Η εθνική απάτη

 

Του Γιάννη Τεκίδη

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αφήνει χώρο μέσω της ευρωπαϊκής διαδικασίας ένταξης της Γείτονος να βρούμε επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές. Θα υπερασπιστούμε όμως τα εθνικά συμφέροντα και προϊόντα με ονομασία προέλευσης Μακεδονία. Η συμφωνία έλυσε τα πολιτικά ζητήματα και αφήνει χώρο για συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και της οικονομίας».

«Για να σταθεί η συμφωνία θα πρέπει και τα δύο μέρη να παραμείνουν προσηλωμένα στους ουσιώδεις όρους αυτής. Εάν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες».

Ποιοι δηλώσανε τα παραπάνω σε πάνελ στις 17/7/2019 με θέμα «Τα βαλκάνια μετά τη συμφωνία των Πρεσπών»; Μα οι κ.κ Μ.Β Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ο Ν. Παναγιωτόπουλος, υπουργός Άμυνας αντίστοιχα, αφού φυσικά ξεκαβαλίκεψαν από τον Βουκεφάλα και η παράσταση-απάτη «Μακεδονομάχοι του 21ου αιώνα» έλαβε τέλος. Μόνο που κανένα τέλος δεν λαβαίνει η γελοιότητα και η παροιμιώδης υποκρισία διαχρονικά της ντόπιας πατριδοκάπηλης εθνικοφροσύνης.

Αφού μήνες τώρα επιδόθηκαν με όλα τα μέσα θεμιτά και αθέμιτα σε ένα δίχως προηγούμενο προπαγανδιστικό όργιο, πλαισιωμένο με κραυγές μίσους και διχασμού, με καταγγελίες για εθνική μειοδοσία, και προδοσία του Τσίπρα και της κυβέρνησης του, τώρα ανακαλύπτουν τις θετικές πτυχές της συμφωνίας και τα οφέλη για ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια. Αν ανατρέξει κάποιος στις δηλώσεις παραγόντων της ΝΔ και όχι μόνο αυτής του πρόσφατου παρελθόντος για το Μακεδονικό, θα διαπιστώσει το σκηνικό της πολιτικής λωποδυσίας, της αγυρτείας και του πιο χυδαίου καιροσκοπισμού που στήθηκε με ένα και μοναδικό στόχο, την αλίευση ψήφων από τον ακροδεξιό και εθνικιστικό χώρο. Και τώρα που ο σκοπός επιτεύχθηκε και η ΝΔ είναι κυβέρνηση, θυμήθηκε την εθνική γραμμή για το παραπάνω ζήτημα και τον ρεαλισμό και την σύνεση που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις γειτονικών χωρών.

Ποιοι τα θυμήθηκαν τώρα όλα αυτά και αλλάζουν σιγά-σιγά γνώμη για την συνθήκη των Πρεσπών; Μα αυτοί που καλούσαν στα συλλαλητήρια του διχασμού, που καπηλεύτηκαν ανενδοίαστα και τις όποιες πατριωτικές ευαισθησίες μέρους του κόσμου που συμμετείχε σε αυτά, που τροφοδότησαν με ανιστόρητα επιχειρήματα και ψεύδη τις αγέλες των αφιονισμένων εθνικιστών και διάφορων ακροδεξιών, τις αγέλες της βίας, των ύβρεων, των απειλών, των αντισυγκεντρώσεων που αναβίωσαν το παρακράτος της δεκαετίας του 60. Τις αγέλες που εκκολάπτονται στις παραθρησκευτικές οργανώσεις τις δηλητηριασμένες από τα εμπρηστικά και εθνικιστικά από άμβωνος κηρύγματα ρασοφόρων θεομπαιχτών, αλλά και όλων εκείνων που τις δύσκολες εκείνες μέρες της υπογραφής της συμφωνίας έκαμναν μαύρες πλακίτσες και με βιτριολικό χιούμορ περιέγραφαν το κυνηγητό βουλευτών του Σύριζα από τους κάπηλους Μακεδονομάχους.

Να θυμίσουμε με την ευκαιρία σε όλους αυτούς τους θιασώτες του ευκαιριακού και εμπορεύσιμου πατριωτισμού, ότι πριν 54 χρόνια κάποιοι άλλοι «υπερπατριώτες» και θιασώτες του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» ιδεολογικοί πρόγονοι της σημερινής ακροδεξιάς, παρέδωσαν σχεδόν την μισή Κύπρο αλυσοδεμένη στους Τούρκους.

Αν η λέξη ντροπή σήμαινε κάτι για όλους αυτούς τούς άπαικτους εθνικούς υποκριτές, θα άξιζε τον κόπο να τους την απευθύνει κάποιος. Αλλά τέτοιοι που είναι τζάμπα ο κόπος.

ΥΓ. Άριστοι των αρίστων της ΝΔ και κ. Φώφη με την εμμονή μέχρι τρέλας για εκλογική ταπείνωση και στρατηγική ήττα του Σύριζα, εκείνα τα έρμα 500 εκατ. ευρώ που χρωστάτε στο Ελληνικό δημόσιο, υπάρχει περίπτωση να τα επιστρέψετε; Προσωπικά δεν τρέφω αυταπάτες για κάτι τέτοιο. Χαζοί είστε να πληρώσετε;