Ζελένσκι: «Προθυμία συμβιβασμού για Κριμαία και Ντονμπάς» – «Δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς όσον αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς άφησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ABC.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Ντονμπάς ανήκουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, όπου ελέγχονται από τους αυτονομιστές, δηλαδή οι δύο περιοχές που αναγνώρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως ανεξάρτητες δημοκρατίες πριν προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι προσθέτοντας  ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».

«Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.Play Video

Οπως αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, o πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για διάλογο, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει και να αναζητήσει συμβιβασμούς, αλλά δεν είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι ικανός να σταματήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε».

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι ερωτηθείς αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για κατάπαυση του πυρός.

«Δεν ενδιαφέρομαι πλέον για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ»

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως δεν ενδιαφέρεται πλέον για συμμετοχή της Ουκρανίας στη συμμαχία καθώς εκείνη «δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που ικετεύει και δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

AΠΟ ΤΟ ΤVXS