Κ. Αρβανίτης: ” Όλοι ήταν συνένοχοι στο έγκλημα της Πύλου”

Συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, την Κομισιόν και τη Φρόντεξ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ /ΠΣ Κώστας Αρβανίτης στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή LIBE για το ναυάγιο – έγκλημα στην Πύλο και τις διαρκείς αναφορές για βίαια περιστατικά στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

«Είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις για όσους δεν έχουν φωνή», είπε ο ευρωβουλευτής και αναρωτήθηκε εάν «τα αεροπλάνα, οι δορυφόροι, τα υποβρύχια, το ΝΑΤΟ δεν είδαν αυτό το σκάφος πουθενά. Αυτή είναι η ασφάλεια της Ευρώπης φρούριο που ετοιμάζετε;»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρνούμενη και πάλι να δώσει εξηγήσεις, αρκέστηκε στο να αποστείλει ένα 12σέλιδο για τα «επιτεύγματα» της στο μεταναστευτικό, και φυσικά δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα των μελών της επιτροπής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή:

Σε ότι αφορά στο θέμα εγώ θέλω να καταλάβω κάτι. Θα επιμείνω στις ερωτήσεις των συναδέλφων και δεν θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις γενικές. Το σκάφος αυτό έφυγε από την Αίγυπτο πήγε στην Λιβύη, έφυγε από την Λιβύη και έρχεται προς την Ευρώπη. Τα αεροπλάνα οι δορυφόροι τα υποβρύχια το ΝΑΤΟ δεν είδαν αυτό σκάφος πουθενά; Αυτή είναι η ασφάλεια της Ευρώπης φρούριο που ετοιμάζετε με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης;

Διότι όλοι ήταν συνένοχοι σ’ αυτό το έγκλημα και δεν ξέρουμε ποιος έσπρωχνε προς τα διεθνή ύδατα το σκάφος αυτό με τους ανθρώπους γιατί το σκάφος αυτό ήταν πολλές  ακυβέρνητο. Εγώ λοιπόν θέλω να μάθω με σαφήνεια αυτό που λέτε: Oι κρατικές αρχές έχουν ευθύνες. Mπορείτε να μου τις ονομάσετε, ποιες είναι αυτές οι αρχές; Οι Αιγυπτιακές, οι Λιβυκές, οι Ελληνικές, οι Ιταλικές; Ποιες;

Να σημειώσω ότι το ‘14 και το ‘23 που είχαμε τα πολύνεκρα ναυάγια, η ίδια κυβέρνηση ήταν στα πράγματα. Τυχαίο γεγονός!

Εδώ δεν ερευνάμε τους λιμενικούς, εδώ το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή ερευνούν τις κυβερνήσεις. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν οι λιμενικοί έχουν την ευθύνη ότι έφεραν το σκάφος, αυτό θα το δούμε.

Εν τω μεταξύ έχει ενδιαφέρον αυτό το ξέρετε χάθηκαν τα κινητά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για εμάς είναι γιατί πνίγηκαν οι άνθρωποι. Και δεν ξέρουμε πόσοι είναι ακούσαμε ένα νούμερο. Είπατε 600 είναι 600;

Είναι 700; Πόσοι είναι;

Θέλουμε λοιπόν σαφείς απαντήσεις, όχι γενικές, γιατί και εμείς πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στην Ελλάδα στους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή.