Οι «ψυχολόγοι» της Καρολάιν

Του Τάκη Ψαρίδη

Επιτέλους ο σύλλογος των ψυχολόγων αντέδρασε. Σαν να ξύπνησε ύστερα από ένα λήθαργο χρόνων. Η ψυχική υγεία δεν είναι για κέρδος και εκμετάλλευση. Και το χειρότερο δεν είναι ότι αυτή η κυρία που έκανε την «ψυχολόγο» της Καρολάιν δεν διαθέτει τα επιστημονικά προσόντα και ότι αποκαλύπτει στην τηλεόραση την ζωή των πελατών της.

Το χειρότερο είναι πως είναι νόμιμη. Ο σύλλογος των ψυχολόγων ζήτησε το πτυχίο της και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Η κυρία αυτή με πτυχίο Μαίας και διάφορα σεμινάρια, απάντησε με εξώδικο ότι είναι νομιμότατη. «Ασκώ νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, ως μέλος της εταιρείας «κέντρο κλινικής και θεραπευτικής ύπνωσης NLP & Ψυχοθεραπευτικών και συμβουλευτικών προσεγγίσεων – εναλλακτικών θεραπειών». Η άνω εταιρεία της οποίας είμαι μέλος, έχει κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.. Εάν απαιτούνταν οιαδήποτε διοικητική άδεια, μετά βεβαιότητας ΔΕΝ θα μου είχε επιτραπεί η έναρξη της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. κι ούτε θα ελάμβανε χώρα νόμιμη καταχώρηση της επιχείρησής μου στο αρμόδιο Επιμελητήριο!!»

Εν ολίγοις δηλαδή η κυρία αυτή αποκάλυψε την ρίζα του κακού. Ανοίγει κάποιος μια εταιρεία παροχής ψυχικών υπηρεσιών και ως μέλος της είναι νόμιμος για να κάνει «ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις» και όποιον πάρει ο χάρος!

Άλλο ένα καθημερινό παράδειγμα ασυδοσίας και κυριαρχίας της νεοφιλελεύθερης αγοράς επι της ανθρώπινης υγείας και της κοινωνίας. Δεκάδες τέτοια παραδείγματα νόμιμων «εναλλακτικών» προσεγγίσεων, «ενεργειακών», «συμπαντικών», «αστρολογικών» και δεν συμμαζεύεται, που «θεραπεύουν» κόσμο!

Η απάτη νομιμοποιείται και γίνεται «θεραπεία» σωμάτων και ψυχών και αυτό το λένε «ελεύθερη αγορά» και «φιλελευθερισμό» και τους απατεώνες «φιλελεύθερους»!

Διάβαζα χθες, με την ευκαιρία της επετείου από την γέννηση του Τζόν Μέιναρτ Κέινς στις 5/6/1883, ότι ο μεγάλος οικονομολόγος είχε πει το εξής. «Καπιταλισμός είναι η καταπληκτική δοξασία ότι οι πιο αχρείοι άνθρωποι θα κάνουν τα πιο αχρεία πράγματα για το καλό όλων μας».

Σήμερα πια η ουσία του ζητήματος δεν είναι μόνο οι κάθε είδους απατεώνες και «ψυχολόγοι». Είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία μας, έχουμε φτάσει στο εξωφρενικό η χώρα να βιώνει τα πιο «αχρεία» νεοφιλελεύθερα πράγματα, που χαρακτηρίζονται ως «φιλελεύθερα» και γίνονται με τον πιο επίσημο, νόμιμο και δυστυχώς αποδεκτό και ηθικά τρόπο, από την ίδια την κυβέρνηση της.