Ευθύνες

Του Ιωάννη Δαμίγου

Την 1η Μαΐου είχα γράψει το άρθρο “Το ποσοστό”, που αναρτήθηκε εδώ, στο φιλόξενο Ανοιχτό Παράθυρο και συγκεκριμένα στην στήλη “ΣΚΕΨΕΙΣ”.. Έγραφα τότε αυτό που προέκυψε σήμερα. “Κανείς και πρωτίστως ο πρόεδρος του κόμματος, δεν έχει λάβει υπόψη του το ενδεχόμενο της ήττας και της υπεύθυνης διαχείρισής της”.

Έχοντας πλέον την προσωπική ευθύνη αυτής της ήττας, χωρίς ναι μεν, αλλά. Δεν έπεισε, δεν έπεισε για τα λάθη που έκανε, που δεν τα παραδέχθηκε και προσπάθησε να τα ξεπεράσει ανώδυνα με το γενικό και αόριστο “κάναμε λάθη και παραλήψεις”, λόγο πιέσεων.

Δεν απέπεμψε έτσι και αυτούς που τα έκαναν, αυτούς που είχαν περίεργα ραντεβού, είχαν μια στραβή στην βάρδιά τους και άλλους πολλούς. Ως “χαρισματικός” πήρε “επάνω” του τον προεκλογικό αγώνα, επαναλαμβάνοντας παντού, σε κάθε πόλη τα ίδια και τα ίδια, υποτιμώντας όλους αυτούς που δεν κρατούσαν σημαίες και κόρνες, που περίμεναν έναν φρέσκο λόγο ε; Επιμένοντας ξανά και ξανά στην υπερίσχυσή του για debate, λες και αυτό θα ήταν το κριτήριο της νίκης.

Υπερήφανα δήλωνε για κατώτατο μισθό τα 880 ευρώ. Κατασκευάζοντας τελικά ένα ανόμοιο συνονθύλευμα προσώπων. Αδιαφορώντας για την χαμένη ταυτότητα του κόμματος ως αριστερή, προσδιόριζοντάς την ως αόριστα προοδευτική. Προοδευτική με “κουρασμένα παλληκάρια” της αυλής και παρεούλες φίλων. Think Tank με θεωρητικούς καθηγητές, άξιους κατά τα άλλα επιστήμονες, σε άχαρο μη πρακτικό ρόλο και σκοπό, σε ανακολουθία με το κόμμα του ενός. Ποιος τελικά αποδείχτηκε υπερόπτης; Ποιος τελικά αποδείχτηκε υπερφίαλος;

Ποιος τελικά φέρει την ευθύνη της συντριβής; Ποιος κατάφερε να ενισχύσει το μέχρι εχθές φθίνον ΠΑΣΟΚ; Ποιος τελικά σαν πολιτικός δεν κατάφερε να αφουγκραστεί τις ανάγκες του λαού; Υιοθετώντας το απαράδεκτο και αναχρονιστικό “πόρτα πόρτα, χωριό το χωριό” την εποχή των social media, απευθυνόμενος και προσκαλώντας … νέους. Οι καταλογισμένες τεράστιες ευθύνες επιβάλουν την παραίτησή του. Μετά από δυο ήττες, με την τελευταία να αγγίζει και να ξεπερνά τα όρια της πανωλεθρίας και από ποιον και κάτω από ποιες συνθήκες.

Ο “σοφός” λαός αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη του, στρεφόμενος δεξιά, ακροδεξιά όπως άλλωστε πράττουν οι Ευρωπαίοι, αναμένοντας τα νέα προγράμματα λιτότητας, κατ’ επιλογή. Παραδεκτό. Η συσπειρωμένη δεξιά άγγιξε τα πραγματικά ποσοστά της του 40%. Από το υπόλοιπο 60% ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απώλεσε το μεγαλύτερο ποσοστό. Η “νέα” ανερχόμενη πολιτική δύναμη θα είναι το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αν δεν κινηθεί για να σώσει ό, τι σώζεται με την αλήθεια, θα ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Ρεαλιστικά..