Μια παλιά έκθεση για την τραγωδία στα Τέμπη, ο Φλωρίδης και η επίθεση στον Δημήτρη Βερβεσό

Η Έκθεση του πραγματογνώμονα Αναστάσιου Δέδε, που είχε διοριστεί από την οικογένεια της 19χρονης Αναστασίας Παπαγγελή, που έχασε τη ζωή της στο φονικό δυστύχημα, η ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος εξειδικευμένος στη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, αποδίδει την δημιουργία της πυρόσφαιρας στην ανάφλεξη των ελαίων των μετασχηματιστών της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση παρατηρείται έντονος φωτισμός που πιθανότατα είναι από τροχοπέδηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας και προσθέτει ότι από τα στοιχεία (καταγραφή ταχύτητας της εμπορικής αμαξοστοιχίας) προκύπτει ότι η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία πριν τη σύγκρουση τροχοπέδησε, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σύγχρονη τροχοπέδηση των ηλεκτραμαξών και των δύο αμαξοστοιχιών.

Η δεύτερη πυροδότηση πυροδότησε το εκρηκτικό μείγμα των παραγώγων χημικών στοιχείων του ελαίου ψύξης μαζί με το οξυγόνο και διατήρησε τη λάμψη. Όταν μειώθηκαν τα προϊόντα της καύσης, η “μπάλα φωτιάς” άρχισε σταδιακά να μειώνει τη διάμετρό της και τελικά, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, κατέπεσε, σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού τεχνικού συμβούλου.

Τέμπη

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την έκθεση που συνέταξε για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών έδωσε ο Αναστάσιος Δέδες σημείωσε:

«Ήμουν υποχρεωμένος να λάβω όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και ειδικότερα αυτά τα οποία προκύπτουν από διαπιστευμένους φορείς. Να γνωρίζετε λοιπόν, όπως γίνεται σε ένα τροχαίο δυστύχημα αυτός ο οποίος συντάσσει είτε τη πραγματογνωμοσύνη είτε την τεχνική έκθεση σαν τεχνικός σύμβουλος, αυτός ο άνθρωπος λαμβάνει τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα στη δικογραφία.

Όσον αφορά το θέμα της ανάφλεξης έλαβα υπόψιν μου τα στοιχεία του διαπιστευμένου φορέα που είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο στην αναφορά του με τις δειγματοληψίες που έλαβε απάντησε με έγγραφο (που υπάρχει μέσα στη δικογραφία) ότι τα έλαια σιλικόνης κατά την έκθεσή τους σε ηλεκτρική εκκένωση με σπινθήρα -όπως έχουμε- παρατηρείται παραγωγή αερίων, όπως υδρογόνο, μεθάνιο, αιθάνιο κτλ τα οποία είναι εξαιρετικά εύφλεκτα».

«Από τις αυτοψίες που έκανα εγώ στα τρένα στο Κουλούρι, στα Πηγάδια και στον τόπο δεν διαπίστωσα ότι υπάρχει καμμένο υλικό το οποίο να βρίσκεται στην εμπορική αμαξοστοιχία, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο κ. Δέδες.

Φλωρίδης: Αναμένουμε απαντήσεις

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, λέγοντας πως «υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τον κ. Βερβεσό ο οποίος δεν είναι απλά ένας δικηγόρος. Αναμένουμε απαντήσεις από τον ίδιο ως πρόεδρο της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων αλλά και από την ίδια την ολομέλεια».

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, από τις εξηγήσεις του κ. Βερβεσού «θα φανεί αν είναι πολιτική η αντιμετώπισή του» σημειώνοντας με νόημα πως «δεν θυμάμαι να έχουν δηλώσει παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας για το Μάτι».

«Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει τεθεί δημοσίως. Αν ισχύει υπάρχει ένα θέμα που αφορά το σύνολο το δικηγορικού κόσμου της χώρας. Αν ισχύει είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχει ένα ζήτημα μείζονος πολιτικής και ηθικής τάξεως. Το δικηγορικό σώμα, γιατί αφορά το σύνολό του, οφείλει να απαντήσει».

Δημήτρης Βερβεσός: Προσπάθεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, με δηλώσεις του ανέφερε πως “”όλα τα πορίσματα που έγιναν την εποχή εκείνη, τέλη 2023-2024, και της Αγγλίας για τον Πλακιά και των πραγματογνωμόνων που είχε ορίσει ο κ. Μπακαΐμης (σ.σ. ο Εφέτης Ανακριτής που ερευνά την υπόθεση των Τεμπών) στην πρώτη φάση και το πόρισμα το δικό μας συντάχθηκαν με τα στοιχεία που είχε το Γενικό Χημείο του Κράτους που οδηγούσαν στα έλαια σιλικόνης».

«Άρα όλοι είχαν και δούλεψαν ένα μοντέλο με έλαια σιλικόνης. Τα νεότερα στοιχεία προέκυψαν αφού βγήκε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ και η Γάνδη και μίλησαν ότι μπορεί να υπήρχαν αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Τα στοιχεία που υπήρχαν το 2024 και οι μελέτες οδηγούσαν σε εκείνο το συμπέρασμα. Εμείς δεν είχαμε συγκεντρώσει την προσοχή μας ποτέ στο τι έγινε μετά. Το πόρισμα στηρίχθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στη ΔΕΕ και την πυροσβεστική και λέει ότι με βάση τα στοιχεία που έχω οδηγούμαι στα έλαια σιλικόνης» συνέχισε ο κ. Βερβεσός.

«Έχω όλη τη δικογραφία στα χέρια μου, δεν μπορώ να τη βγάλω στη δημοσιότητα. Εμείς είχαμε εστιάσει στην αιτιώδη σχέση της 717 με τον εκτροχιασμό. Αν υπάρχει εκ των υστέρων άλλο θέμα με την πυρόσφαιρα αυτό προέκυψε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ» υποστήριξε ο κ. Βερβεσός.

«Με έκπληξη έλαβα γνώση δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο «έθαψα» Εκθεση πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε για το έγκλημα των Τεμπών.

  • Πρόκειται αναμφίβολα για μία προσπάθεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Η αλήθεια είναι ότι κανένα στοιχείο δεν απέκρυψα και όλες οι ενέργειές μου έγιναν υπό το φως πλήρους δημοσιότητας, όπως προκύπτει , άλλωστε, και από τα κάτωθι παρατιθέμενα δημοσιεύματα.
  • Η Εκθεση πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε από τεχνικό πραγματογνώμονα κατατέθηκε στον Εφέτη- Ανακριτή τον Φεβρουάριο 2024. Την ίδια μέρα, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, όπου γνωστοποιήθηκαν οι θέσεις μας και η κατάθεση Υπομνήματος
  • Για ποιό «θάψιμο» μιλάνε όταν η Εκθεση πραγματογνωμοσύνης έχει κατατεθεί στον αρμόδιο Εφέτη- Ανακριτή και η εγχείρισή της έχει γνωστοποιηθεί δημοσίως; Προφανώς, το περιεχόμενο της Εκθεσης δεν μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα, διότι ως μέρος της δικογραφίας της υπόθεσης, που βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, καλύπτεται από απόλυτη μυστικότητα.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνω Εκθεση πραγματογνωμοσύνης αναφέρεται σε πλειάδα τεχνικών ζητημάτων, που αφορούν στο έγκλημα των Τεμπών. Ο πραγματογνώμονας έλαβε υπόψη του τα στοιχεία που ήταν γνωστά, κατά το χρόνο σύνταξής της. Όπως, όμως, είναι γνωστό, στη συνέχεια ήρθαν στο φως νέα στοιχεία που οδήγησαν ακόμη και τον Πρωθυπουργό να επανατοποθετηθεί.
  • Γνωρίζω ότι η στάση μου και οι παρεμβάσεις μας στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ενοχλήσει πολύ κάποιους, οι οποίοι επιχειρούν να στοχοποιήσουν προσωπικά όσους στέκονται αλληλέγγυοι στους συγγενείς και τα θύματα του δυστυχήματος με μόνο σκοπό μας τη διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης.
  • Παρα ταύτα, θα συνεχίσω να λέω «την ελευθερία, ελευθερία, το φόνο, φόνο, την ενοχή, ενοχή, με το πείσμα ενός τρελού που γράφει το όνομά του στον τοίχο με τα νύχια».