Η “Λίστα” του Σίντλερ στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο πλαίσιο του θερινού κινηματογραφικού αφιερώματος «ΣΙΝΕ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ σε κάδρο ιστορικό», προβάλλει, την Παρασκευή 7 Ιουλίου, (ώρα 21:30) την ταινία Η λίστα του Σίντλερ (Ασπρόμαυρη 1993 – 195’), στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ (φωτογραφία κάτω), στον Ταύρο.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει αξιόλογες κλασικές αλλά και νεότερες ταινίες με βιογραφικό περιεχόμενο οι οποίες αφηγούνται αληθινές ιστορίες σημαντικών προσώπων και συνδέονται με αξιομνημόνευτα γεγονότα που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία.

Η αριστουργηματική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τους Λίαμ Νίσον, Ρέιφ Φάινς, Μπεν Κίνγκσλεϊ παρουσιάζει την αληθινή ιστορία του Όσκαρ Σίντλερ (1908 – 1974), ενός Γερμανού βιομηχάνου και μέλος του Ναζιστικού κόμματος. Ο Σίντλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αγόρασε στην Πολωνία, ένα εργοστάσιο για την παραγωγή εφοδίων του στρατού, στο οποίο εργάζονταν μόνο Εβραίοι καθώς αποτελούσαν φθηνά εργατικά χέρια. Αν και η αρχική επιδίωξη του Σίντλερ ήταν να αποκτήσει χρήματα από το εργοστάσιο, στην πορεία, έσωσε τη ζωή περισσότερων από 1200 Εβραίων, παρουσιάζοντας τους, ως απαραίτητους για το Γ’ Ράιχ ειδικευμένους εργάτες.

Η ταινία προτάθηκε για 12 βραβεία Όσκαρ κερδίζοντας τα επτά, ανάμεσα στα οποία και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 3418011 (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος. Τ.: 210 3418051 – www.piop.gr