Νέες ελπίδες για το κλίμα στον πλανήτη. Η Ευρώπη βάζει στόχους, στην Ελλάδα ακούει κανείς;

(Φωτο : ΑΠΕ)

Γράφει η Καλυψώ.

Οι ηγέτες των G7 στην πρόσφατη συνάντηση τους δεσμεύτηκαν να απεξαρτήσουν την παγκόσμια οικονομία από τα ορυκτά καύσιμα για πάντα, με τη συμφωνία να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή,

Η δράση για το κλίμα αποτελεί μέρος του πολιτικού και κοινωνικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια για πολλά χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της.

Η ΕΕ έχει τις πιο φιλόδοξες και νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις στον κόσμο σχετικά με την κλιματική αλλαγή και είναι στην πρώτη γραμμή των διεθνών διαπραγματεύσεων για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και να εφαρμοστεί από το 2020.

‘Έχει δεσμευτεί να φτάσει στον φιλόδοξο στόχο:
1) της μείωσης τουλάχιστον κατά 40% των αερίων του θερμοκηπίου (GHG) μέχρι το 2030 (σε σύγκριση με το 1990),
2) Της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τουλάχιστον 27% από την συνολική κατανάλωση ενέργειας
3) και της τουλάχιστον 27% αύξησης της ενεργειακής απόδοσης.

Η Ευρώπη έχει δείξει ότι είναι δυνατόν πράγματι να πετύχει τους στόχους της: Μεταξύ 1990-2013 οι εκπομπές στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 19% ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 45%.

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν θα βοηθήσει μόνο στο να αποτραπεί η επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος.

Η Μετατροπή της Ευρώπης σε μια οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί δώσει ώθηση στην οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης: σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2012, η ΕΕ είχε ήδη 4.300.000 άτομα που εργάζονται σε πράσινες βιομηχανίες.

Αυτή είναι μια πραγματική ιστορία επιτυχίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ακόμη και σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης. Εκτιμάται ότι το στρατηγικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια 2030, θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 700.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Με πιο φιλόδοξες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τ ενεργειακής απόδοσης, η καθαρή αύξηση της απασχόλησης θα μπορούσε να φτάσει έως και 1.2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια το κίνημά του Avaaz ηγήθηκε της παγκόσμιας κινητοποίησης γι’ αυτόν τον σκοπό, και έδωσε νέα δυναμική στο θέμα, κατεβάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, στην πρώτη γραμμή της γιγαντιαίας Παγκόσμιας Δράσης για το Κλίμα, συγκεντρώνοντας 2,7 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της 100% καθαρής ενέργειας, στέλνοντας πολλές χιλιάδες μηνύματα σε υπουργεία περιβάλλοντος πριν τις συνομιλίες, και οργανώνοντας δεκάδες διαμαρτυρίες, συναντήσεις, δημοσκοπήσεις και ενημερωτικές καμπάνιες.

Βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα από τη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι τον Δεκέμβριο…..
Με τις προσπάθειες πολλών ηγετών όπως της Μέρκελ και του Πάπα Φραγκίσκου, με τη βοήθεια οργανώσεων πολιτών και μικρής μερίδας του Τύπου,  όπως Τhe Guardian που προώθησε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και με lobbying σε υψηλά κλιμάκια όπως έκανε το World Resources Institute, οι περισσότεροι ειδικοί ισχυρίζονται ότι πλέον αλλάζει η δυναμική των πραγμάτων και ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πετύχουμε μια παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι, που θα βάλει τον κόσμο σε τροχιά προς τη λύση.

Και ίσως δεν είναι μόνο το “αντίο” στα ορυκτά καύσιμα . Οι G7 δήλωσαν ξεκάθαρα ότι οι προθέσεις τους για τη συμφωνία στο Παρίσι είναι: Η απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα μέσα σε αυτόν τον αιώνα….

Μόλις πέρυσι, η κλιματική αλλαγή φάνταζε σε πολλούς από μας σαν τον Αρμαγεδδώνα που απειλούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα, εξαιτίας της ίδιας μας της βλακείας και της διαφθοράς.

Σήμερα μπορούμε να ελπίζουμε….