Μήνυμα Μητσοτάκη: Το κάρο μπροστά από το άλογο. Κι αν τα πάρει ο κατήφορος;

Toυ Γιώργου Καρελιά

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τα παραπλανητικά στοιχεία της πανδημίας και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, με στόχο μια τεχνητή αισιοδοξία.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού, με το οποίο κήρυξε «το τέλος της περιπέτειας» περιέχει τρία παραπλανητικά στοιχεία και μια- επίσης παραπλανητική, έως υπερφίαλη- υπόσχεση. Με μια ανεξήγητη πρεμούρα βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο και ο κίνδυνος να παρασυρθούν στον κατήφορο δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Παραπλάνηση πρώτη. Είπε ο πρωθυπουργός: «Διανύουμε την τελευταία φάση του πολέμου» και «η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει». Ακριβώς το ίδιο έχει πει τουλάχιστον πέντε φορές(για παράδειγμα στις 10 Φεβρουαρίου είχε πει στην «Καθημερινή»: «Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ»), αλλά έπεσε σε όλες έξω. Η πανδημία καλπάζει, δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα , οι διασωληνωμένοι σπάνε κάθε μέρα και ένα ρεκόρ και οι γιατροί φωνάζουν ανήσυχοι. Πώς, λοιπόν, «τελειώνουμε;».

Παραπλάνηση δεύτερη. Είπε ο πρωθυπουργός: « Η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται, το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στην πίεση». Ουδέν αναληθέστερον. Τι είδους σταθεροποίηση βλέπει ο πρωθυπουργός, όταν στα λύματα της Αττικής είχαμε έκρηξη του ιϊκού φορτίου κατά 170% και αυτό θα αποτυπωθεί στα κρούσματα σε δέκα ημέρες; Αν μετά το Πάσχα φτάσουμε τους χίλιους διασωληνωμένους, θα μας πουν «έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα;».

Παραπλάνηση τρίτη. Είπε ο πρωθυπουργός: «Με τα εμβόλια χτίζεται τείχος ανοσίας με γρήγορους ρυθμούς». Ουδέν ψευδέστερον. Ανοσία χτίζεται όταν οι εμβολιασμοί καλύψουν το 60% του πληθυσμού, όπως έχει γίνει στο Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει εμβολιάσει μόλις το 17% με μία δόση και το 7,5% με δύο δόσεις(42 η θέση παγκοσμίως). Ποιος παραπληροφορεί τον πρωθυπουργό κι εκείνος τους πολίτες; Ιδού τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως τα καταγράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εξής υπόσχεση: «Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας». Κι αν μεν ο καλός θεός της ζέστης(συν όλα τα άλλα…) βάλει το χέρι του και η πανδημία υποχωρήσει, άντε να δεχτούμε ότι θα έχουμε μια κάποια μεγαλύτερη ελευθερία το φετινό καλοκαίρι. Όμως, η «ευημερία» από πού προκύπτει ότι θα έλθει; Δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν επί μήνες με το κρατικό επίδομα των 530 ευρώ(όσοι το παίρνουν); Πώς είναι σίγουρος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά, ότι θα ανοίξουν οι δουλειές, ότι ο τουρισμός θα πάει καλά και δίνει τέτοια υπόσχεση με μια πολύ βαριά λέξη, όπως η «ευημερία»;

Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Η πανδημία δεν πάει καλά, αλλά την παραμερίζουν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά στοιχεία και δίνοντας υποσχέσεις. Προσπαθούν να εμφυσήσουν τεχνητή αισιοδοξία. Αλλά όπως έχει πει ο Αμερικανός βιολόγος και πολιτικός Μπάρι Κόμονερ, «αν μπορείτε να δείτε φως στην άκρη του τούνελ, είναι επειδή κοιτάτε προς τη λάθος κατεύθυνση»…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247