Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Συμφορά

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκπροσωπεί την συμφορά, που απειλεί την Ευρώπη.

    

Τα νέα από το μέτωπο των Βρυξελών δεν είναι καλά. Η ευρωπαϊκή Δεξιά – με δεκανίκια, καταρρέοντάς σοσιαλιστές και «φιλελευθέρους»- επιχειρεί να επιβάλει στα κοινοτικά όργανα τους χειρότερους εκπροσώπους της που έχουν αποτύχει ήδη, ή συνοδεύονται από ηθικά στίγματα.

Η αποστροφή των ευρωπαίων πολιτών στην πολιτική ,με στροφή στην ακροδεξιά, έχει ονόματα στην ούγια. Με τα μεγαλύτερα γράμματα υπάρχει το όνομα της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την οποία καταγγελίες για εμπλοκή σε σκάνδαλα , συνοδεύαν από την πατρίδα της, όπου χρημάτισε υπουργός Άμυνας.

Στις Βρυξέλλες αποδείχθηκε η χειρότερη επικεφαλής της χειρότερης Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλων των εποχών και επιπλέον δημιούργησε νέες υπόνοιες , για διαχείριση χωρίς διαφάνεια.

Η εμπλοκή της σε παρασκηνιακές συμφωνίες με τον Μπουρλά της Pfizer, ερευνάται από κοινοτικά όργανα και το Ευρωκοινοβούλιο- με τη ίδια αρνούμενη να συνεργαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η θητεία της ισοδυναμεί με διοικητική αποδιάρθρωση της Κομισιόν : παράκαμψη του Κολλεγίου των επιτρόπων, χαριστικές αναθέσεις ρόλων, «γερμανοποίηση» των δομών και εγκατάλειψη κάθε μεγάλης κοινοτικής επιδίωξης.

Είναι η μόνη πρόεδρος χωρίς «Λευκή βίβλο» και αντίστοιχους στόχους. Ακόμη και η πράσινη ανάπτυξη, που υποσχέθηκε το 2019, δεν υπάρχει στις προγραμματικές δηλώσεις επανεκλογής της.

Αποτυχημένη στη διεύθυνση του κοινοτικού συστήματος, εγωπαθής- στην ομάδα που τη συνοδεύει υπάρχει πάντα, κομμωτής, αμπιγιέρ και φωτογράφος- υπερσυγκεντρωτική, έχει παντού μόνο αντιπάθειες.

Εκτός από την Γερμανία που την επιβάλει ξανά ως υποψήφια του ΕΛΚ, ρισκάροντας να βρεθεί απέναντι στη θεσμική μνήμη του Ευρωκοινοβουλίου. Ήδη είχε εγκρίνει με μικρή πλειοψηφία την πρώτη θητεία της.

Ο ημέτερος Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί την επανεκλογή της . «Επειδή ήταν η βασική μας υποψήφια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές και είναι μία πολύ καλή πρόεδρος της Επιτροπής». Τιποτε δεν ισχύει. Και ο Βέμπερ είχε ονομαστεί υποψήφιος το 2019 αλλά τον έφαγε το σκοτάδι. Το ΕΛΚ δεν κέρδισε ακριβώς: απλως βγήκε πρώτο κομμα με 190 έδρες -στις 720.Μακράν από τις 361 που χρειάζεται η εκλογή προέδρου.

Όχι μόνο στην Κομισιόν , αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο: μια άχρωμη και θρησκόληπτη πολιτικό της Δεξιάς, που ταχθεί κατά των αμβλώσεων, από μικρή χώρα με συχνά προβλήματα διαφθοράς.

Όσο για το «καλή πρόεδρος», η φον ντερ Λάιεν ήταν καλή ως εκπρόσωπος των Αμερικανών στη εμμονή για διάθεση όλο και περισσοτέρων κοινοτικών πόρων – χωρίς έλεγχο- στον διεφθαρμένο Ζελένσκι.

Στον οποίο υπόσχεται αυτό που δεν μπορεί να γίνει: να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτα θα βγει ο ήλιος από τη Δύση.

Η υπόλογη Γερμανίδα αδιαφορεί για την κοινοτική Ευρώπη και τον πληθυσμό της, διατηρεί επιλεκτικές σχέσεις με κάποιες χώρες και της αποδίδεται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα συμβόλαια ανοικοδόμησης που θα δεχθεί το Κίεβο μετά τον πόλεμο -που υφίσταται παρανόμως, αλλά όχι χωρίς αμερικανικό δάκτυλο.

Δεύτερη θητεία της θα είναι απολύτως διαλυτική για το κοινοτικό οικοδόμημα. Ίσως και κάτι πιο δραματικό. Εμμένοντας στην πλήρη εξαφάνιση των ευρώ-ρωσικών σχέσεων – όπως επιδιώκουν τα γεράκια του ανοϊκού Μπάιντεν – συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης- που ανατριχιάζει ακόμη και στη σκέψη.

Από αυτή την άποψη , η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκπροσωπεί την συμφορά, που απειλεί την Ευρώπη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR