώπη και όσοι δεν δικαιούνται, με εντολή που έχει δοθεί στην ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στα ελληνικά νησιά, να επιστρέφονται».

Μιλώντας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και τη κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρει ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει τύχει μεγάλης στήριξης και βοήθειας, οικονομικής, επιχειρησιακής και πολιτικής. Είναι κοντά 1,6 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί στη χώρα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και μέσα. Θα έλεγα ότι από όλες τις χώρες που δέχονται προσφυγικές πιέσεις αυτό τον καιρό, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει περισσότερο βοηθηθεί και σωστά, διότι αντικειμενικά έχει δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος από την πρώτη στιγμή, όσο και αν στην αρχή δεν λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά το σύστημα διαχείρισης των ροών με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός να περάσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, είναι ελεγχόμενα. Το 98% με 100% που περνούν τα σύνορα αυτομάτως ταυτοποιείται, δακτυλοσκοπείται, καταγράφεται και έτσι μπορεί κανείς καλύτερα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις.

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των ελληνικών αρχών για να ανακουφιστούν περισσότερο τα νησιά διότι υπάρχουν επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή του τόπου και τροφοδοτεί αντιδράσεις που είναι ξένες στο ελληνικό πολιτισμό. Η Ελλάδα σήμερα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Γνωρίζουμε πώς είναι η κατάσταση στα νησιά, βοηθάμε τις ελληνικές αρχές, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου, έτσι ώστε να εφαρμόζεται και αυτή η πλευρά της ευρωτουρκικής συνεννόησης, να επιστρέφονται δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και οι άλλοι να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας».

ΑΠΕ ΜΠΕ