Μητέρα Ζακ Κωστόπουλου: «Ζούμε σε μια χώρα που πρέπει να αρκούμαστε σε λίγα. Λίγη Δικαιοσύνη, λίγος μισθός, λίγη υγεία»

Τα ανάμεικτα συναισθήματά της εξέφρασε η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ομόφωνα ένοχους τους δυο κατηγορούμενους αναγνωρίζοντάς τους ωστόσο ελαφρυντικά.

Η Ελένη Κωστοπούλου έξω από το δικαστήριο αναφερόμενη στην κωλυσιεργία των αρμοδίων ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ζούμε σε μια χώρα που οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρκούμαστε σε λίγα. Λίγη Δικαιοσύνη, λίγος μισθός, λίγη υγεία».

Δήλωσε ωστόσο ανακούφιση μετά την ετυμηγορία, που τουλάχιστον αποφάσισε την ενοχή των δύο συνεργών στο έγκλημα, με τον μεσίτη να εκτίει ποινή στη φυλακή και τον κοσμηματοπώλη σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου πρόσθεσε πως «Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι ακούστηκε η λέξη “ένοχοι” γι’ αυτούς τους δυο δολοφόνους. Στη μνήμη μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού θα είναι για πάντα ένοχοι και δολοφόνοι» σημείωσε.

Από τη μεριά της, η Άννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ τόνισε: «Η απόφαση κατά το σκέλος που έκρινε ομόφωνα ενόχους τους κατηγορουμένους ήταν ορθή. Θεωρούμε ότι σφάλει κατά το σκέλος που χορήγησε ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους και σε μια προβληματική νομική βάση, που πιστεύω ότι θα ελεγχθεί για το νομικό της σκέλος από τον Άρειο Πάγο».

Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε κοσμηματοπώλη και μεσίτη

Ποινή κάθειρξης πέντε ετών στον κοσμηματοπώλη και έξι ετών στην μεσίτη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών.

Επιπλέον, οι δικαστές αποφάσισαν τη φυλάκιση του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, ενώ κατ’ οίκον έκτιση της ποινής θα κάνει ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος, καθώς είναι 80 ετών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, άνθρωποι που βρίσκονταν στην αίθουσα φώναξαν μεταξύ άλλων «Φονιάδες» και «Δολοφόνοι», ενώ η μητέρα και ο αδερφός του Ζακ, έμειναν αγκαλιασμένοι μέσα στην αίθουσα, με τους συγκεντρωμένους να χειροκροτούν. «Είναι ένοχοι. Ζαχαρία μου, Ζαχαρία μου», έλεγε μάλιστα η μητέρα του, Ελένη.

Νωρίτερα, το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αναγνώριση ελαφρυντικών και στους δύο καταδικασθέντες. Συγκεκριμένα, τα μέλη του δικαστηρίου αναγνώρισαν ομόφωνα στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ αναγνώρισαν και το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος για τον κοσμηματοπώλη.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει πάντως από την έδρα να μην αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της ανάρμοστης συμπεριφοράς θύματος, και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που αιτήθηκαν οι δύο άνδρες, καταδικασθέντες για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία.

«Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκνευρισμένος από τις φθορές στο κατάστημά του, μπορούσε να αποφύγει το αποτέλεσμα, αν άνοιγε την πόρτα και δεν τον κρατούσε εγκλωβισμένο μέσα.

»Δε δικαιολογείται η αξιόποινη συμπεριφορά του κατηγορούμενου, που χτύπησε το θύμα, δίνοντας την πιο καίρια κλωτσιά στο κεφάλι του, ρίχνοντάς τον στο οδόστρωμα», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός για τον κοσμηματοπώλη.

Για τον 61χρονο μεσίτη ανέφερε σχετικά πως «στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε ότι ενήργησε ενστικτωδώς. Ο ισχυρισμός ότι άρχισε τις κλωτσιές από αλτρουιστικά αισθήματα δεν ευσταθεί.

«Δεν προκλήθηκε από το θύμα. Δεν υπήρξε έμπρακτη μετάνοια και μεταμέλεια», ανέφερε ακόμη ο κ. Κωσταρέλος.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS