Μόνο ο Τσίπρας μπορεί, μετεκλογικά, να ανασυντάξει τον χώρο Αριστερά-Κεντροαριστερά, με νέο φορέα. Αν βάλει από τώρα στην άκρη τα “βαρίδια” του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γ. Λακόπουλου

«Να πάρουν τις ομάδες τους  και να  έλθουν».

Μήνυμα του Ανδρέα Παπανδρέου σε όσους τον αμφισβητούσαν την  περίοδο 1989-90.

Σε απόσταση αναπνοής από τις εκλογές της 25ης  Ιουνίου,  κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΊΖΑ ρωτήθηκε στο ραδιόφωνο γιατί οι δύο  βουλευτές Ροδόπης του κόμματος δεν  διευκρινίζουν ότι εκπροσωπούν την μουσουλμανική και όχι την «τουρκική» μειονότητα- για να λήξει το θέμα που προσπαθεί να εγείρει ο Μητσοτάκης. 

Τι απάντησε; Ότι θα ήταν σαν να τους ζητάει η Δεξιά να κάνουν δήλωση κοινωνικών φρονημάτων– όπως  στους Αριστερούς μετά τον εμφύλιο. 

Δεν χρειάζεται να ψάχνουν στην  Κουμουνδούρου γιατί  κατρακύλησαν στο 20%. Οι απαντήσεις υπάρχουν ανάμεσά τους,  σε όσους νομίζουν ότι η χώρα βρίσκεται στο 1950.

Η πραγματικά σπουδαία προσωπική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα  στο προσκήνιο, εν όψει της 21ης Μαΐου,  πήγε στράφι από τα βαρίδια που εμφανίζονταν στη θέση της κυβερνώσας ομάδας -που δεν υπήρχε.

Παραγκωνίζοντας τους αξιόλογους υποψηφίους, δεν επέτρεπαν να φτάσει το  μήνυμα του  Τσίπρα στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του. Οταν δεν έσπερναν αυτογκόλ και προβοκάτσιες.

Ορισμένοι είχαν άδηλη  στρατηγική δευτέρου κόμματος, χάριν της «αριστερής καθαρότητας» – ή της αποδυνάμωσης του Τσίπρα.   Άλλοι απλώς αυτοί είναι…που λέει κι ο Κουτσούμπας.

Τώρα  τα πράγματα είναι χειρότερα. Γιατί ένα τμήμα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας – που  θα κινείται γύρω στο ένα έκτο της Βουλής- αποτελείται από καμένα χαρτιά.

Από όσους επί τέσσερα χρόνια έριχναν νερό στο μύλο του Μητσοτάκη,  με την απεχθή δημόσια συμπεριφορά τους.

Η ανασύνταξη του χώρου Αριστεράς -Κεντροαριστεράς

Όσοι ψηφοφόροι έμειναν τον Μάιο στην κάλπη του ΣΥΡΊΖΑ – λόγω Τσίπρα- ξέρουν ότι σπεύδοντας να τον ξαναψηφίσουν δεν αλλάζει η σύνθεση της Κ.Ο. Μόνο η δύναμή της προς τα κάτω.

Θα ξαναβρούν μπροστά τους ως βουλευτές,  αυτούς που όχι μόνο δεν πρόσθεσαν κάτι στο  32%  του 2019, αλλά έδιωξαν τους μισούς.

Γιατί να ξαναψηφίσουν- αφού οι ερίφηδες του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξαν, δια του κομματικού μηχανισμού, να θρονιαστούν στις πρώτες θέσεις εκλογής, απομακρύνοντας όσους έδιναν τις νίκες στον Τσίπρα;

Ο μόνος λόγος είναι ο ίδιος ο Τσίπρας, ως πολιτικό πρόσωπο με επιρροή στη Δημοκρατική Παράταξη.  Αλλά για να ισχύσει αυτός ο λόγος έχει ως  προϋπόθεση ότι την επόμενη των εκλογών θα εκκινήσει τη μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου Αριστεράς -Κεντροαριστεράς.

Για να υπάρχει αξιοπιστία σ’ αυτό πρέπει να αναδειχθεί από τώρα. Και να είναι σαφές ότι οι δομές του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχουν την επόμενη των εκλογών.

Άλλωστε προέρχονται από τη μειοψηφία τω παλαιών μελών- και δεν έχουν την έγκριση των 110.000 νέων εγγραφών.

Για πολλούς -περισσότερους από όσους φαντάζονται κάποιοι στην Κουμουνδούρου-  αυτή η δέσμευση αποτελεί όρο για την υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες  εκλογές. Αν όχι για να ενισχυθεί, τουλάχιστον να μην υποχωρήσει περισσότερο.

Τα περί ανατροπής  είναι παρηγοριά και ίσως αναγκαία, αλλά ως  εκεί.

Νέος ριζοσπαστικός πολιτικός φορέας

Για τους δημοκρατικούς πολίτες που είτε δεν πήγαν τη κάλπη το Μάιο είτε ψηφισαν άλλο όμορο κόμμα- αλλά και για πολλούς από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – υπάρχει ένα αντικίνητρο:

 βουλευτές θα είναι, ούτως ή άλλως οι- κατά τα λοιπά μια χαρά άνθρωποι-  Τζανακόπουλος, Βούτσης, Δούρου,  Τσακαλώτος, Φωτίου, Πολάκης– και  ορισμένοι άλλοι με αντίστοιχη πολιτική ταυτότητα,  που σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες λειτούργησαν ως ανθρωποδιώχτες.

Ο μόνος λόγος να ψηφίσουν είναι η συμβολή τους στην ενίσχυση Τσίπρα προσωπικά και όσων βουλευτών και στελεχών με ανοιχτά μυαλά, μπορούν να τον πλαισιώσουν, για να επαναθεμελιωθεί το κόμμα τους σε νέες βάσεις.

Η «επιτροπή Τεμπονέρα» και υποψηφιότητες όπως ο Όθων Ηλιόπουλος, η Βουτυράκου, ο  Γεροτζιάφας , και  είναι δείγμα ότι υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό. Απλώς κάποιοι το ενταφίασαν για να υφαρπάξουν τις έδρες στη Βουλή.

Για τον μέσο οπαδό της Δημοκρατικής Παράταξης  και ιδιαίτερα της Κεντροαριστεράς, που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τα παλιά κόλπα τέλειωσαν.

Αν ως τις εκλογές  προκύπτει ότι οι  βουλευτές και τα στελέχη που θα περιβάλουν τον Τσίπρα, από την 26η Ιουνίου,  θα είναι αυτοί που οδήγησαν στην ήττα του Μάιου- και παλαιοτέρα του 2019 -και  όσοι με τις ιδεοληψίες και τον μικροαστικό νεοσταλινισμό τους, παρεμπόδισαν μετεξέλιξή του, να μένει το βύσσινο. Όπως είπαμε: τα κορόιδα τέλειωσαν.

Να είμαστε εξηγημένοι: συσπειρώσεις  προς τα κάτω και οι μειοψηφικές πολιτικές απέτυχαν. Τσίπρας με Πολάκηδες, Παππάδες, Τζανακόπουλους και λοιπούς «προεδρικούς» δίπλα του , δεν υπάρχει- ως  παραταξιακός ηγέτης. Πολύ περισσότερο όταν εκ παραλλήλου ανέχεται και όσους επέμεναν σε «αριστερά και τίποτε άλλο» υπόσχονταν ρεβάνς με «δεύτερη φορά αριστερά» – λες και υπήρξε πρώτη.

Καθαρές κουβέντες, καθαρές σχέσεις και καθαρές προοπτικές. Για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας όσοι δεν βολεύονται ας πάρουν τον δρόμο του Λαφαζάνη, της Ζωής και του Βαρουφάκη.

Η πολιτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα είναι ό,τι απέμενε ως από το  ετερόκλητο σχήμα της Βαβέλ που υπήρξε ως  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συνεπώς όσοι θέλουν να τον ακολουθήσουν πρέπει να το κάνουν με τους κανόνες που  τίθενται από τον ίδιο και όσους τον ψηφίζουν.

Το «απέμεινε» έχει αξία ως η μόνη σταθερά στην οποία μπορεί να δομηθεί  ο νέος ριζοσπαστικός πολιτικός φορέας που θα αντιμετωπίσει όσα επέρχονται με την επικράτηση Μητσοτάκη.

Με επικεφαλής κάποιον που δεν θα νικάει τα λιοντάρια, αλλά θα επιτρέπει  να τον τρώνε οι κοριοί.

Αυτός είναι ισχυρός λόγος για να σπεύσουν οι δημοκρατικοί πολίτες που διεσπάρησαν σε άλλα κόμματα τον Μάϊο, να ενισχύσουν στις 25 Ιουνίου τον Τσίπρα ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει  επανιδρυτή του κόμματός του.

 Αν όμως δεν διαφαίνονται εγγυήσεις ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική, ας πάει και το παλιάμπελο.