Η κυβέρνηση είχε επιτυχία όχι μόνο διπλωματική, αλλά και πολιτική

Του Στέφανου Τζουμάκα

“ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ” τουρκική δικαιοσύνη προέβη στα δέοντα! Άφησε ελεύθερους τους Έλληνες στρατιωτικούς. Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα είχε επιτυχία όχι μόνο διπλωματική, αλλά και πολιτική.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία – κοινά αποδεκτή και από τη τουρκική έννομη τάξη – μπορούσαν να κρατούν μέχρι 18 μήνες τους Έλληνες στρατιωτικούς, παρότι το αδίκημα ήταν επουσιώδες και μπορούσαν να απευθύνουν κατηγορίες σε σύντομο διάστημα. Όμως ο Ερντογάν είχε εκλογές και χρειαζόταν “γεγονότα” για συσπείρωση του λούμπεν τουρκικού εθνικισμού προκειμένου να προσέλθει στις κάλπες, κρατώντας δαγκωτό Ερντογάν ( Εθνικιστικό λούμπεν διαθέτουν όλες οι χώρες, όχι ομοιόμορφο αλλά ανάλογο των ιστορικών καταβολών και των συνθηκών ).

Οι εκλογές τέλειωσαν, η δημαγωγία απέδωσε. Τώρα όμως το νεοεθνικιστικό ισλάμ -ως αφήγημα – ΔΕΝ δίνει λύσεις σε υπέρτερα προβλήματα που βυθίζουν τη γειτονική χώρα σε μεγάλη νομισματική και οικονομική κρίση. Και ο Ερντογάν αναδιπλώνεται στα επί μέρους, πρακτική που συνήθως είναι προσφιλής σε κάθε καιροσκόπο.

Η Ελληνική κυβέρνηση κινητοποίησε φορείς και πρόσωπα σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο και με αποφάσεις όπως η πρόσφατη που ανέστειλε μονομερώς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δηλαδή το μορατόριουμ που ισχύει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο κάδρο είναι ο Τραμπ που αλλάζει όρους στο παζάρι. Επίσης στο κάδρο απέναντί του έχει την Ευρωπαϊκή Ένωση που στη Βάρνα της Βουλγαρίας, για ένα πράγμα επέμενε, για παραχώρηση βίζας στους τούρκους πολίτες προκειμένου να ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με καθεστώς Ερντογάν και σε μια χώρα δεκάδων εκατομμυρίων, χωρίς πολιτικούς όρους και προϋποθέσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να δοθεί.

Βίζα ζητούσε ο Ερντογάν και στην Ελλάδα- σε έρευνα που δημοσιεύτηκε -έδειχνε ότι οι οκτώ στους δέκα νόμιζαν ότι ο Ερντογάν δεν θα αφήσει ποτέ τους Έλληνες στρατιωτικούς και ότι θα έχουμε πόλεμο με τη Τουρκία .Μεταξύ μιας χώρας της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ με μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ!

Είναι γνωστό ότι μόλις εκδηλωθεί Σεισμός, εμφανίζονται οι σεισμολόγοι και αρχίζει το γαϊτανάκι των προβλέψεων. Επίσης όταν αρχίζει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος εμφανίζονται οι Συνταγματολόγοι και βυζαντινολογούν για το πολιτικό σύστημα, όταν είναι πασίγνωστο ότι σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες έχουν κοινούς θεσμούς (Πρόεδρο, Κυβέρνηση, κοινοβούλιο κλπ).

Σε κάθε κρίση στα ελληνοτουρκικά εμφανίζονται διεθνολόγοι, με σελίδες επί σελίδων για τα πατριωτικά , “ο καθείς εφ’ ω ετάχθη” και παροξύνουν, εκτιμούν, κ.ο.κ. και να “έτοιμος ο πόλεμος” λες και τον παρήγγειλαν στο απέναντι ζαχαροπλαστείο, με συνοδεία και παρόξυνση από ορισμένα Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια , βασικά μέσα μαζικής εξαχρείωσης και πολεμοκαπηλίας , που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη πατριδοκαπηλία.

Τέλος καλό, όλα καλά.