«Άρωμα εκλογών» στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού – «Βλέποντας και κάνοντας» το Μαξίμου;

Toυ Βασίλη Σκουρή

Προς τα πίσω «σπρώχνονται» οι περισσότερες δύσκολες αποφάσεις. Αν δεν στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, το πιθανότερο σενάριο είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει με τέτοιο τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που αν τις πραγματοποιήσει, όχι απλώς θα χαρακτηριστεί ανακόλουθος, αλλά και θα επιβεβαιώσει υποψίες ότι προετοιμάζει ένα νέο «μνημόνιο».

Δεν μπορεί, ωστόσο, να διαφύγει της προσοχής της στήλης πως πολλές ενέργειες της κυβέρνησης αποπνέουν «άρωμα εκλογών».

Τέτοιο κλίμα, για παράδειγμα, εκπέμπουν τα μέτρα με τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε την Πέμπτη, έστω και αν τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία για την επανεκκίνησή της σήμερα.

Δεν περνά απαρατήρητο, επίσης, ότι τα «δύσκολα» μέτρα της κυβέρνησης, όπως οι πλειστηριασμοί, οι απολύσεις μέσω του τέλους των αναστολών, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κοκ, τυχαία ή όχι, θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μετά τις αρχές του φθινοπώρου. Μετά δηλαδή το διάστημα που προσφέρεται για πρόωρες κάλπες.

Η κυβέρνηση δείχνει μεν να μην έχει στόχο τις πρόωρες κάλπες, αλλά, ταυτόχρονα, βαδίζει στο θέμα με την προσφιλή της τακτική… «βλέποντας και κάνοντας»!

Είναι προφανές ότι ρόλο για τις οριστικές αποφάσεις θα παίξουν τα αποτελέσματα του τουρισμού, οι αποφάσεις της Ευρώπης για τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής και το Ταμείο Ανάκαμψης, η κατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοκ. Εκτίμηση της στήλης είναι πως αν δεν στηθούν κάλπες στις αρχές φθινοπώρου, το πιθανότερο σενάριο είναι η εξάντληση της τετραετίας, όπως δηλαδή δηλώνει ο πρωθυπουργός…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR