Μια καλή αρχή…

Του Ιωάννη Δαμίγου

Μετά την αργοπορημένη και με πολιτικό κόστος αποχώρηση της ΟΜΠΡΕΛΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και χωρίς να γνωρίζω οτιδήποτε σχετικά, υποθέτω πως λογικά οσονούπω θα αναγγελθεί η ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα σπεύσει να καλύψει τον κενό χώρο που έχει από καιρό δημιουργηθεί. Πιστεύοντας και ελπίζοντας στην υποστήριξη αυτών, που ήδη είχαν προηγηθεί στην αποχώρηση, αλλά και αυτών που άργησαν χαρακτηριστικά να το πράξουν αποχωρώντας σήμερα.

Μια καλή αρχή και αναγκαία ένδειξη, προϊδεάζοντας την ευθύνη και την σοβαρότητα ανάληψης ενός τέτοιου εγχειρήματος, θα ήταν κατά την άποψή μου, η γενναία πράξη της αυτοκριτικής, έστω μετά από μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς ιδιαίτερες και λεπτομερείς αναλύσεις αιτίων και δικαιολογιών, μια και μπορούν όλα αυτά να περιληφθούν σε μια πρόταση ως γνωστά. Αξιοπιστία θα πρόσθετε, μια ρεαλιστική συγνώμη και μια αναφορά σε αποφυγή και επανάληψη τέτοιων και τόσων κραυγαλέων λαθών, τουλάχιστον.

Αναγνωρίζοντας την συμμετοχή σε αυτά, με πάντα σύμμαχο την αλήθεια, που την αποφυγή της πλήρωσε και θα συνεχίσει να ξεπληρώνει ο λαός, για πολλά ακόμη χρόνια.Λίγα και μεστά λόγια, χωρίς μακροσκελή κείμενα και επιτέλους χωρίς αυτές τις διαπιστώσεις και περιττές απαντήσεις σε κάθε ανούσια πρόκληση όποιου. Άλλωστε έχουν ειπωθεί τα πάντα και απ’ όλες τις πλευρές, αλλά αυτό που απουσιάζει εσκεμμένα είναι οι απαντητικές πράξεις.

Η αποφυγή των λόγων και των υποσχέσεων, πέρα από το άμεσα εφικτό σε εφαρμογή. Δύσκολη και ανέφικτη η αποποίηση του προβληματικού παρελθόντος, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και ειλικρινά δια παντός, ως παραδοχή. Ίσως να αποτελεί μονόδρομο για την δύσκολη και επίπονη προσπάθεια ανάκτησης μέρους τουλάχιστον της απολεσθείσας αξιοπιστίας και της πληγωμένης προπαντός αξιοπρέπειας. 

Με αυτά τα χαρακτηριστικά πιστεύω, αν κινηθεί  ο νέος πολιτικός φορέας, δηλαδή όχι της προσπάθειας που καταβάλουν όλα τα υπόλοιπα συστηματοποιημένα κόμματα, να πλησιάσουν για να πείσουν δια των λόγων και των υποσχέσεων τους αδαείς ψηφοφόρους, μα να τους καλέσουν οι ίδιες οι πράξεις.

Κοντολογίς να έρθουν οι ψηφοφόροι σ’ εσένα, έχοντας πεισθεί εκ των πράξεων. Μια καλή αρχή, για σίγουρα και σταθερά αποτελέσματα βήμα το βήμα, χτίζοντας μια νέα άμεση σχέση, θα γίνει εφικτή αφού πρώτα ο νέος πολιτικός φορέας προβάλλει ξεκάθαρα, την ταυτότητα, τον στόχο και τον τρόπο που θα επιδιώξει να κινηθεί, που οι πολλοί και πολιτικά άστεγοι, θα πλησιάσουν από μόνοι τους και θα πλαισιώσουν το νέο αυτό εγχείρημα. 

Δύσκολα, σίγουρα πολύ δύσκολα πράγματα, μα η αριστερά που διαλαλεί πως είναι για τα δύσκολα, έχει μια τελευταία, κυριολεκτικά, ευκαιρία να το αποδείξει. Μια και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι μόνο δεν τα κατάφερε, μα έκανε ακόμα πιο δύσκολο το δρόμο της. Προς γνώση και συμμόρφωση, αν.