Ντόρα Μπακογιάννη: Η δυστυχία του να είσαι “πρώην”

Του Νίκου Γαλάτη

Η Ντόρα Μπακογιάννη όταν έλαβε πρόσκληση από το Ερντογάν να παραστεί στην “στέψη” του, δεν το σκέφτηκε καθόλου. Ανακοίνωσε πως θα παραβρεθεί το δίχως άλλο. Δεν ήταν μόνο υπουργός Εξωτερικών, ήταν και δήμαρχος  Αθήνας, όπως ο Ερντογάν της Κωνσταντινούπολης. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως και γιατί θα πήγαινε εκεί όταν δεν είχε καμιά αρμοδιότητα- όταν η ελληνική ανώτατη ηγεσία έκανε σαφές πως δεν θα πήγαινε;

«Θα παραστώ στην ορκωμοσία του Ερντογάν μετά από πρόσκλησή του. Βαθύτατα πιστεύω ότι ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης» έγραψε- με μια ανορθογραφία- στο τουίτερ.

Ένα φιλικό στον Αντώνη Σαμαρά -τον αιώνιο εχθρό που της στέρησε όχι μόνο την ηγεσία της Νέας Δημοκτατίας- και την διέγραψε- αλλά και την πρωθυπουργία ξεπέρασε κάθε όριο κριτικής στην αποφασή της με ένα φαρμακερό σχόλιο: «Μήπως η Ντόρα θα πρέπει να ξανασκεφτεί την οριστική απόσυρσή της;”

Ήταν σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως και η κυβέρνηση, δεν γνώριζε τίποτε. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι τομεάρχης Οικονομικών, αλλά δεν πρόκειται να είναι σε κυβέρνηση του κόμματός της- για να χτυπηθεί η οικογενειοκρατία- και βέβαια δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Με ομήρους 2 Έλληνες στρατιωτικούς η Ντόρα Χριστοφοράκου-Μαρινάκη πάει να υποβάλει τα σέβη της στο Σουλτάνο,το ΣΚΑΙ-ΧΑΜΠΕΡ λιβανίζει ενώ αποκαλεί προδότη τον Έλληνα πρωθυπουργό που δεν στέλνει ούτε κλητήρα λόγω αιχμαλωσίας 2 αδελφών μας. Η Τούρκικη ηρωίνη πληρώνει…ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!» θα ξεπεράσει εαυτόν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Την ίδια ώρα στο Ίντερνετ κάποιοι βρήκαν κι ανέβασαν ένα παλιό βίντεο του Άδωνι Γεωργιάδη που καθώς πουλάει βιβλία λέει καθαρά πως η Ντόρα- που δεν θάπρεπε νάναι υπουργός, αν δεν έκανε το όνομά της ….Θεοδώρα- κάνει τις δημόσιες της Τουρκίας, την έβαλαν οι Αμερικάνοι, δεν την ήθελε ο Καραμανλής και άλλα πολλά -που θέτουν πολλά ζητήματα και προβληματίζουν σήμερα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

“Το ταξίδι της Ντόρας είναι φάουλ και προκαλεί μεγάλο θέμα στη ΝΔ τώρα που το κόμμα πάει τρένο και η κυβέρνηση είναι στη γωνία. Πρόκειται για ένα αυτογκόλ που περισσότερη ζημιά κάνει στη ΝΔ παρά στην ίδια. Ποια η ανάγκη να πάει στην Τουρκία; Επειδή την προσκάλεσε ο Σουλτάνος; Και δεν μπορούσε να αρνηθεί; Κι αυτό την ώρα που όλη η Ελλάδα αγωνιά για τους δύο φυλακισμένους Έλληνες αξιωματικούς” θα γράψει το Antinews-  το site που ζητά την απόσυρσή της.

Από την αμηχανία το κόμμα της πέρασε σε μια δήλωση που εκ των υστέρων καλύπτει την Ντόρα Μπακογιάννη και την απόφασή της: «H Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της διατήρησης των ανοικτών διαύλων με την Τουρκία και την τουρκική ηγεσία. Σε κάθε ευκαιρία και σε όλες τις διεθνείς ευκαιρίες που δόθηκαν και δίνονται στον κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία θέτει μετ΄ επιτάσεως το θέμα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» θα πει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Δηλαδή, αν και ήταν σφάλμα του Τσίπρα η πρόσκληση του Ερντογάν στην Αθήνα, δεν είναι η αποστολή της πρώην υπουργού στην ορκωμοσία του με σκοπό να …απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ «ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει το θέμα αυτό και στο υψηλότερο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και σε όλες τις διμερείς συναντήσεις που έχει με επικεφαλής κομμάτων και πρωθυπουργούς». «Είναι απαραίτητο να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι».

Άρα, όχι μόνο το ήξερε η Νέα Δημοκρατία, αλλά της ανέθεσε ειδική αποστολή- χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση που δια στόματος πρωθυπουργού έλεγε καθαρά πως “σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί».

«Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση. Ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης» θα απαντήσει η ανακοίνωση της κ. Μπακογιάννη.

Τα ερωτηματικά αρχίζουν να πληθαίνουν. Θα την δει ο Ερντογάν και θα τους απελευθερώσει; “Άλλο οι διπλωματικοί δίαυλοι και άλλο οι δημόσιες σχέσεις στις οποίες είναι συνηθισμένη ως γνήσιο τέκνο της πολιτικής ελίτ» λένε κυβερνητικοί κύκλοι . Η κα Μπακογιάννη καλό θα είναι να μην εμπλέκει την οίηση και τις προσωπικές της επιδιώξεις με την εξωτερική πολιτική».

Νωρίτερα, με αφορμή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία της στην τελετή, η κ. Μπακογιάννη έγραψε σε κοινωνικά δίκτυα: «Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για την σημερινή αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα.

Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση».

Η Ντόρα Μπακογιάννη πλέον κατηγορεί ευθέως την ελληνική κυβέρνηση συνολικά για την εξωτερική της πολιτική- που είναι αποτυχημένη- και επιτέλους αποκαλύπτει την ιδιότητά της. Είναι Έλληνας πολιτικός που μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του θέματος, αλλά πώς;

Φαίνεται πως έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά ως τώρα δεν μάθαμε τι ακριβώς έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε απέδωσε η παράκληση για απελευθέρωση των δυο κρατουμένων του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ….εμίρη του Κατάρ. Το μόνο που μένει είναι η αίσθηση πως η εξωτερική πολιτική είναι υπόθεση ιδιωτική της οικογένειας Μητσοτάκη και φυσικά της Ντόρας -που μπορεί να “συμβάλλει” μάλλον με τις δημόσιες σχέσεις της. Τι θα γίνει όμως αν δεν συμβάλλει;

H Nτόρα Μπακογιάννη- ως ένα είδος …πριγκίπισσας- κατάφερε να φέρει σε αμηχανία το κόμμα της και την κυβέρνηση και μάλλον διέσυρε την Ελλάδα που όπως όλη η Ευρώπη σε επίπεδο ηγεσία απείχε από την τελετή του Ερντογάν για κάποιους λόγους, που δεν κατάλαβε η πρώην υπουργός. Το ερώτημα είναι αν κατάλαβε πως αυτή η οικειοποίηση ενός ρόλου που δεν έχει -ούτε τις έδωσε κανείς- δεν την ωφέλησε καθόλου.

Έβλαψε την εικόνα μιας σοβαρής πολιτικού που εν προκειμένω χρησιμοποίησε ένα θέμα με δραματικές διαστάσεις για να κάνει δημόσιες σχέσεις -από ματαιοδοξία και μόνο. Γιατί αν δεν γύρισε με τους Έλληνες αξιωματικούς πρέπει πράγματι να σκεφθεί την οριστική αποχώρησή της. Εκτός αν νομίζει πως μπορεί όποτε θέλει να παρεμβαίνει στην πολιτική με έναν ρόλο που δεν έχει.