Συνέντευξη στην Σοφία Παπαδοπούλου
«Ως μέλος της μειονότητας της Θράκης, ξέρω από πρώτο χέρι πόσο ωραία είναι η πολυπολιτισμικότητα και πόσο κενός κι ανούσιος είναι ο φόβος που έχουμε για το “διαφορετικό”», τονίζει η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ουφούκ Μουσταφά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Γεννημένη στην Καβάλα και μεγαλωμένη στην Κομοτηνή, η Ουφούκ Μουσταφά λέει πως γνωρίζει καλά πώς είναι να είσαι το «άλλο», το «διαφορετικό», αλλά παράλληλα και πόσο ωραία είναι «η συνύπαρξη περισσότερων γλωσσών, πολιτισμών, θρησκειών και εθίμων».
Στη συνέντευξή της στο «Πρακτορείο FM», η Ουφούκ Μουσταφά υπογραμμίζει πως το ουσιαστικό διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών είναι οι προοδευτικές δυνάμεις ενάντια στην ακροδεξιά και τον συντηρητισμό και χαρακτηρίζει τις ευρωκάλπες που θα στηθούν τον Μάιο ως τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών.
«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, ουσιαστικά, για την Ευρώπη και είναι ανάγκη να ορθώσουμε το ανάστημά μας για να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, να δώσουμε ένα τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ουφούκ Μουσταφά στη Σοφία Παπαδοπούλου για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Πώς αποφασίσατε να δώσετε τη «μάχη» των ευρωεκλογών στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Αν και είμαι πρώτη φορά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα πολύ τιμητικό, με την πολιτική και τον χώρο της Αριστεράς και με τον τότε Συνασπισμό ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία. Από τα 15 μου ήμουν το μοναδικό μέλος της μαθητικής νεολαίας της Κομοτηνής (στο κόμμα). Η πορεία μου αυτή συνεχίστηκε, ώσπου αποφάσισα να εμπλακώ περισσότερο στις δημοτικές εκλογές και τώρα σε αυτές τις κρίσιμες και ιστορικές στιγμές που ζούμε για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, είχα την τύχη και την τιμή να μπω στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ.: Μιλήσατε για μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Πολλοί μιλούν, επίσης, για τις πιο κρίσιμες κάλπες στην ιστορία του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Για εσάς, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;
Απ.: Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών καθώς βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, ουσιαστικά, για την Ευρώπη και είναι ανάγκη να ορθώσουμε το ανάστημά μας για να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, να δώσουμε ένα τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού. Εγώ, από την πλευρά μου, νιώθω και μεγάλη τύχη και μεγάλη ευθύνη, που θα πάρω μέρος σ’ αυτή τη “μάχη” γιατί θεωρώ πως είναι μια “μάχη”, στην οποία εγώ θα ταχθώ στην αριστερή, την προοδευτική πλευρά, που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολλών. Το διακύβευμα είναι κάποιες απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις: θέλουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη ή θέλουμε τις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού; Είμαστε υπέρ των προοδευτικών αλλαγών ή του συντηρητισμού; Θα αφήσουμε τον φόβο και το μίσος να κερδίσουν στην Ευρώπη ή θα είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης και υπέρ της έννοιας του συνανθρώπου και της συνύπαρξης; Νομίζω ότι εκεί είναι το ουσιαστικό διακύβευμα. Είναι οι προοδευτικές δυνάμεις ενάντια στην ακροδεξιά και τον συντηρητισμό.
Ερ.: Προέρχεστε από μια περιοχή, όπου η συνύπαρξη είναι λέξη – κλειδί. Τι «μαθήματα» έχετε αντλήσει από αυτή την εμπειρία και τα βιώματα, τα οποία θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ως «παράδειγμα» για την αρμονική συνύπαρξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα;
Απ.: Ως μέλος της μειονότητας της Θράκης η ίδια, αλλά και από όλες τις ιστορίες που έχω ακούσει, ξέρω πώς είναι να χρειάζεται να παλέψεις για αξίες και δικαιώματα που για άλλους είναι δεδομένα. Επίσης, ξέρω πώς είναι να είσαι το «άλλο», το «διαφορετικό», αλλά παράλληλα μ’ όλα αυτά έχω ζήσει και στο πετσί μου πόσο όμορφη είναι η συνύπαρξη περισσότερων γλωσσών, πολιτισμών, θρησκειών και εθίμων. Οπότε ξέρω από πρώτο χέρι πόσο ωραία είναι η πολυπολιτισμικότητα και πόσος κενός κι ανούσιος είναι αυτός ο φόβος που έχουμε για το «διαφορετικό». Επειδή τα έχω βιώσει αυτά, επειδή θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερή που έχω ζήσει μέσα την πολυπολιτισμικότητα, έχω γεννηθεί και μεγαλώσει ως δίγλωσσο παιδί κ.λπ., νομίζω ότι αυτά είναι ωραία βιώματα, που θα μπορέσουν να γίνουν παράδειγμα και μ’ αυτό το πρίσμα να μπορώ να δω και να δώσω απαντήσεις σε κάποια θέματα.
Ερ.: Εφόσον εκλεγείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε;
Απ.: Είναι ακόμα λίγο νωρίς (να μιλάμε για εκλογή) αλλά σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει για ένα μεγάλο ποσοστό των θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητά μας, οπότε, τα ζητήματα της καθημερινότητας και η περισσότερη και μεγαλύτερη απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (θα είναι προτεραιότητες). Αν και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη απορρόφηση των πόρων γι’ αυτά τα προγράμματα, στην περιοχή μου υστερεί λίγο. Γενικά θεωρώ πως η οικονομική πολιτική της Ευρώπης θα έπρεπε να είναι πιο δίκαιη σε ό,τι αφορά περιφέρειες κ.λπ. Νομίζω σ’ αυτά τα θέματα (θα εστιάσω), αλλά και στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα τα δούμε, όμως, όλα αυτά και τις ημέρες που έρχονται.
Ερ.: Τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στην πολιτική και τους πολιτικούς. Γιατί να πάει ένας πολίτης να ψηφίσει σ’ αυτές τις ευρωεκλογές;
Απ.: Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή μια τέτοια Ευρώπη, μια Ευρώπη στην οποία επικρατεί η άνοδος της ακροδεξιάς, δεν είναι βιώσιμη. Αν δεν αλλάξει, η Ευρώπη κινδυνεύει με αποσύνθεση στο πολύ άμεσο μέλλον. Θεωρώ ότι είναι αναγκαία η ήττα του υβριδίου του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, οπότε οφείλουμε εμείς να διαμορφώσουμε ένα δημοκρατικό και προοδευτικό μέτωπο, να κάνουμε μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και των πολιτικών που ωφελούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιμες στιγμές. Δεν είναι στιγμές για να διατηρήσουμε μια ουδέτερη στάση. Πρέπει όλοι να δώσουμε το «παρών» και τη «μάχη» για την Ευρώπη του αύριο που μας αξίζει.