Εμείς έχουμε τον ήλιο, οι Βρετανοί τον… χαίρονται!

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Την ώρα που η οικονομία της χώρας συνεχίζει να ασφυκτιά μέσα στο σπιράλ της ύφεσης και οι μνημονιακοί τεχνοκράτες μας υποδεικνύουν (χωρίς να δικαιούνται να έχουν καμία απαίτηση και λόγο) ακόμα και το πως θα διαχειρισθεί η ΔΕΗ την αναδιάρθρωση και τις επενδύσεις της, αλλά και πως θα χαράξει η χώρα την ενεργειακή της πολιτική, οι Βρετανοί κάνουν αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει… χθες.

Πολ Μπάργουελ: Πρώτη φορά η ηλιακή ενέργεια παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό από ότι η πυρηνική ενέργεια

Έτσι την ώρα που μέσα στη διαχρονική ευκολία της η Ελλάδα πουλάει τον «ήλιο» της για… ηλιοθεραπεία στους τουρίστες, η ηλιακή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε νέο ρεκόρ, παρέχοντας για πρώτη φορά σχεδόν το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, περίπου 8,7 γιγαβάτ παράχθηκαν από ηλιακή ενέργεια το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, αντιπροσωπεύοντας το 24,3% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιήθηκε εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από τον εθνικό φορέα του ηλεκτρικού δικτύου. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 10 Μαΐου, όταν η ηλιακή ενέργεια ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή 8,48 γιγαβάτ.

Ο Πολ Μπάργουελ, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Ηλιακής Ενέργειας, δήλωσε στην εφημερίδα «Independent» ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η ηλιακή ενέργεια παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό από ότι η πυρηνική ενέργεια, με μόνο το φυσικό αέριο να την ξεπερνά.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα, που στέλνει ένα πολύ θετικό μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι η ηλιακή ενέργεια έχει μια ισχυρή θέση στην απομάκρυνση του βρετανικού ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα», δήλωσε.

Ο ήλιος της Ελλάδας έχει μόνο… τουριστικό ρόλο

Ενώ η επικεφαλής ενέργειας της «Greenpeace» του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάνα Μάρτιν, υπερθεμάτισε: «Το σημερινό νέο ρεκόρ αποτελεί μια υπενθύμιση για το τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν η κυβέρνησή προωθήσει τις καθαρές τεχνολογίες που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, επιχειρηματικές ευκαιρίες και άφθονη καθαρή ενέργεια για τις επόμενες δεκαετίες. Σε όλο τον κόσμο, η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να χτυπά νέα ρεκόρ καθώς το κόστος πέφτει και η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει».

Τώρα, το να ρωτήσει κανείς τον κ. Σταθάκη και την κυβέρνηση για το ποια είναι τα δικά μας σχέδια σε σχέση με την ηλιακή ενέργεια, η απάντηση που μάλλον θα εισπράξει είναι ότι «τώρα διαπραγματευόμαστε»….