Η χώρα πρέπει να ανακτήσει πολυδιάστατο ενεργό ρόλο στις γεωπολιτικές διεργασίες

Του Χάρη Τσιόκα *

                                                                              

Η τηλε-διάσκεψη μεταξύ Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν είναι μια εξέλιξη που -παρά το γεγονός ότι η προσοχή μας είναι στραμμένη στον παγκόσμιο εχθρό των ημερών ,-δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε πρέπει να είναι απούσα από μια διεργασία που έτσι κι αλλιώς αποτελεί τον κρίσιμο σύνδεσμο στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρόβλημα με γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Η κυβέρνηση παρά την συναινετική και δημιουργική στάση της αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα της αξιωματικής- αδυνατεί να σχεδιάσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα την καθιστούν πολυδιάστατα ενεργό και συμμέτοχο  σ αυτές τις διεργασίες.

Οι επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο στα υπερατλαντικά αλλά στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας και ιδιαίτερα στη χώρα που δίνει τον τόνο των κυρίαρχων πολιτικών της ΕΕ και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που εκπροσωπεί, τη Γερμανία, εξαντλήθηκαν σε ανέξοδα φραστικά πυροτεχνήματα αλληλεγγύης και σε παροχές «δημιουργίας αποθηκών ψυχών».

Η Στρατηγική του «δεδομένου/ άνευ όρων πειθαρχημένου  μεγέθους» που επέλεξε η κυβέρνηση να προκρίνει στις συνομιλίες με τα κέντρα που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις καθιστούν τη χώρα και το γεωστρατηγικό της ρόλο όχι απλώς αδύναμο αλλά και περιθωριακό . Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.

Γι’ αυτό είναι  απαραίτητο, αλλά και αναγκαίο πλέον, να «συζητηθεί» με σύγχρονους όρους η εθνική στρατηγική και να γίνει διακριτή με πολύπλευρες, πολυδιάστατες,  πρωτοβουλίες σε όλα τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Η σύγκληση του εθνικού συμβουλίου της χώρας με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι πλέον επιβεβλημένη άμεση προτεραιότητα.

Οι παραδοσιακές σχέσεις των χωρών στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο δείχνουν ότι επανακαθορίζονται.

Οι υπερδυνάμεις σε όλο το κόσμο επαναπροσδιορίζουν ρόλους και συμμαχίες με βάση τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα με έμφαση στους φυσικούς πόρους, την ενέργεια, τις τεχνολογίες, την κυριαρχία στο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα, τις αγορές και την ανταγωνιστική τους ικανότητα.

Αυτό είναι το πλαίσιο του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται και η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης δείχνουν, τόσο με τις επαφές στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και τη Γερμανία, αδύναμοι και απρόθυμοι όχι μόνο να το επεξεργαστούν αλλά και να το κατανοήσουν.

Η συγκυρία χωρίς καθυστερήσεις  επιβάλλει επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξει επαναπροσδιορισμός  του ρόλου της χώρας στο γίγνεσθαι προκειμένου να καταστεί ενεργά παρούσα και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων πράγμα που θα τη καθιστά όχι μόνο ασφαλή, αλλά και με όφελος στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Το αίτημα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση με το Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συγκληθεί το συμβούλιο αρχηγών είναι πλέον και αναγκαίος και επιβεβλημένος όρος προκειμένου η χώρα να αποκτήσει πολυδιάστατα ενεργό ρόλο στην περιοχή και στην Ευρώπη ως παράγοντας όχι μόνο αποτροπής αλλά και ειρήνης φιλίας και ανάπτυξης. 

* Μέλος του ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία