Δικαιοσύνη, ακροδεξιά και παρεμβάσεις

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην χώρα, αναμένοντας και επίσημα από τον πρωθυπουργό την διάλυση της Βουλής το επόμενο διάστημα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις εθνικές εκλογές.

Ενώ τα κόμματα είναι σχεδόν έτοιμα όσον αφορά τα ψηφοδέλτιά τους, υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα που αφορά την συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη, πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, στις επερχόμενες εκλογές.

Είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο πρόσωπο, έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και βρίσκεται ήδη φυλακισμένος, ενώ επιχειρεί με κάθε τρόπο μία επάνοδό του στην πολιτική και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να μπει στην Βουλή και να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Για να μπορέσει όμως να ευοδωθεί αυτό το σχέδιο, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της δικαιοσύνης και μάλιστα από ένα συγκεκριμένο τμήμα του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει την υπόθεση μετά και από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ενώ θα περίμενε κανείς, τόσο τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα, όσο και η δικαιοσύνη μέσα από την ανεξαρτησία της, να συγκλίνουν στην προάσπιση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, παρατηρούμε ασάφειες, αστοχίες και παρεμβάσεις αμφίσημες, που τελικά όχι μόνο δεν μπλοκάρουν την επάνοδο ενός φασιστικού κόμματος στην Βουλή των Ελλήνων, αλλά καταφέρνουν να ηρωοποιήσουν, όσους απεργάζονται σχέδια προσβολής των θεσμών μέσα από εγκληματικές πράξεις.

Έχουμε λοιπόν τρία αδιαμφισβήτητα γεγονότα που υποδηλώνουν ότι η ίδια η εξουσία μετρά περισσότερο από τους θεσμούς και την δημοκρατία, γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος Κασιδιάρη από πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό, με στόχο μάλιστα την προάσπιση της νομιμότητας του κόμματος έναντι του Αρείου Πάγου, είναι πρωτοφανές και έχει σαφείς ηθικές προεκτάσεις.

Στην συνέχεια, η αντίδραση ανώτατου δικαστικού που θα συμμετείχε στην εξέταση του αιτήματος στον Άρειο Πάγο και μάλιστα επιτιθέμενος προς τον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά την σύνθεση του οργάνου που θα αποφασίσει για την τύχη του κόμματος, είναι εξόχως αντιθεσμική και απαράδεκτη και κηλιδώνει το κύρος της δικαιοσύνης.

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι η διάκριση των εξουσιών ορίζει πως η Βουλή νομοθετεί, ορίζει τα δικαιοδοτικά όργανα και η δικαιοσύνη εφαρμόζει ανεπηρέαστα τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας, χωρίς κανένα δικαίωμα αλλαγής ή τροποποίησης.

Παρόλα αυτά, αραγές μέτωπο όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει ούτε στη νομοθετική εξουσία, καθώς την ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας στην Βουλή για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, δεν την ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας το δικαίωμα στην αποχή, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται πρακτικά μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, για το ποιος τελικά προασπίζει την δημοκρατία σε αυτή την χώρα και με ποιες προϋποθέσεις.

Εν κατακλείδι, όλα τα παραπάνω γεγονότα, συνιστούν ένα κλίμα ιδιαίτερης όξυνσης και πόλωσης και είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα στις επερχόμενες κρίσιμες εθνικές εκλογές για την χώρα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός