Η Βόρεια Κορέα ακολουθεί τον δρόμο της Σοβιετικής Ενωσης;

Του Λοράν Ζοφρέν (*)


Τραμπικό παράδοξο: ο αμερικανός πρόεδρος έχει συνηθίσει τόσο πολύ τον πλανήτη σε παραλογισμούς, παρεκτροπές και λεονταρισμούς, ώστε όταν κάνει κάτι λογικό όλοι μιλούν για θαύμα. Αυτό συνέβη με την ενθάρρυνσή του προς τις δύο Κορέες να παραμερίσουν τις διαφορές τους ώστε να εκτονωθεί η ένταση στη χερσόνησο.

Παράδοξο των παραδόξων: ίσως αυτός ακριβώς ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Τραμπ, και η τάση του για πολεμοχαρείς δηλώσεις, να οδήγησαν το καθεστώς του Βορρά να κάνει ανοίγματα. Κι αυτό μας οδηγεί σε μια γνώριμη εικόνα του πόκερ της πυρηνικής αποτροπής: όταν έχεις να κάνεις με έναν απρόβλεπτο αντίπαλο, ενδεχομένως να φοβάσαι ότι η ισορροπία του τρόμου θα σπάσει, και αυτό να σε οδηγεί σε μια σώφρονα πολιτική.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ότι ο «Rocket Man» Κιμ Γιονγκ-ουν, έχοντας απέναντί του έναν Ντόναλντ Τραμπ με κόμμωση ακόμη πιο περίεργη από τη δική του και, το σημαντικότερο, αποφασισμένο να πατήσει το κουμπί, σκέφτηκε πως η πυρηνική του επιθετικότητα μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Ο δρόμος της σωφροσύνης είναι συχνά ελικοειδής…

Ελάχιστα προετοιμασμένη, σημαδεμένη από μια δυσπιστία εβδομήντα ετών, η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των δύο Κορεών πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα ιλιγγιώδους αβεβαιότητας. Ορισμένοι σχολιαστές διακρίνουν ήδη την ειρήνη και την ενοποίηση, άλλοι προειδοποιούν ότι μπορεί να σημειωθεί μια βίαιη οπισθοχώρηση.

Το πιο πιθανό είναι ότι ο Βορράς, ανήσυχος με τις αμερικανικές τρέλες, βλέποντας ότι ξεπεράστηκε τόσο στην πυρηνική όσο και στην τριχοειδή ύλη, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Κι αυτό, επειδή γνωρίζει ότι η θλιβερή αποτυχία του σταλινικού πειράματος της Πιονγκγιάνγκ οδηγεί το καθεστώς σε μια κατάσταση αδυναμίας, την οποία δύσκολα μπορεί να καλύψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Η ίδια διαπίστωση οδήγησε το σοβιετικό καθεστώς να θέσει τέρμα στον Ψυχρό Πόλεμο. Ο «Rocket Man» φτάνει άραγε σε ανάλογα συμπεράσματα; Ας το ελπίσουμε…

(*) Ο Λοράν Ζοφρέν είναι διευθυντής της Liberation

(Πηγή: Liberation- AΠΕ ΜΠΕ)