Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αγνοεί τον συντακτικό νομοθέτη και θα υπογράψει την κατάργηση του Συντάγματος με… νόμο!
Το Σύνταγμα του 1975, που ορίζει τη λειτουργία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, εναποθέτει την τήρηση του σε δυο παράγοντες.
-Με το άρθρο 120 «στον πατριωτισμό των Ελλήνων», που οφείλουν να αντισταθούν αν επιχειρηθεί η βίαιη κατάλυσή του.
-Με τα άρθρο 30 και 33 στον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ορίζεται ρητά ως «ρυθμιστής του Πολιτεύματος» και ορκίζεται να «φυλάσσει» και να μεριμνά για την πιστή τήρηση» του Συντάγματος.
Κοντολογίς, ο θεμέλιος νόμος του Κράτους αξιώνει ιδιαίτερη ευαισθησία στη συνταγματική τάξη από το πρόσωπο που βρίσκεται στην κορυφή της πολιτειακής πυραμίδας.
Αυτά ισχύουν και σε χώρες που κυβερνούν πολιτικοί χωρίς αντίστοιχες ευαισθησίες, όπως ο Όρμπαν, ο Νετανιάχου και ο Μητσοτάκης.
Στην Ουγγαρία, η 47χρονη Καταλίν Νόβακ το απέδειξε: «Έκανα λάθος και σήμερα είναι η τελευταία μέρα που απευθύνομαι προς εσάς ως πρόεδρος».
Είχε απονείμει χάρη σε κατάδικο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ακόμη και όσοι είχαν βγει στα κάγκελα εναντίον της, υποκλίθηκαν. Ουγγαρία δεν είναι μόνο ο Όρμπαν – ήταν το μήνυμα.
Θα περίμενε κανείς ότι η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας θα έσπευδε να στείλει το μήνυμα ότι Ελλάδα δεν είναι ο Μητσοτάκης, το σόι του και οι υποτακτικοί του, μετά την ατιμωτική καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης από το μόνο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με λαϊκή νομιμοποίηση.
Το «σύστημα Μητσοτάκη» φόρτωσε στη χώρα άγος, που κανείς λαός δεν θέλει να τον βαρύνει: παραβιάσεις του κράτους Δίκαιου και του διεθνούς Δίκαιου, υποκλοπές της «ζωής των άλλων», χειραγώγηση της Ενημέρωσης και της Δικαιοσύνης.
Η μήπως και της… προεδρίας της Δημοκρατίας; Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τι λέει στους διεθνείς συνομιλητές της; – έστω και αν δεν είναι πολλοί. Όσα λένε η Βόζεμπεργκ, η Ασημακοπούλου και ο Βορίδης;
Η κυβέρνηση νομοθετεί τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Δικαίωμα της, εφόσον ήταν προεκλογική υπόσχεσή της. Αλλά την υλοποιεί χωρίς να περιμένει αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που αναθέτει με απόλυτο και σαφή τρόπο στο κράτος την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αυτό είναι ο ορισμός της παραβίασης του. Πώς το αντιλαμβάνεται η επιφορτισμένη από το ίδιο το Σύνταγμα να το «φυλάσσει»;
Όπως ο προβεβλημένος συνταγματολόγος που αποφάνθηκε ακροβατικά – από τη «Καθημερινή» – ότι «άλλο η ίδρυση και άλλο η εγκατάσταση παραρτήματος»;
Σιωπή και σ’ αυτό. Μόνο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών – με ονόματα και διευθύνσεις – η πρόεδρος μίλησε. Αλλά στη… γραμμή του Πρωθυπουργού, που είναι υπόλογος για το σκάνδαλο.
Αυτά δεν είναι συνταγματική τάξη. Είναι οπερέτα. Η πρώην δικαστικός που έχει εγκατασταθεί, οικογενειακώς, στο προεδρικό μέγαρο, αγνοεί τον συντακτικό νομοθέτη και θα υπογράψει την κατάργηση του Συντάγματος με… νόμο!
Παραβλέπει έτσι ότι στις Δημοκρατίες όποιος προσωποποιεί τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, έχει να υπερασπιστεί αξίες και να υπηρετήσει αρχές – με κόστος αν χρειαστεί.
Ουδέποτε φορέας δημοσίου αξιώματος πέρασε στη Ιστορία δια της αφωνίας…
AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR