Ένας άλλος κόσμος

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η παγκόσμια κοινότητα και κοινή γνώμη, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, μετά την επίθεση και εισβολή της Ρωσίας, χωρίς ακόμη να είναι σαφές ποιες είναι οι επιδιώξεις του ρωσικού στρατού και του προέδρου Πούτιν αλλά και ποια θα είναι η τελική έκβαση του πολέμου με την ισχυρή και ανθεκτική αντίσταση των Ουκρανών.

Πρόκειται σαφώς για την μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, όσον αφορά την ειρήνη και την σταθερότητα στην Γηραιά Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα ψυχροπολεμική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση, κάτι που θα επηρεάσει το διεθνές εμπόριο αλλά και τις διμερείς σχέσεις των δυτικών χωρών με την Ρωσία που ενδέχεται να ελαχιστοποιηθούν αν δεν μηδενιστούν τελικά. 

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος του πολέμου αν υπάρξει άμεσα, θα δημιουργήσει οριστικά ένα διαφορετικό κόσμο, όπου η Δύση εμπορικά αλλά και χρηματοοικονομικά, θα έχει απομονώσει την Ρωσία, με την τελευταία να αναζητεί στρατηγικούς συμμάχους κυρίως στην Κίνα αλλά και στην Μέση Ανατολή με κυριότερο πιθανό σύμμαχο το Ιράν.

Είναι φανερό, ότι ο κόσμος που διαμορφώνεται θα είναι λιγότερο δημοκρατικός, περισσότερο ασταθής και απειλητικός και θα περιέχει ισχυρές πολιτικές αλληλεξαρτήσεις, όσον αφορά τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες και τα έργα υποδομής, πέρα από οικονομικά και κερδοσκοπικά κριτήρια.

Οι διεθνείς κυρώσεις και η απειλή χρεωκοπίας τόσο της Ρωσίας όσο και άλλων χωρών που την στηρίζουν,  θα προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, με υψηλότερο πληθωρισμό, αυξημένα επιτόκια και κόστος χρήματος, καθώς και μείωση της προσφοράς αγαθών, με επιπτώσεις αρνητικές για τους τελικούς καταναλωτές και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. 

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως ο κόσμος εξελίσσεται σε μία πολυπολική δομή, με κύριους στρατηγικούς παίκτες τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και με έταιρες συμμαχίες να διαμορφώνονται, έστω και στον ενεργειακό τομέα, όπως μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, επηρεάζοντας τις τιμές και τις συνολικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός