Η δίκη για την τραγωδία της Πύλου: το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση

Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έκρινε το μεσημέρι της Τρίτης (21/05) ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, κάνοντας δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννιά Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά. Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισογείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα, το ίδιο και οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.

Εκτενή ρεπορτάζ φιλοξενούν βρετανικά μέσα για το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2023 στην Πύλο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 82 μετανάστες και πρόσφυγες – ενώ πιστεύεται ότι τα θύματα φτάνουν τουλάχιστον τα 500 – καθώς το δουλεμπορικό που ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης μετέφερε 750 άτομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αλλά και τις ευθύνες των ελληνικών Αρχών.

«Εννέα άνδρες πρόκειται να δικαστούν στην Ελλάδα» αναφέρει το BBC «αφού κατηγορούνται ότι προκάλεσαν το χειρότερο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα εδώ και μια δεκαετία».

Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν ισόβια κάθειρξη για λαθρεμπόριο ανθρώπων και πρόκληση της βύθισης του αλιευτικού σκάφους τον περασμένο Ιούνιο στο οποίο υπάρχουν φόβοι ότι πνίγηκαν έως και 600 άνθρωποι.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσαν ότι έχουν έντονες επιφυλάξεις για την ακεραιότητα της ελληνικής έρευνας και αποδεικτικών στοιχείων και ρωτούν εάν οι κατηγορούμενοι θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Οι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι Αιγύπτιοι και ηλικίας από 20 έως 41 ετών επέβαιναν όλοι στο αλιευτικό σκάφος «Adriana» που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, αλλά στην οριοθετημένη περιοχή διάσωσης της Ελλάδας, σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου στις 14 Ιουνίου του 2023 και αφέθηκαν ελεύθεροι.