Τι ζητά στον Λευκό Οίκο ένας αριστερός;

Του Αλέξανδρου Λάκκα

Ο Αλέξης Τσίπρας περνάει σήμερα την πόρτα του Λευκού Οίκου και υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ- που έχει ήδη δηλώσει πόσο αγαπάει τους ΄Ελληνες. Την δύσκολη δουλειά θα την αναλάβει ο αντιπρόεδρος Πενς, αλλά ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη στην πενταήμερη επίσκεψή του περάσει το μήνυμα:

“Η Ελλάδα επιστρέφει με ένα come back!”

Η Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ‘Κριστίν”- όπως τη λέει ο …Αλέξης- μάλλον έχει ξεχάσει τις “παρεξηγήσεις” του παρελθόντος. Αυτή τη φορά έχει μπροστά της έναν ενήλικα πρωθυπουργό –κι όχι ένα διαδηλωτή κατά της παγκοσμιοποίησης.

«Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους σε σύμφωνα με τους εταίρους, έχει μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή» είπε δίνοντας συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στον Πρωθυπουργό.

Φαίνεται πως όλοι δέχονται πια πως μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρνάει σελίδα- όπως είπε ο πρωθυπουργός αραδιάζοντας στην ομιλία του δείκτες κι αριθμούς. Ο Ντόνταλντ Τραμπ θα υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο για την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Προφανώς το θέμα των αμερικάνικων βάσεων θα τεθεί με την Ελλάδα να έχει παραδώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά. Το ερώτημα είναι τι θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας κι τι θα πάρει- πέρα από τα ωραία λόγια για τη “γεωπολιτική” αναβάθμιση της χώρας- δεδομένης της κρίσης των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας.

Η συνεργασία Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ –όπως και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος με θέμα την ενέργεια- όπως και οι βαλκανικές μας σχέσεις- είναι μάλλον πιο απτές.  Το Κυπριακό ετέθη εξ αρχής ως κορυφαίο θέμα και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκονται σε διαρκή τηλεφωνική συνομιλία. Αλλά τι μπορεί να πετύχει –απέναντι στην αδιάλλακτη Τουρκία- η Ελλάδα στο θέμα αυτό;

Προφανώς οι κακές σχέσεις Τραμπ- Ερντογαν δεν εμποδίζουν τις δυο χώρες να βλέπουν τα κοινά τους συμφέροντα στην περιοχή ή να αλλάξουν ξαφνικά όπως συνηθίζει η Τουρκία. Προς το παρόν η αγορά όπλων – των πυραύλων S-400- από την Ρωσία μπορεί να σημαίνει κυρώσεις για την Τουρκία και η βάση της Σούδας να είναι ένα ισχυρό όπλο για τις διαπραγματεύσεις  για μια μακροχρόνια συμφωνία- όπως ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι μια από τις πιο σημαντικές βάσεις σε όλο το κόσμο, αλλά οι ΗΠΑ έσπευσαν να το αποσυνδέσουν από τις συζητήσεις –αν και αυτές αφορούν “αμυντικά θέματα”- και να μετατεθεί η συζήτηση σε  επενδυτικά θέματα –που όπως ο κ. Τσίπρας ο Τραμο γνωρίζει …καλύτερα.

Η εσπευσμένη κλήση του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο δεν είναι άσχετη όμως με τις εξελίξεις στην περιοχή και τις βάσεις- όχι μόνο στη Σούδα- ή την Κάρπαθο, όπως προτείνει –για βάση- ο Πάνος Καμμένος. Η κυβέρνηση ανανέωσε σιωπηρά την συμφωνία για την Σούδα για ένα χρόνο- ώστε να μην περάσει από την Βουλή. Οι ΗΠΑ θέλουν τουλάχιστο πενταετή συμφωνία- ή δεκαετή- με στόχο την αναβάθμισή της με ό,τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει για την επόμενη διετία 40 εκ. δολάρια για την επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, πράγμα που επιβεβαιώνει πως η επείγουσα κλήση του Έλληνα Πρωθυπουργού αφορά κυρίως την  ανανέωση της συμφωνίας παραχώρησης της βάση της Σούδας με αντάλλαγμα εξοπλισμό. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, αυτό εννοεί όταν λέει πως «όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή».

Η ελληνική κυβέρνηση αν και εκδήλωσε ενδιαφέρον να διαθέσει μερικά δισεκ. –που δεν έχει- για αγορά αεροσκαφών ποντάρει περισσότερο στις προσέλκυση επενδύσεων όπως δήλωσε σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός. Ο Νίκος Παππάς που τον συνοδεύει είναι πιο σαφής: «Οι ΗΠΑ είναι παίχτης ασφαλείας και τώρα γίνεται και οικονομικός παίχτης. Η επίσκεψη έρχεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, καθώς αναγνωρίζεται η θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ισχυρής χώρας, κάτι που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους Ευρωπαίους, αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Η παρουσία του υπουργού Οικονονίας Δημ. Παπαδημητρίου οφείλεται στο επενδυτικό ενδιαφέρον που φαίνεται να εκδηλώνεται, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, για τομείς όπως τα ακίνητα, ο τουρισμός και οι τηλεπικοινωνίες. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πολύ στο «θετικό momentum» που «θα προσφέρει μια περίοδο καθαρού αέρα»,  αλλά πάνω από όλα θέτει ένα ζήτημα πιο συγκεκριμένο από απλό επενδυτικό ενδιαφέρον: τις παραμέτρους ελάφρυνσης τους χρέους και την επιτυχή και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

“Το Σικάγο είναι μια δυναμική, εξωστρεφής πόλη, που καταφέρνει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προστατεύσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης. Και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε εδώ, προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα”.

Η επίσκεψη αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της θητείας του Αλέξη Τσίπρα για την επικοινωνιακή του εικόνα. Μετά τον Ομπάμα, ο Μακρόν και τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ τον αποθεώνουν –με την βεβαιότητα ότι η Τρίτη Αξιολόγηση θα κλείσει και η Ελλάδα θα κάνει “come back”. “Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μέλλον της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης. Δεν είναι μόνο διπλωματική, ούτε μόνο οικονομική. Είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, δεδομένης της θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθώς και της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας” είπε στο Σικάγο ο πρωθυπουργός”. “Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει προωθήσει μια ολοκληρωμένη ενεργητική διπλωματική ατζέντα για τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μία από τις σημαντικότερες αλλά και πλέον ασταθείς περιοχές του κόσμου”. Είναι παλαιό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ένας από τους λίγους που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες και τις διεθνείς αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις”.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα τα προσφέρει όλα και συμφέρει. Δίνει την Σούδα και ζητά λύση στο Κυπριακό. Έχει “ενεργή πολιτική διαλόγου και συνεργασίας με την Τουρκία, προκειμένου να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση”, δείχνει αυτοσυγκράτηση και  πολιτική επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Φυσικά προσφέρει  μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας με χρήση του αγωγού TAP, του IGB και του Κάθετου Διαδρόμου και προωθεί ισχυρή (με την Κύπρο) συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να γίνει η χώρα που παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή;

“Θέλω να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με την ανάπτυξη του αγωγού EastMed για την εισαγωγή του Ισραηλινού και του Κυπριακού φυσικού αερίου και του Euro-Asia Interconnector που συνδέει την Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο.  Μέσα από νέους διαγωνισμούς για θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιούνται οι αμερικανικές εταιρείες” θα πει ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να παραλείψει να αναφέρει τον σταθμό σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, την ίδρυση μιας πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την εξασφάλιση πρόσθετων εισαγωγών αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η General Electric και μια ελληνική εταιρεία συνεργάζονται στη Λιβύη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι τιμώμενη χώρα στη μεγαλύτερη εμπορική και έκθεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή ακόμα και με την Τουρκία ως “περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας” και ζητά από το ΝΑΤΟ την εγγύηση των συνόρων του « όταν δεκάδες τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και να κινδυνεύουμε με ατυχήματα λόγω ανούσιων αερομαχιών”.