Του Βασίλη Κωστόπουλου *
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για πρωτοτυπίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης όμως μερικές ξεχωρίζουν από ευρηματικότητα όταν μάλιστα αφορούν τη μη εφαρμογή των διεθνών επιστημονικών αρχών και προτύπων στην χωροθέτηση των περιοχών ανάπτυξης αιολικών υποδομών και στις κλιματικές ζώνες που χρησιμοποιούνται στον ενεργειακό έλεγχο των κτιρίων.
Αποτελεί διεθνή επιστημονική αρχή εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες ότι η “χωροταξία” των κλιματολογικών παραμέτρων όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, ο άνεμος, η βαρομετρική πίεση κ.α σε μια γεωγραφική περιοχή πραγματοποιείται με την χάραξη ισοπαχών καμπυλών οι οποίες διέρχονται από σημεία ενός χάρτη που έχουν την ίδια μέτρηση για κάθε κλιματολογική παράμετρο. Οι γνωστότερες στο ευρύ κοινό ισοβαρείς καμπύλες που βλέπουμε στον καθημερινό καιρό μας δείχνουν τη θέση και την ένταση των βαρομετρικών συστημάτων σε μια ευρύτερη περιοχή. Κατ αντιστοιχία οι ισοπαχείς της θερμοκρασίας ή της υγρασίας μας δείχνουν την κατανομή των συγκεκριμένων κλιματολογικών παραμέτρων σε μια περιοχή που μαζί με τις μετρήσεις των υδρομετεώρων (κυρίως βροχές και χιόνια) και την τοπογραφία προσδιορίζουν και τις κλιματικές ζώνες της κάθε περιοχής. Για τον άνεμο που είναι διανυσματικό μέγεθος η αντίστοιχες καμπύλες αφορούν την επικρατούσα διεύθυνση και την ένταση του ανέμου.
Η Ελληνική επινοητικότητα αντί να χρησιμοποιήσει δεδομένα δεκαετιών της ΕΜΥ προκειμένου να σχεδιάσει τους αντίστοιχους χάρτες αιολικού δυναμικού κατέληξε να προσδιορίζει με πολύγωνα τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας (σχήμα 1) αντί να χρησιμοποιήσει τους χάρτες της ΕΜΥ για τον σκοπό αυτό (σχήμα 2).
Σχήμα1: περιοχές αιολικής προτεραιότητας ΥΠΕΚΑ
Σχήμα 2: Μέση ετήσια διεύθυνση και ένταση του ανέμου στα 100 μέτρα
Σε ότι αφορά τις κλιματικές ζώνες για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων το ίδιο Υπουργείο χρησιμοποίησε για να τις καθορίσει τα διοικητικά όρια των νομαρχιών της χώρας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα ή κλιματολογικές γνώσεις για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι ο νομός των Χανίων, η Μεσσηνία, η Κεφαλονιά και μέρος της Αρκαδίας δεν μπορεί να είναι στην ίδια «κλιματική» ζώνη, ούτε βέβαια ότι σε άλλη κλιματική ζώνη εντάσσονται η Αττική, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, η Κέρκυρα, η Άρτα, η Φωκίδα, η Χίος κ.α. Αυτά μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά ο Έλληνας πολίτης καλείται πάλι να πληρώσει οριζόντια με ένα αυθαίρετο και μη επιστημονικό τρόπο που βαπτίστηκε «Κλιματική Ζώνη». Άλλο πράγμα μπορεί να είναι, αλλά κλιματολογική ζώνη δεν είναι, εκτός εάν νομίζουμε ότι μπορούμε σαν νεοέλληνες να μεταβάλλουμε επιστήμες που εδραιώθηκαν εδώ και αιώνες, γιατί ορισμένοι βιάζονται να ανοίξουν οι δουλειές τους και άλλοι να τρέξουν το ΕΣΠΑ και δεν δίνουνε σημασία σε κανένα.
Τέτοιοι προβληματισμοί πρέπει να απασχολήσουν και την σημερινή κυβέρνηση εκτός εάν δεν τους απασχολούν τέτοια προβλήματα που έρχονται από τα παλιά ή θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς σε αυτό το τόπο.
Βασίλης Κωστόπουλος, Μετεωρολόγος