‘Εκθεση COMBINED: Η δύναμη της τέχνης να φανερώνει τις συνθήκες που τροφοδοτούν μια παγκόσμια πολιτική κατάσταση

Το Σάββατο 27 Απριλίου ολοκληρώνεται το δεύτερο μέρος της έκθεσης COMBINED με συμμετέχοντες καλλιτέχνες τους Uwe Bressnik, Tamara Erde, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Maria Hanl, Karen Ostrom, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Karin Maria Pfeifer και Ανδρέα Σάββα, Ανδρέα Μεταξά 25 στα Εξάρχεια από τις 12:00-17:00.

Η ομαδική έκθεση με τίτλο COMBINED αντλεί τις ιδέες και τους στόχους της από τις διαφορετικές έννοιες της συγκεκριμένης λέξης, όπως το να συνθέτεις, να ενώνεσαι με συνανθρώπους για να πετύχεις έναν στόχο, να καινοτομείς παρά το ρίσκο, ενώ ενεργοποιεί κάθε μορφή συνδυαστικής λογικής ακόμα και αυτή της κομπίνας. Οι προεκτάσεις των σημασιών της λέξης συνδέονται στενά, μεταφορικά και κυριολεκτικά, με την παγκόσμια πολιτική αστάθεια και κρίση της σύγχρονης εποχής. Υπό αυτό το πρίσμα, τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών εκθέτουν τους τρόπους με τους οποίους οι μηχανισμοί της οικονομικής και πολιτικής κρίσης αποσπούν την προσοχή μας από τις καταστροφικές, μη αναστρέψιμες συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και τους τρόπους λειτουργίας του καπιταλισμού. Επιπλέον εξετάζονται η πολυπολιτισμικότητα, η συστηματική υποστήριξη δράσεων που σχετίζονται με ορατούς και αόρατους διαχωρισμούς, η μισαλλοδοξία, η παραπληροφόρηση και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση στοχεύει στην αποκάλυψη των τρόπων που κατέχει η δύναμη της σύγχρονης τέχνης να φανερώνει τις συνθήκες που τροφοδοτούν μια παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Κατάσταση που αγνοεί όλο και περισσότερο τις ανθρώπινες αξίες, αποκρύπτει την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, καθώς και περιθωριοποιεί ανοιχτά τις προσπάθειες βελτίωσης του ταραγμένου κόσμου μας. Ίσως, στο πνεύμα του ουμανισμού, μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να συμβάλλουμε στην ανατροπή κατεστημένων που διαιωνίζουν και αναπαράγουν την καταστροφή του εξωτερικού και εσωτερικού μας κόσμου.

Επιμελητές: Βασιλική Βαγενού και Στρατής Πανταζής

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Blanka Amezkua (Latinx/ΗΠΑ), Uwe Bressnik (Αυστρία), Collectif MASI (Μαντλέν Ανηψητάκη & Simon Riedler, Γαλλία και Ελλάδα), Tamara Erde (Γερμανία και Γαλλία), Έφη Φουρίκη (Ελλάδα), Marco Goldstein (Γερμανία), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος και Ελλάδα), Maria Hanl (Αυστρία), Claudia-Maria Luenig (Γερμανίδα, με βάση την Αυστρία), Cornelia Mittendorfer (Αυστρία), Karen Ostrom (Καναδή, με βάση τις ΗΠΑ), Αιμιλία Παπαφιλίππου (Ελλάδα), Γιάννης Παππάς (Γερμανία), Karin Maria Pfeifer (Αυστρία), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος και Ελλάδα)

Μέρος δεύτερο.  Uwe Bressnik, Tamara Erde, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Maria Hanl, Karen Ostrom, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Karin Maria Pfeifer, Ανδρέας Σάββα

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί η ταινία της Tamara Erde «Moonlight Jerusalem»  την Παρασκευη 19/4 στις 20.00 

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Απριλίου, 19:00 – 22.30 

Ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 17:00

Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου – 27 Απριλίου