Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα

Toυ Νίκου Λακόπουλου

«Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στο δρόμο της Β. Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία σχετικά μνημόνια στη Βουλή, τώρα που βλέπαμε να εκτυλίσσεται αυτό που υποπτευόμασταν τόσο καιρό, πρέπει εμείς να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απεμπολήσουμε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο; Είναι μία πράξη που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ως αντιπολίτευση χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών επιζήμια, αλλά ως πρωθυπουργός προειδοποιούσε τη γειτονική χώρα να μην αποκλίνει από την εφαρμογή της, αλλά δεν έφερνε τα σχετικά πρωτόκολλα για ψήφιση στη Βουλή, τώρα αισθάνεται δικαιωμένος -άγνωστο για ποιο όσα υποστήριξε ως τώρα.

” Εμείς δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα» είπε χθες χωρίς να διευκρινίσει ποια θέση και τι πρόκειται να κάνει απο δω και πέρα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δηλώνει πως αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία όπως ο ίδιος επιθυμεί και προσθέτει: «Περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα».

Ο Κρίστιαν Μιτσόσκι τονίζει ότι “ως κόμμα (VMRO) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία”. ‘Από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη”.

Ο Κρίστιαν Μιτσόσκι περιμένει να τον καλέσει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας -σκέτο Μακεδονίας για τον ίδιο- θεωρεί πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήθελε τη συμφωνία και δεν την ολοκλήρωσε οπότε…. ‘ολα εντάξει και ‘θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κλπ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει δηλαδή την πλήρη εφαρμογή μιας συμφωνίας που θεωρούσε κακή και εμπόδισε την εφαρμογή της, η Ντόρα Μπακογιάννη ζητάει την κύρωση των μνημονίων κι ο Βορίδης αποκλείει το ενδεχόμενο.

Στο παιχνίδι μπαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως αυτές προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία».

“Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο VMRO και τον κ. Μίτσκοσκι την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ‘’pacta sunt servanda’’, καθώς και τις προβλεπόμενες κυρώσεις που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ”.

Η κατάσταση γίνεται πιο παράλογη αν είναι αλήθεια ότι το 2017, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, όπως αποκάλυψε η Γερμανική FAZ, είχε δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στον οποίο μετέφερε τη θέση και τη διάθεση του Μητσοτάκη να λύσει το θέμα της ονομασίας: Ο Μητσοτάκης ήθελε να είναι ο ίδιος που θα υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών!

Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται δικαιωμένος που δεν έφερε τα πρωτόκολλα στη Βουλή -το διαπραγματευτικό όπλο του- αλλά δεν σκοπεύει στην ακύρωση, αλλά την εφαρμογή της συμφωνίας -που θεωρούσε “επιζήμια”.

Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω”

‘Είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων» θα πει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω“.

Λίγε μέρες πριν τις εκλογές η υποψήφια του VMRO στις προεδρικές εκλογές Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ανέφερε πως θα σεβαστεί τον προσδιορισμό «Βόρεια» στο όνομα της χώρας, αλλά η ίδια δεν θα τον χρησιμοποιήσει.

«Όταν λέω πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον όρο «Βόρεια», δεν εννοώ ότι θα τον αφαιρέσω από τις πινακίδες μπροστά από τα κτήρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα ή από πινακίδες σε διεθνή συνέδρια ή σε διμερείς συναντήσεις κ.λπ. Μακριά από τέτοια πράγματα. Εγώ μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου”.

Και δυο χρόνια πριν ο αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε πει:

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα».

Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν ήθελε μια συμφωνία που τώρα ζητά να εφαρμοστεί, αλλά δεν ψηφίζει τα πρωτόκολλα για την εφαρμογή της θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να βγει από τα αδιέξοδα της μικροπολιτικής του.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας -σκέτο Μακεδονίας για τον ίδιο- περιμένει να τον καλέσει το συντομότερο ο Έλληνας πρωθυπουργός για “να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κλπ».

Εκτός από ομοϊδεάτες είναι δυο πολιτικοί που δεν ήθελαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα την εφαρμόσουν.