Η μάχη των 60 ημερών – Μήτρα εξελίξεων οι ευρωεκλογές

Του Βασίλη Σκουρή

    

Η αποσυσπείρωση της ΝΔ συνεχίζεται- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Ο δεύτερος χάνεται- Η άνοδος της ακροδεξιάς- Η αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ και οι θετικές προοπτικές της Νέας Αριστεράς- Η εμφάνιση του …Κανένα!

Εξήντα ακριβώς ημέρες έμειναν ως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις να διεξάγονται πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Παρά την πόλωση που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τα «μεγάλα …μισά» κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί κλίμα προεκλογικό, ακόμα δεν γνωρίζουμε τα κόμματα που θα κατεβούν (πχ τι θα γίνει με τους «Σπαρτιάτες»), ακόμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος της αποχής και ποιον αυτή θα ωφελήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου έως το βράδυ της Δευτέρας είχαν εγγραφεί μόνο 23.062 Έλληνες του εξωτερικού, σε σύνολο 63.542 εγγεγραμμένων- και από τους 23.062 οι 19.678 είναι κάτοικοι Ευρώπης που μπορούσαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, γεγονός που δείχνει πως η επιστολική ψήφος δεν δικαίωσε μέχρι τώρα τις προσδοκίες για αύξηση της συμμετοχής.

Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις είναι σαφείς:

-Η αποσυσπείρωση της ΝΔ συνεχίζεται, ενώ η προσπάθεια πόλωσης του πρωθυπουργού δεν δείχνει να επιτυγχάνει, καθώς η όξυνση είναι τεχνητή και μακριά από τα διακυβεύματα των πολιτών! Αυτή τη στιγμή το θετικό σενάριο για τη ΝΔ (ποσοστά άνω του 34-35%) δεν φαίνεται στον ορίζοντα, με αποτέλεσμα να παραμένει ως πιθανό το “γκρίζο” σενάριο (32-35%) και πιθανότερο το κάτω από 32% που θα οδηγήσει σε σοβαρές συζητήσεις, ιδίως εάν μπροστά είναι το 2!

-Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σχεδιάζει αντεπίθεση για να λάβει δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση! Ο τρίτος ασφαλώς θα αντιμετωπίσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, αλλά και ο δεύτερος δεν δείχνει να λαμβάνει ένα ποσοστό που θα καθιστά το κόμμα του αντίπαλό της ΝΔ. Υπό αυτό το πρίσμα το θέμα της ανασύνθεσης της “προοδευτικής παράταξης” ώστε στις εθνικές εκλογές να μπορέσει να αντιπαρατεθεί ανταγωνιστικά με τον Μητσοτάκη θα τεθεί από το βράδυ της 9ης Ιουνίου στην ημερήσια ατζέντα!

-Ο χώρος στα δεξιά της ΝΔ ενδέχεται για πρώτη φορά στα 50 χρόνια της αντιπολίτευσης να ξεπεράσει ακόμα και το 20%, με την Ελληνική Λύση να εμφανίζεται ως η πλέον ενισχυμένη δύναμη. Άγνωστο ακόμα αν θα κατεβούν ή όχι οι «Σπαρτιάτες», αλλά και αν δεν κατεβούν πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι τους.

– Το ΚΚΕ αναμένεται να αυξήσει και αυτή τη φορά τις δυνάμεις του, ενώ όλα τα μικρά κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή θα εκλέξουν ευρωβουλευτή. Αυτό σημαίνει ότι η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας σε αυτή τουλάχιστον τη φάση εδραιώνονται.

-Η Νέα Αριστερά δείχνει να είναι το μόνο από τα νέα κόμματα που δείχνει να έχει τις δυνατότητες να εκλέξει ευρωβουλευτή, ενώ θα το προσπαθήσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που πιέζεται όμως τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ- άγνωστο ακόμα τι θα καταφέρει ο «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη.

-Σε αυτό το κλίμα, που το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει σοβαρές απώλειες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δύνανται να τις ενσωματώσουν πείθοντας για την κυβερνησιμότητά τους, εμφανίζεται ο …Κανένας. Ο οποίος …Κανένας είναι σε δυο τουλάχιστον μετρήσεις ο …καταλληλότερος για πρωθυπουργός, αλλά και ο …καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα της χώρας και των πολιτών!

Για να είμαστε ειλικρινείς: Από τα παραπάνω ένα σίγουρο συμπέρασμα μπορεί να συναχθεί: Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσουν μήτρα εξελίξεων. Σε τι βαθμό και πόσους θα αφορά θα το κατανοήσουμε καλύτερα το επόμενο διάστημα!

AΠΟ ΤΟ DNEWS