Όταν ο σοφός λαός οργανώνει εκλογικές φάρσες: δεν αρκούν οι αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά απαιτείται η επανίδρυση του κόμματος

Του Νίκου Λακόπουλου

Φαίνεται πως η κάλπη ξαφνικά τρελάθηκε κι ενώ περιμέναμε μια έκπληξη άρχισε να μοιράζει πολλαπλές εκπλήξεις με πιο τρανταχτή αυτήν που επιφύλασσε για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ένα ποσοστό που άρχιζε από 27% και έφτανε το 31% -χωρίς να υπολογίζεται το ποσοστό που θα του έδιναν οι αναποφάσιστοι.

Προφανώς οι δημοσκόποι τώρα τρίβουν τα μάτια τους με ένα πρωτοφανές φαινόμενο που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί: η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 32% -που πήρε στις προηγούμενες εκλογές- στο 20% είναι μια έκπληξη που κανένας δεν περίμενε.

Πρώτη φορά αντί να έχει φθορά ένα κυβερνητικό κόμμα καταρρέει η αξιωματική αντιπολίτευση σε εκλογές που μοιάζουν με ρουλέτα: τρία κόμματα έμπαιναν στη Βουλή -τα δύο αναπάντεχα- και τελικά πριν ξημερώσει μένουν εκτός Βουλής.

Τι συνέβη μέσα σε δυο μέρες και οι βεβαιωμένες ψήφοι στον ΣΥΡΙΖΑ διαχύθηκαν δεξιά και αριστερά με ένα ατιμωτικό αποτέλεσμα που δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον;

Ένα 20% των ψηφοφόρων αποφάσισε κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη -αν και στις δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι ήταν πολύ λιγότεροι -που σημαίνει ότι πολλοί άλλο κόμμα ξεκίνησαν να ψηφίσουν κι άλλο τελικά ψήφισαν.

Το σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κατραπακιά είναι τεράστια αφού έχασε εφτακόσιους χιλιάδες ψηφοφόρους όταν όλα έδειχναν πως ήταν δυνατό να είναι πρώτο κόμμα -με την Νέα Δημοκρατία να θριαμβολογεί αφού τελικά όχι μόνο δεν έχασε -΄όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αλλά φαίνεται να κερδίζει ψήφους -που ούτε η ίδια δεν περίμενε.

Για το ΠΑΣΟΚ οι εκλογές ήταν θρίαμβος αν και δεν πήρε ισχυρό διψήφιο νούμερο -με τον αρχηγό του να μιλάει για αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ -που ωστόσο δεν προκύπτει.

Για το ΚΚΕ μεγάλη νίκη -για το κόμμα του Βαρουφάκη ήττα βαριά που μπορεί να το οδηγεί εκτός Βουλής και για την Πλεύση Ελευθερίας και την Νίκη αναπάντεχο δώρο -αφού έμειναν εκτός Βουλής, αλλά μπορεί να ελπίζουν στις επόμενες εκλογές.

Αυτά ήταν τα κόμματα που λεηλάτησαν το ποσοστό του 32% που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, όταν το αντίθετο ήταν προϋπόθεση για να πετύχει τον στόχο του να είναι πρώτο κόμμα.

Προφανώς ο λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη -αφού πάμε σε νέες εκλογές που μπορεί να κρύβουν νέες εκπλήξεις -και νέες “πλάκες”.

Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να δώσει την επόμενη μάχη θα πρέπει να είναι ανάλογες του σοκ που μπορεί να επιδράσει θετικά για την αφύπνιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η θολή πρόταση με το σύνδρομο του δεύτερου κόμματος για προοδευτική κυβέρνηση που είχαν αρνηθεί οι πιθανοί σύμμαχοι ηττήθηκε από την καθαρή πρόταση για αυτοδυναμία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προφανώς δεν αρκούν οι αλλαγές -που έπρεπε να έχουν γίνει- και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ηγηθεί στην πορεία για επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παραμένει μετά την ήττα ένα ισχυρό κόμμα.

΄