Άγριες πολιτικές μέλισσες – νέο επεισόδιο: Όπου ο Κυριάκος εγκαταλείπει τον Άδωνι και γίνεται …οικολόγος!

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Του Νίκου Λακόπουλου

Οι εκατό πρώτες μέρες κυβέρνησης Μητσοτάκη πέρασαν με την εφαρμογή του …προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ -συν μέτρα υψηλού συμβολισμού για να φανεί πως η κατάσταση άλλαξε -ως ένα είδος αντιμεταρρύθμισης. Ο Χρυσοχοϊδης, επαγγελματίας υπουργός Δημόσιας Τάξης, έψαξε παντού να βρεί αγάλματα του Λένιν να κατεδαφίσει και δεν βρήκε τίποτε. Κι άρχισε να τσιμεντώνει τα κτήρια όπου υπήρχαν καταλήψεις από πρόσφυγες.

Η χώρα δεν κυβερνάται πλέον από κομμουνιστές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης -υπερβολικά χαμογελαστός όπως όλη η οικογένεια- μάλλον ετοιμάζεται να απαλλαγεί από τα “βαρίδια” του κόμματος που δεν χρειάζεται πλέον: η ακροδεξιά νικήθηκε και ο μεταρρυθμιστής από την περασμένη βδομάδα είναι πλέον …οικολόγος.

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για αποτελεσματικές και τολμηρές πολιτικές στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος” δήλωσε σε εκπροσώπους 18 περιβαλλοντικών οργανώσεων με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προωθήσει όπως είπε …την ανάδυση της «πράσινης» οικονομίας και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών!

«Θα απεξαρτηθούμε πλήρως από τον λιγνίτη μέχρι το 2028.  Φυσικά ήρθε η ώρα του τέλους των πλαστικών μιας χρήσης και πρέπει πια να αποκτήσει η χώρα “περιβαλλοντική διπλωματία”. Κι όλα αυτά λίγες μέρες αφότου από το βήμα μιας εκδήλωσης για την …Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο όψιμος οικολόγος χαρακτήρισε «εισβολείς» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πολιορκούν τώρα τις ευρωπαϊκές χώρες»- όπως οι Πέρσες!

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Την ιστορική αφασία συμπλήρωσε με το μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η υπουργός Παιδείας που υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού “στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” (!) όταν “οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας”.12341455_10153376143147725_3587173842574726934_n

Προφανώς η αντίσταση των Ελλήνων στους Πέρσες τότε και τους εισβολείς σήμερα -κατά τον Μητσοτάκη- και ο αγώνας κατά των δυνάμεων του μίσους “στις μέρες μας, που “οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν” είναι επίκαιρα και βοηθάνε -κατά την Κεραμέως  να “καλλιεργήσουμε μια πιο …διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας”.

Πάνε πάνω από τριάντα πέντε χρόνια αφότου το 1984 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αποστάτης – ο «Εφιάλτης της Δημοκρατίας» κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου- κατέβηκε υποψήφιος για την προεδρία της «Νέας Δημοκρατίας», αν και νεοαφιχθείς, «σώγαμπρος», που ήρθε στο κόμμα από άλλη παράταξη.

Δεν είχε ελπίδες, αλλά κέρδισε τους αντιπάλους του και λίγα χρόνια πραγματοποίησε το όνειρο ζωής: έγινε πρωθυπουργός. Κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι τόσο εύκολα θα γινόταν και ο γιος του -αν και η κόρη του ήταν “βέβαιη” πρωθυπουργός. Και έπεται οικογενειακή συνέχεια…

Για κάποιο διαβολεμένο λόγο ο νέος πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του -για την οποία έγινε πολύς λόγος για το πόσο τον …στρίμωξε ο Νίκος Χατζηνικολάου- θυμήθηκε τα γιουβαρελάκια της μαμάς του -όταν κάπου τότε ο Κυριάκος, αριστούχος του Κολεγίου Αθηνών, πήρε το δρόμο για να σπουδάσει στο Χάρβαρντ- με πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Ο νεαρός εργάζεται για λίγο ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank στο Λονδίνο κι επιστρέφει στην Ελλάδα να υπηρετήσει την θητεία του στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας -όχι, πολύ μακριά από την Αθήνα.

Μάλιστα ο ….λαϊκισμός της εποχής στις εφημερίδες του θα γράψει πως ο μπαμπάς -που είναι πια πρωθυπουργός- πέρασε στην Βουλή νόμο φωτογραφικό για την περίπτωση στρατιωτών που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες κι ο μπαμπάς είναι πάνω από εβδομήντα ετών!

Αξιοκρατία -μια ζωή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τις φωτό από το στρατό μαζί με τις μνήμες του ως …πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών και η ιστορία ξαναγράφεται για τον πατέρα του -όσο φιλοτεχνείται το πορτρέτο του Κυριάκου με συνεντεύξεις σαν κι αυτή.

Μόνο που δεν υπάρχουν πλέον ερωτήσεις όπως αυτή που έκανε ο ίδιος δημοσιογράφος πολλά χρόνια πριν όπως:  “Πώς δικαιολογείται ότι όλοι στην οικογένεια έχουν τηλεφωνικές συσκευές της ίδιας εταιρείας;».

«Στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, να κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για τα δικά μας σφάλματα, να παραδεχτούμε ότι είναι ένα γερασμένο κόμμα με απαρχαιωμένες δομές, το οποίο δεν απευθύνεται ούτε στη νεολαία ούτε στις παραγωγικές τάξεις και να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν αλλάξουμε, το μέλλον μας θα είναι ζοφερό” είχε πει όταν ως αουτσάιντερ διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος.

Η υποψηφιότητά μου πρεσβεύει την ανανέωση που έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία. Αν δεν γίνει αυτή η ανανέωση τότε η Νέα Δημοκρατία θα έχει πάντα ρόλο κομπάρσου στα πολιτικά δρώμενα και θα συνεχίζει να μας κυβερνά μια ανίκανη Κυβέρνηση με καταστροφικές συνέπειες».

Το τι συνέβη τότε -που οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν τρίτο κι από “φιατάκι” έγινε νταλίκα δεν θα το μάθουμε ποτέ, όπως δεν θα μάθουμε και τι συνέβη με την Novartis: μόνο που για πρώτη φορά στην ιστορία ενός πανθολολογημένου σκανδάλου με πολλά δισεκ. δεν συγκαλύπτεται η αλήθεια, αλλά σύρονται στα δικαστήρια όχι οι ένοχοι, αλλά αυτοί που επιχείρησαν να το αποκαλύψουν. Θράσος.

Ο Μεϊμαράκης από τα 47άρια που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις έπεσε στο σαράντα. Ο Κυριάκος ανέβηκε από το 17% στο 28%. Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη- θα επαναλάβει το «θαύμα» του 1984, όταν ο πατέρας του εξελέγη χωρίς κανένας να το περιμένει. Ο Αλέξης Τσίπρας ο νεώτερος σε ηλικία πρωθυπουργός -που δεν προέρχεται από τζάκι- στα επιτεύγματά του θα πρέπει να εντάξει πως έκανε πρωθυπουργό κάποιον που δεν περίμενε κανένας -και μάλιστα το γιο του Μητσοτάκη.

Η συνέχεια είναι γνωστή.  «Για τη διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΥΠ υιοθετήθηκε το ίδιο πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζαν άλλες εποχές».

Ο συντηρητισμός εδώ εμφανίζεται ως ριζοσπαστισμός και είναι θέμα χρόνου να εισβάλλουν -σαν άλλες εποχές- αστυνομικοί στις κινηματογραφικές αίθουσες ψάχνοντας ανήλικους -σε μια σκηνή που δεν έγραψε ούτε μπορούσε να φανταστεί κανένας. Αυτή είναι η …μαγεία του Ελληνικού Μυθιστορήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιεί τα επιτεύγματα του Τσίπρα στην οικονομία για να χτίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ. Δεν κόβει, όπως τον κατηγορούσαν, επιδόματα κι αφού έγινε πριν τις εκλογές από νεοφιλελεύθερος -φίλος των Ακροδεξιών περίπου σοσιαλδημοκράτης, τώρα κάνει την μεγάλη υπέρβαση. Περνάει στην μαχόμενη οικολογία για την “πράσινη ανάπτυξη¨ και την “κοινωνία των πολιτών” αφού βρίσκει και λύση στο θέμα του Μακεδονικού αλλάζοντας -ο “μπαγάσας”!- μόνο ένα γράμμα!

Μόνο που ξέχασε κάτι -που του θυμίζει ο Άδωνις όταν λέει για συνθήκες καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ξέχασε πως αν υπάρχει σκευωρία στην υπόθεση Novartis δεν μπορεί να μην εμπλέκεται σ΄αυτήν ο τότε πρωθυπουργός. Μπορεί και να ξέχασε ποιος τον έκανε αρχηγό. Όπως κι ο μπαμπάς- Μητσοτάκης είχε μάλλον ξεχάσει κάτι.

Η επιλογή του να απουσιάσει από τη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εγκαταλείποντας τον  Άδωνι Γεωργιάδη να ωρύεται ότι ο …Τσίπρας κι ο Πολάκης τα πήραν από την… Novartis συνοδεύτηκε από μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το πόσο “κορυφαίος” υπουργός παραμένει ο Γεωργιάδης -αντί να τον πετάξει έξω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν θα βάλει το κεφάλι του πάνω στον πάγκο του χασάπη ούτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών -που αν επικρατήσουν οι εθνικιστές στην αγνώστου ονόματος βόρεια χώρα μπορεί άνετα να μην εφαρμοστεί, ούτε για το Σκάνδαλο Novartis. Πόσο μάλλον όταν έχει να εργαστεί για την …”πράσινη ανάπτυξη” και την “κοινωνία των πολιτών”.

Πολύ περισσότερο αν η υπόθεση αυτή έχει κακή εξέλιξη για έναν – δύο πρώην υπουργούς που δεν πρόσεχαν. Η ελβετική τηλεόραση αποκάλυψε πως η Novartis χρηµάτιζε γιατρούς, αλλά και πολιτικούς. Ο Γεωργιάδης που λέει τώρα πως τάπιασαν ο Τσίπρας κι ο Πολάκης -αλλά δεν έχει … στοιχεία είναι ο ίδιος που έλεγε για τον Καραμανλή πως πούλησε την Μακεδονία με μια πρόστυχη πράξη.  Ή πως “εάν έχουν πάρει βαλίτσες 50 εκατ. ευρώ από τον Σόρος για να τις µοιράσουν στα Βαλκάνια, τότε µπορεί να ξέµεινε καµία και στο σπίτι του Τσίπρα»!

Η χυδαία αυτή πολιτική-«λέτε να µην ξέρω εγώ αν τα παίρνει ο Τσίπρας; Θα τα δείτε στην επιτροπή όταν θα πάω»– εξυπηρετούσε τον καιρό της αντιπολίτευσης, αλλά δεν ταιριάζει με την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην γίνει απλώς πρωθυπουργός, αλλά ένα είδος ηγέτη -που κινείται από την εσχατιές της Δεξιάς ως την οικολογία!

Έτσι οι συμμαχίες του αλλάζουν πια για να εξυπηρετήσουν νέους στόχους -θυμίζοντας σε πολλούς πως ο σημερινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο γραφείο του μεγαλύτερου εχθρού του πατέρα του -την ώρα που διέγραφε την αδελφή του- για να πάρει μια υπουργική θέση. Ήταν μια εξέλιξη που είχε να συμβεί από την εποχή του Αλέξιου Κομνηνού στο Βυζάντιο!

Ο Μητσοτάκης γελά, αλλά μάλλον στην πορεία για την κατάληψη της εξουσίας συνεργάστηκε με τον Διάβολο -που δεν είχε μόνο ένα πρόσωπο. Και ο Διάβολος δεν γελά καθόλου. Ούτε ενδιαφέρεται για την πράσινη ανάπτυξη και τον λιγνίτη. Πόσο μάλλον πώς θα λέγεται η ….Βόρεια Χώρα.

Είναι κάτι που θα λέγαμε “ενδοαστικές διενέξεις” -που παίρνουν την μορφή προσωπικών φιλοδοξιών σε ένα έργο που όπως οι Άγριες Μέλισσες -που βλέπει, αν όχι όλη, η μισή Ελλάδα: Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο τέλος. Ούτε καν ο σεναριογράφος -που το μόνο που θέλει είναι ένα έργο με ανατροπές.

Όσοι νομίζουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα εξελίσσονται με κάποια κανονικότητα, δεν γνωρίζουν καθόλου ελληνική Ιστορία. Που σημαίνει πως αυτή την τετραετία (;) δεν θα πλήξουμε καθόλου.